Table of Contents
ToggleCum se formuleaza o cerere de stramutare dosar civil si care sunt procedurile de stramutare în cazul în care considerăm că judecătorul este partinitor?
Cerere de stramutare dosar civil pentru asigurarea impartialității judecătorului: motive și proceduri
Stramutarea unui dosar civil, ca sa te asiguri ca judecatorul nu este partinitor, reprezinta un aspect esential pentru garantarea unei justitii corecte si echitabile.
Din acest motiv legea prevede anumite situatii, cand exista suspiciuni cu privire la impartialitatea unui judecator intr-un dosar civil, poate fi solicitata stramutarea acestuia catre o alta instanta.
Procedura de stramutare a dosarului civil este reglementata de Codul de procedura civila si este menita sa asigure ca procesul judiciar se desfasoara in mod impartial si fara influente nefavorabile.
Exista mai multe motive pentru care o parte implicata intr-un proces civil poate solicita stramutarea unui dosar civil.
Dupa cum am aratat, unul dintre cele mai comune motive este legat de suspiciunile privind impartialitatea judecatorului in dosarul civil.
De asemenea, stramutarea dosarului civil poate fi ceruta in situatii in care exista temeri cu privire la intimidarea martorilor sau la presiuni externe asupra instantei.
Un alt motiv invocat pentru stramutarea dosarelor civile este legat de posibilele relatii dintre o parte si personalul instantei la care se judeca cauza.
In cazul in care judecatorul are o relatie personala sau profesionala cu una dintre parti, se poate pune sub semnul intrebarii obiectivitatea sa.
Pentru a evita astfel de situatii, trebuie sa formulezi o cerere de stramutare a dosarului civil si motivele sa fie intemeiate.
De asemenea, un alt factor important care poate duce la stramutarea dosarelor civile este publicitatea excesiva a cazului.
Atunci cand unui dosar civil i se face o publicitate mediatica intensa si exista riscul ca aceasta sa influenteze procesul judiciar, o parte implicata poate cere mutarea dosarului catre o alta instanta, unde exista mai putina expunere mediatica.
Daca exista motive intemeiate pentru a suspecta impartialitatea judecatorului sau alte motive care justifica stramutarea dosarului, prima etapa este sa evaluezi daca poti sa soliciti si sa sustii singur cererea de stramutare.
Daca nu este posibil, cel mai bine este sa consulti cu un avocat specializat in acest domeniu al dreptului.
Avocatul va analiza cazul si va determina daca exista temeiuri legale pentru stramutare.
Depunerea cererii de stramutare: Dupa consultarea cu avocatul, trebuie sa depui o cerere de stramutare a dosarului.
In cerere, trebuie sa prezinti motivele pentru care soliciti stramutarea dosarului civil si sa argumentezi temeinicia solicitarii.
Examinarea cererii de stramutare: Dupa depunerea cererii, instanta competenta va examina argumentele prezentate si va decide daca exista motive intemeiate pentru stramutare.
Dupa stramutarea dosarului, procesul judiciar va continua la noua instanta, iar un nou judecator va prelua cauza.
Este important sa continui sa colaborezi cu avocatul tau si sa pregatesti apararea in fata noii instante.
In concluzie, stramutarea dosarului civil poate fi un proces complex, dar necesar in cazurile in care exista suspiciuni de impartialitate sau alte motive care justifica transferul cauzei catre o alta instanta.
Consultarea cu un avocat experimentat, cum este Cabinetul de avocat Tudor Ion, este esentiala pentru a intelege procedurile legale si a asigura ca drepturile si interesele tale sunt protejate in mod adecvat.
In consecinta, partea care formuleaza cererea de stramutare a unei cauze trebuie sa precizeze motivele astfel incat sa se incadreze in cazurile prevazute textul de lege.
In practica mea, am intalnit situatii in care, partea careia nu i s-a admis o cerere isi manifesta nemultumirea de modul in care era judecat dosarul si acuza judecatorul de impartialitate.
Avea suspiciuni fata de instanta, in general, si considera ca solutia potrivita sa nu piarda procesul era sa ceara stramutarea dosarului la o alta instanta de judeca.
Dupa cum am aratat deja, nu orice nemultumire fata de modul in care judecatorul s-a pronuntat constituie motiv de stramutare a unui dosar
Motivele de stramutare pentru un proces civil rezulta din dispoziţiile art. 140 Codului de procedura civila, care prevad ca acestea sunt pentru bănuiala legitimă şi siguranţa publica.
Totodata, textul de lege defineste conditiile in care pot fi invocate aceste temeiuri pentru solicitarea stramutarii unui dosar.
Astfel, bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.
Stramutarea pentru banuiala legitima este cel mai intalnit caz in care se formuleaza cererile de stramutare.
Se incadreaza in cazurile in care una dintre părţi are suspiciuni întemeiate, ori chiar indicii, că judecătorii instanţei pe rolul căreia se află o cauză sunt părtinitori.
Ori, cand acestia pot fi influenţaţi de anumite împrejurări de natura celor prevăzute de lege, respectiv circumstanţele procesului, calitatea părţilor ori relaţii conflictuale locale.
Cererea de strămutare pentru motiv de bănuială legitimă se poate cere în orice fază a procesului de către partea interesată.
Constituie motiv de siguranţă publică anumite împrejurări excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.
De precizat ca, cererea întemeiată pe motiv de siguranţă publică, se cere si de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Conform art. 142, cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia.
Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cererea de strămutare se depune la instanţa competentă să o soluţioneze, care va înştiinţa de îndată instanţa de la care s-a cerut strămutarea despre formularea cererii de strămutare.
Cererea de strămutare întemeiată pe motive de siguranţă publică se formuleaza pentru imprejurari exceptionale.
Este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va înştiinţa, de îndată, despre depunerea cererii instanţa de la care se cere strămutarea.
Prin cererea de stramutare se solicita soluționărea pricinilor de la o instanță competentă la altă instanță de același grad.
La primirea cererii de strămutare, instanţa competentă să o soluţioneze va putea să solicite dosarul cauzei.
Cererea de strămutare se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea părţilor din proces.
Hotărârea asupra strămutării se dă fără motivare şi este definitivă.
Instanţa de la care s-a cerut strămutarea va fi încunoştinţată, de îndată, despre admiterea sau respingerea cererii de strămutare.
O alta precizare importanta este ca, la solicitarea celui interesat, completul de judecată poate dispune, dacă este cazul, suspendarea judecării procesului, cu darea unei cauţiuni.
Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleaşi condiţii, fără citarea părţilor, chiar înainte de primul termen de judecată.
Încheierea asupra suspendării nu se motivează şi nu este supusă niciunei căi de atac.
Măsura suspendării judecării procesului va fi comunicată de urgenţă instanţei de la care se cere stramutarea.
Cand ar exista sanse ca cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sa fie admisa, ar putea rezulta din cateva exemple in acest sens.
Din practica instantelor si literatura de specialitate, cum sunt urmatoarele:
Din modul de redactare a textului de lege cu privire la motivele de stramutare intemeiate pe banuiala legitima se observa ca acestea se refera la urmatoarele cazuri:
Se constata insa ca, textul de lege nu contine exemple concrete de motive pentru care judecatorii cauzei ar fi partinitori sau datorita circumstantelor procesului nu sunt obiectivi.
Din acest motive, persoana ce se considera nedreptatita de judecator uneori da o interpretare extinsa textului de lege.
In cele mai multe cazuri se refera la respingerea unor cereri formulate de parte, la greseli de judecata pe care partea le considera ca erori de judecata importante.
Are reprezentarea ca acestea pot conduce in final la pierderea procesului.
Pot să apară suspiciuni îndeosebi în acele situaţii în care se solicită strămutarea unei cauze aflata pe rolul unei instante dintr-o localitate mai mica in care instanţa competentă are sediul chiar în acelaşi oraş.
În astfel de cazuri, legăturile dintre persoane sunt mai apropiate şi mai evidente, inclusiv între magistraţi, iar persoanele implicate nu au garanţia deplină ca dosarul este solutionat correct.
Un exemplu in acest sens este cererea de stramutare care se intemeiaza pe motive precum respingerea cererilor de probe formulate pe timpul judecatii.
Datorita acestei imprejurari partea are reprezentarea ca la instanta respectiva judecatorul cauzei nu este obiectiv si ca fara proba solicitata va pierde procesul.
Daca exista si alte suspiciuni cu privire modul cum se judeca cauza respectiva, cu atat mai mult partea considera ca poate formula cererea pe motiv de banuiala legitima.
De exemplu, neacordarea unui termen de judecata, respingerea unor intrebari la interogatoriu, solicitari ce le considera ca fiind justificate.
Pe de alta parte, admiterea unei cereri pentru partea adversa, dar pe care partea ce solicita stramutarea o considera de natura sa o favorizeze.
Desigur ca suspiciunile partii pot fi reale, insa astfel de motive de stramutare, de multe ori nu sunt considerate de instante ca fiind intemeiate.
Partea careia i se respinge cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima se gandeste uneori ca in apel va avea totusi o judecata corecta.
Daca insa, motivele cererii de stramutare erau indreptatite, se pune intrebarea, cine poate asigura partea ca o greseala odata facuta de judecator va fi indreptata cu siguranta in calea de atac.
Nu cumva, asa cum se mai intampla de multe ori, neatentia instantei face ca aceasta greseala sa se repete si in calea de atac si sa nu mai poata fi corectata.
Aceasta, in ciuda faptului ca, in realitate, partea a fost nedreptatita si s-a evidentiat impartialitatea si lipsa de obiectivitate a judecatorilor instantei de la care se cere stramutarea.
În caz de admitere a cererii de strămutare, Curtea de apel trimite procesul spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad din circumscripţia sa.
Dispozitii speciale sunt cu privire la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Aceasta va strămuta judecarea cauzei la una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa de la care se cere strămutarea.
Hotărârea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare urmează să fie păstrate.
In cazul în care instanţa de la care s-a dispus strămutarea a procedat între timp la judecarea procesului, hotărârea pronunţată este desfiinţată de drept prin efectul admiterii cererii de strămutare.
O noua cerere de stramutare nu poate fi formulata decat pentru imprejurari care nu au fost cunoscute la data primei cereri sau invite dupa solutionarea acesteia.
Daca partea nu dovedeste ca motivele s-au ivit ulterior sau nu erau cunoscute, cererea se respinge ca inadmisibila fara a mai fi analizata pe fond.
Instanta…..
DOMNULE PRESEDINTE
SC……….
cu sediul in….inmatriculata la Registrul Comertului sub nr….,CUI…cont….deschis la…prin reprezentant….in contradictoriu cu…cu sediul in…
formulam, prezenta
CERERE DE STRAMUTARE
a judecatii dosarului nr….pentru motive de banuiala legitima, de la …..la o instanta de acelasi grad.
Pana la solutionarea prezentei cereri, va rugam sa dispuneti suspendarea judecatii, cu termen de judecata la data de….
In motivarea cererii vom prezenta pe scurt:
De exemplu, la motivele de stramutare se va arata ca sunt de notorietate legaturile dintre conducerea instantei de la care se cere stramutarea cauzei si partrea adversa.
Se va dezvolta in ce constau acestea si pretinsele ilegalitati ale instantei fata de cel ce solicita stramutarea.
De exemplu, s-a refuzat primirea unor cereri, disparitia de acte de la dosar.
Din aceste motive, pentru a avea posibilitatea sa ne expunem punctul de vedere de pe pozitii de egalitate cu partea adversa, va rugam sa dispuneti stramyutarea judecatii cauzei la o alta instanta de acelasi grad.
Judecata de la instanta….nu este o veritabila judecata.
Avand in vedere ca pe terenul ce face obiectul litigiului am inceput edificarea unei constructii, o evacuare facuta cu rea credinta ne-ar aduce grave. prejudicii.
De aceea, va rugam sa dispuneti suspendarea judecarii cauzeui in fata instantei….intrucat va ramane lipsita de obiect.
In drept, ne intemeiem cererea pe dispozitiile art.140 Cod procedura civila.
Depunem prezenta cerere in…exemplare.
Semnatura
În motivarea cererii petentul a solicitat stramutarea dosarului motivat de faptul că există o bănuială legitimă care generează o îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor.
Susţine că se află în relaţii de duşmănie cu grefiera şefa de la Judecătorie, cu soţul acesteia – comisar şef în cadrul Poliţiei Oraşului cu prim-procurorul Parchetului de lângă Judecătorie.
Aacesta fiind şi cel care a supravegheat urmărirea penală şi cel care nu i-a admis administrarea vreunei probe din care să rezulte adevărul.
Cererea nu a fost motivată in drept.
Curtea o apreciază ca nefondată urmând a fi respinsă pentru următoarele considerente.
În drept, Curtea reţine că se poate dispune strămutarea judecării unei cauze la o altă instanţă de acelaşi grad atunci când există o suspiciune rezonabilă.
Că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există un pericol de tulburare a ordinii publice – art. 71 C.p.p.
Strămutarea apare astfel ca un remediu procesual reglementat de Codul de procedură penală în vederea înlăturării situaţiilor care pun în pericol normala desfăşurare a unui proces penal.
Se datoreaza unor stări de fapt neconvenabile, existente la instanţa care urmează să procedeze la judecarea cauzei penale.
Suspiciunea rezonabilă privind imparţialitatea magistraţilor care funcţionează la instanţa de la care se solicită strămutarea cauzei trebuie să privească în mod indivizibil toţi subiecţii procesuali oficiali care îndeplinesc atribuţii la acelui organ judiciar.
Toţi magistraţii instanţei şi nu un magistrat privit în mod individual, astfel încât suspiciunea să existe şi să se răsfrângă asupra capacităţii subiective a însuşi organului judiciar.
In cauză nu există indicii că vreun membru al instanţei ar avea vreo prejudecată în soluţionarea prezentului dosar.
Curtea apreciază că împrejurările precizate nu se confirma.
Presupusa influenţă pe care comisarul şef din cadrul Poliţiei Oraşului Tg. Cărbuneşti şi soţia acestuia – grefier şef la Judecătoria Tg Cărbuneşti – ar avea-o asupra tuturor judecătorilor.
Nu pot crea nici măcar aparenţa de imparţialitate care să fundamenteze cererea de stramutare formulată.
Şi admiţând că persoana care ocupă funcţia de grefier şef la instanţa inferioară la care se solicită stramutarea cauzei ar fi căsătorită cu un angajat din IPJ.
Aceste împrejurări nu justifică temerea că cei doi ar avea un interes în soluţionarea prezentei cauze.
Cu atât mai puţin că ar putea, în orice mod, să influenţeze soluţionarea unui dosar înregistrat la instanţa ierarhic superioară celei la care se presupune că funcţionează grefiera indicată.
Pentru aceste considerente, se va respinge ca nefondata cererea.
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
– Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.
0724260393
Cabinet avocat Bucuresti, specializare drept civil, drept penal, ofera servicii avocatiale.
Pentru asistenta juridica ne puteti contacta pe formular, sau click aici, e mail office@avocat-tudor.r
Default content