Citarea partilor prin afisare sau depunere la cutia postala de ce nu conduce in toate cazurile la instiintarea partilor despre proces

Citarea partilor prin afisare sau depunere la cutia postala, de ce nu conduce in toate cazurile la instiintarea partilor despre proces

Citarea partilor prin afisare sau prin depunerea citatiei la cutia postala nu este intotdeauna garantia ca destinatarul a primit actele de la instanta.

Se cunosc situatii in care procesul s-a judecat in absenta partii care nu a cunoscut ca urma sa participe la un proces.

Partea a invocat in calea de atac ca nu a avut cunostinta de termenul de judecata din cauza ca nu i-a fost comunicata citatia.

Instanta a respins insa cererea cu motivarea ca citarea prin afisare este prevazuta de lege.

Se poate spune ca, instanta nu a acordat atentia cuvenita absentei partilor de la judecata.

Dar si ca nu s-a asigurat ca acestea au fost informate cu privire la termenele de judecata.

Importanta citarii partilor prin posta sau alte mijloace de citare

Consecinta situatiei mai sus expuse a fost incalcarea dreptului de acces la instanta.

Reclamantul, paratul sau tertele persoane care intervin in procesul civil trebuie sa aiba cunostinta despre desfasurarea procesului.

Citarea partilor in procesul civil asigura respectarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la aparare.

Instanţa nu poate hotărî asupra unei cereri decât după citarea sau înfăţişarea părţilor, dacă legea nu prevede altfel.

Prin citarea partilor se asigura si respectarea principiului contradictorialitatii.

Părţile trebuie să îşi facă cunoscute reciproc şi în timp util, direct sau prin intermediul instanţei, după caz, motivele de fapt şi de drept pe care îşi întemeiază pretenţiile şi apărările.

Precum şi mijloacele de probă de care înţeleg să se folosească, astfel încât fiecare dintre ele să îşi poată organiza apărarea.

Procedura de citare Cod procedura civila

Cand agentul insarcinat cu citarea inmaneaza citatia personal se poate spune ca partea a fost instiintata despre proces.

Se cunosc insa cazuri cand, din diferite motive actele de procedura nu au fost depuse in cutia postala, astfel ca aceasta nu au ajuns la destinatar

Or, citarea partilor in procesul civil se realizeaza prin actul procedural numit citatie.

Acesta  are drept scop incunostiintarea participantilor cu privire la existenta procesului, la locul si data sedintei de judecata.

Procedura citarii partilor este reglementata in Capitolul II ,intitulat “Citarea si comunicare actelor de procedura”.

Prevederi importante in aceasta privinta se gasesc in art. 153 din Codul de procedura civila.  

Acesta dispune ca instanţa poate hotărî asupra unei cereri numai dacă părţile au fost citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant,.

In afară de cazurile în care prin lege se dispune altfel.

Ce inseamna amanarea pentru lipsa procedura

Instanţa va amâna judecarea pentru lipsa procedura şi va dispune să se facă citarea ori de câte ori constată că partea care lipseşte nu a fost citată cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege.

Aceasta va interveni sub sancţiunea nulităţii.

La cererea partii interesate, daca partea prezenta in instanta, nu a primit citatia  sau a primit-o intr-un termen mai scurt decat cel prevazut de lege.

Situatia respectiva este reglementata in art.159 cod procedura civila.

Citatia si celelalte acte de procedura, sub sanctiunea nulitatii, vor fi inmanate partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.

Cand procedura este viciata si se reface procedura de citare

Art.154 din Codul de procedura civila reglementeaza astfel de situatii.

Instanţa va verifica efectuarea procedurilor de citare şi comunicare dispuse pentru fiecare termen.

Când este cazul, va lua măsuri de refacere a acestor proceduri, precum şi pentru folosirea altor mijloace ce pot asigura înştiinţarea părţilor pentru înfăţişarea la termen.

Ce inseamna termenul in cunostinta

Art.229 Codul de procedura civila reglementeaza termenul in cunostinta.

Dispozitiile se refera la partea care a depus cererea personal sau prin mandatar si a luat termenului in cunostinta, precum si partea care a fost prezenta la un termen de judecata, personal sau prin representant.

Persoana respectiva nu va fi citata in tot cursul judecarii la acea instanta, considerandu-se ca ar cunoaste deja termenele ulterioare.

Aceste dispozitii se aplica si partii careia, personal sau prin reprezentant ori prin functionarul insarcinat cu primirea corespondentei, i s-a inmanat citatia pentru un termen de judecata.

Exceptiile sunt  urmatoarele:

  • în cazul reluării judecăţii, după ce a fost suspendată;
  • în cazul când procesul se repune pe rol;
  • când partea este chemată la interogatoriu, în afară de cazul în care a fost prezentă la încuviinţarea lui, când s-a stabilit şi termenul pentru luarea acestuia;
  • când, pentru motive temeinice, instanţa a dispus ca partea să fie citată la fiecare termen;
  • în cazul în care instanţa de apel sau de recurs fixează termen pentru rejudecarea fondului procesului după anularea hotărârii primei instanţe sau după casarea cu reţinere.
  • militarii încazarmaţi si detinutii sunt citaţi la fiecare termen.

Care sunt situatiile speciale de citare a partilor?

Art. 155 din Codul de procedura civila se refera la locul citarii in situatii speciale, urmand a fi citate partile astfel:

  • statul, prin Ministerul Finanţelor Publice sau alte organe anume desemnate în acest scop de lege, la sediul acestora;
  • unităţile administrativ-teritoriale şi celelalte persoane juridice de drept public, prin cei însărcinaţi să le reprezinte în justiţie, la sediul acestora;
  • persoanele juridice de drept privat, prin reprezentanţii lor, la sediul principal sau, atunci când este cazul, la sediul dezmembrământului lor;
  • asociaţiile, societăţile şi alte entităţi fără personalitate juridică constituite potrivit legii, prin reprezentantul desemnat, la sediul sau domiciliul acestuia;
  • cei supuşi procedurii insolvenţei, precum şi creditorii acestora, la domiciliul sau, după caz, la sediul acestora; după deschiderea procedurii, citarea va fi efectuată potrivit legii speciale.

Locul citarii persoanelor fizice

  • persoanele fizice, la domiciliul lor; în cazul în care nu locuiesc la domiciliu, citarea se va face la reşedinţa cunoscută ori la locul ales de ele.
  • in lipsa acestora, citarea poate fi făcută la locul cunoscut unde îşi desfăşoară permanent activitatea curentă;
  • incapabilii sau cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă, prin reprezentanţii sau ocrotitorii lor legali, la domiciliul ori sediul acestora, după caz.
  • In caz de numire a unui curator special, potrivit art. 58, citarea se va face prin acest curator, la sediul său profesional;
  • bolnavii internaţi în unităţi sanitare, la administraţia acestora;
  • militarii încazarmaţi, la unitatea din care fac parte, prin comandamentul acesteia;
  •  cei care fac parte din echipajul unei nave maritime sau fluviale, alta decât militară, dacă nu au domiciliul cunoscut, la căpitănia portului unde este înregistrată nava;
  • deţinuţii, la administraţia locului de deţinere;

Cum sunt citate persoanele care locuiesc in strainatate si personalul diplomatic?

  • personalul misiunilor diplomatice, al oficiilor consulare şi cetăţenii români trimişi să lucreze în cadrul personalului organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii de familie care locuiesc cu ei, cât timp se află în străinătate, prin Ministerul Afacerilor Externe;
  • alţi cetăţeni români, aflaţi în străinătate în interes de serviciu, inclusiv membrii familiilor care îi însoţesc, prin organele centrale care i-au trimis sau în subordinea cărora se află unitatea care i-a trimis în străinătate;
  • persoanele care se află în străinătate, altele decât cele prevăzute la pct. 12, dacă au domiciliul sau reşedinţa cunoscută, printr-o citaţie scrisă trimisă cu scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire.
  •  
  • Recipisa de predare a scrisorii la poşta română, în cuprinsul căreia vor fi menţionate actele ce se expediază, ţinând loc de dovadă a îndeplinirii procedurii, dacă prin tratate sau convenţii internaţionale la care este parte România ori prin acte normative speciale nu se prevede altfel.
  • Dacă domiciliul sau reşedinţa celor aflaţi în străinătate nu este cunoscut/cunoscută, citarea se face potrivit art. 167. În toate cazurile, dacă cei aflaţi în străinătate au mandatar cunoscut în ţară, va fi citat numai acesta din urmă;
  • cei cu domiciliul sau reşedinţa necunoscută, potrivit art. 167;
  • moştenitorii, până la intervenirea lor în proces, printr-un curator special numit de instanţă, la domiciliul acestuia.
  •  

În cazurile prevăzute la alin. (1) pct. 1 şi 2, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, unităţile administrativ-teritoriale, precum şi celelalte persoane juridice de drept public îşi pot alege un sediu procesual la care vor fi comunicate toate actele de procedură.

Procedura de citare prin mijloace electronice

La formularea cererii de chemare in judecata, dar si intampinarii, in vederea facilitarii comunicarii actelor de procedura, partea precizeaza date privind unele mijloace de comunicare folosite.

De exemplu, numarul de telefon, numarul de fax, adresa de posta electronica, iar in cazul reprezentarii partii prin avocat, este obligatorie si indicarea datelor de identificare a aparatorului.

In acest sens sunt dispozitiile art.154 din Codul de procedura civila care dispune despre comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, se poate face de grefa instanţei şi prin telefax, poştă electronica.

De asemenea, prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanţei datele corespunzătoare în acest scop.

Cum procedeaza instanta pentru verificare si confirmare

În vederea confirmării, instanţa, odată cu actul de procedură, va comunica un formular care va conţine: denumirea instanţei, data comunicării, numele grefierului care asigură comunicarea şi indicarea actelor communicate.

Formularul va fi completat de către destinatar cu data primirii, numele în clar şi semnătura persoanei însărcinate cu primirea corespondenţei şi va fi expediat instanţei prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace.

Instanţa va verifica efectuarea procedurilor de citare şi comunicare dispuse pentru fiecare termen şi, când este cazul, va lua măsuri de refacere a acestor proceduri, precum şi pentru folosirea altor mijloace ce pot asigura înştiinţarea părţilor pentru înfăţişarea la termen.

În scopul obţinerii datelor şi informaţiilor necesare realizării procedurii de comunicare a citaţiilor, a altor acte de procedură, precum şi îndeplinirii oricărei atribuţii proprii activităţii de judecată, instanţele au drept de acces direct la bazele de date electronice.

De asemenea, la alte sisteme de informare deţinute de autorităţi şi instituţii publice.

Acestea au obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea asigurării accesului direct al instanţelor la bazele de date electronice şi sistemele de informare deţinute.

Ce a hotarat Curtea Constitutionala despre citarea partilor prin afisare sau depunere la cutia postala

Prin Decizia nr.795 Curtea constitutionala a respins eceptia de neconstitutionalitate referitoare la modul în care, în anumite situaţii, instituţiile implicate realizează procedura de citare şi comunicare a actelor de procedură.

Constată că noua reglementare referitoare la procedura de citare prin depunerea citaţiei în cutia poştală ori prin afişare din Codul de procedură civilă este diferită faţă de reglementarea anterioară.

Modificările aduse nu sunt de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale invocate de autorul excepţiei.

Din contră, contribuie la protejarea dreptului persoanei la respectarea vieţii private.

Documentul afişat nu-l mai reprezintă însăşi citaţia, ci o înştiinţare care cuprinde elemente suficiente de identificare a destinatarului.

A celui care a făcut înştiinţarea, a dosarului la care se referă actul procedural, a locului de unde şi a datei până la care poate fi ridicată citaţia.

Precum şi menţiunea referitoare la consecinţele procedurale ale neprezentării pentru comunicare.

Înştiinţarea completată de agentul procedural are valoare de act autentic cu privire la situaţiile verificate şi atestate nemijlocit de către agent.

De asemenea, asupra împrejurărilor care au determinat citarea prin depunerea citaţiei în cutia poştală ori prin afişarea înştiinţării.

Agentul procedural va întocmi un proces-verbal care face dovada până la înscrierea în fals cu privire la cele constatate.

Astfel, reglementarea contribuie la consolidarea prezumţiei legale relative referitoare la comunicarea citaţiei

Studiu de caz despre citarea partilor prin afisare

Prin contestatia  in anulare, contestatoarea a solicitat sa se dispuna suspendarea executarii silite a hotararilor pronuntate in cauza.

In motivarea contestatiei a aratat ca instanta de fond a judecat cauza fara sa fi avut cunostinta de existenta procesului.

Din acest motiv a fost incalcat dreptul la aparare.

Procedura de citare a avut grave vicii, fiind facuta prin afisare la usa blocului.

Ce a retinut instanta de judecata despre citarea partilor

Comunicarea sentintei s-a facut prin afisare la usa locuintei contestatoarei.

Ulterior i s-a comunicat somatia emisa, tot prin afisare la usa locuintei.

Verificând procesele verbale de îndeplinire a procedurii de comunicare a somațiilor menționate instanța a constatat.

Acestea au fost întocmite cu respectarea dispozițiilor Codului de procedură civilă.

Au fost comunicate contestatoarei  si s-au respectat dispozitiile referitoare la comunicarea actelor de procedură.

Pentru aceste motive instanta a respins contestatia in anulare.

Alte articole ale autorului

-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;

-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;

-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

-Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

Avocat dreptul muncii.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

Puteti contacta Cabinetul de avocat Tudor Ion, click aici sau email office@avocat-tudor.ro

https://avocat-tudor.ro

072426039

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web