Table of Contents
ToggleIn cazul nefericit al unui accident rutier aveți dreptul la repararea prejudiciului material și moral cauzat prin vătămarea corporală.
Daunele morale datorate de autorul unui accident rutier trebuie sa ofere insa victimei o satisfacție compensatorie adecvată, să-i restabileasca starea normala după suferința provocată de accident.
Stabilirea daunelor morale implica mai multe criterii de apreciere, unele fiind de natura subiectiva.
De multe ori, certificatul medico-legal eliberat de institutiile de medicina legala reprezinta un criteriu de evaluare a gravitatii vatamarii corporale si stabilirii de daune morale si materiale.
Exista insa si alte criterii de evaluare a despagubirilor acordate pentru accidente rutiere pe langa timpul necesar sa urmeze un tratament medical.
De exemplu, starea de suferinta justificată prin raportare la suferința fizică pe o perioadă îndelungată suportata, intervenția chirurgicală suferită, nu a mai putut desfăşura profesia in care activeaza.
Daca se constata dreptul la acordarea de daune morale pentru vatamare corporala societatea de asigurare care a emis polita RCA pentru autorul accidentului este obligata sa plateasca despagubiri.
Procedura prin care se pot obține despăgubiri pentru daune materiale si morale avea loc in mod obisnuit in fata instanței de judecata.
Exista insa si posibilitatea de a se negocia cu societatea de asigurări, ceea ce in cazul unei intelegeri aduce avantaje ce pot fi certe.
Dat fiind natura prejudiciului care le genereaza , in cazul daunelor morale, instantele nu au criterii precise pentru determinarea daunelor.
Pot insa avute in vedere criterii precum urmatoarele:
Aprecierea subiectiva a judecatorilor cu privire la acordarea de despagubiri a putut fi eliminata prin procedura instituita de Ordinul președintelui Autorității de Supraveghere Financiară și al ministrului sănătății nr. 1/2.293/2022.
Spre deosebire de practica instituita prin intermediul instantei de judecata noua procedura este reglementata legislativ, confera mai multa claritate, pentru ca se au in vedere parametri concreti.
Ordinul respectiv priveste stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic.
Acesta este stabilit de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București.
La cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraților se stabileste de către medici experți evaluatori, contra cost, un punctaj traumatologic.
Ordinul aprobă punctajul traumatologic în baza căruia se stabilesc despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate, atât pentru cererile de despăgubire care se soluționează în mod amiabil sau în fața instanțelor judecătorești.
Calculul punctajului traumatologic se realizează contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraților de către medici experți evaluatori.
Medicii experți evaluatori sunt reprezentați de medici specialiști sau primari de medicină legală sau medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă.
Sau, de medicii care au absolvit cursul postuniversitar de evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier.
Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate si documentele doveditoare.
Se identifică aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule.
Modul de calcul este reglementat in anexa la Ordinul 1/2.293/2022 si consta in urmatoarele:
In cazul producerii unui accident de circulatie soldat cu prejudicii autorul poate fi obligat la despagubiri pentru ca in acest caz intervine raspunderea civila delictuala.
Temeiul juridic pentru acordarea de daune rezulta din prevederile art. 1349 din Codul civil, care dispune cu privire la răspunderea civila delictuală.
Se are in vedere ca orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune.
De asemenea, să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
De exemplu, nu se pot evalua sentimente precum pierderea unor persoane apropiate intr-un accident si starea de suferinta.
De asemenea, reputatia unei persoane nu este evaluabila in bani.
Instanta de fond a retinut că accidentul s-a soldat cu două persoane decedate şi alte şase persoane rănite.
Nu trebuie ignorată această împrejurare de natură a lăsa o marjă, suficientă pentru a se putea acorda în limita plafonului, despăgubiri şi pentru celelalte persoane îndreptăţite la despăgubiri.
Referitor la daunele materiale, s-a reţinut că factura face dovada suportării sumei care a acoperit din cheltuielile de înmormântare, cel puţin pentru monumentul funerar.
Celelalte nefiind menţionate şi dovedite, astfel încât s-au acordat daune doar în limita a ceea ce s-a dovedit.
Pentru daunele morale, prima instanţă a apreciat că se cuvin pentru compensarea traumelor de ordin psihic.
Avea în vedere că reclamanţii sunt membrii aceleiaşi familii cu sentimente reciproce.
Această împrejurare este de natură să amplifice aceste traume.
Fiecare dintre cei doi părinţi şi ceilalţi doi copii au suferit pierderea copilului respectiv a fratelui lor.
Acest sentiment persistă în timp, astfel ca sunt îndreptăţiţi la daune morale.
Pârâta nu a făcut dovada acordării în mod proporţional şi celorlalte părţi posibile beneficiare a asigurării, s-a constatat că acţiunea reclamanţilor este parţial întemeiată.
In sensul acordării de despăgubiri superioare ofertei, dar nu în limitele cerute.
Instanta de apel, a admis apelul pârâtei, a schimbat în parte sentinţa apelată.
A obligat parata să achite reclamanţilor P.V. şi P.M., câte 40.000 lei fiecare, reclamanţilor P.G. şi P.D.Ş., câte 10.000 lei fiecare, cu titlu de daune morale.
A înlăturat dispoziţia referitoare la daunele materiale.
Instanta a motivat că la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se aibă în vedere dreptul reclamanţilor de a primi o compensaţie materială faţă de prejudiciul moral suferit.
Pe de altă parte, această compensaţie materială să nu ducă la o îmbogăţire fără justă cauză.
Că nu este posibilă identificarea unor criterii ştiinţifice corecte pentru stabilirea cuantumului daunelor morale.
Aprecierea prejudiciului moral nu se rezumă la determinarea preţului suferinţei fizice şi psihice care sunt inestimabile.
Inseamnă aprecierea multilaterală a tuturor evenimentelor negative ale prejudiciului şi implicaţia acestuia, pe toate planurile sociale ale reclamanţilor.
În acest context, s-a reţinut că suferinţa provocată reclamanţilor prin pierderea în urma accidentului de circulaţie a copilului, respectiv fratelui lor este permanentă.
La stabilirea daunelor morale, trebuie avut în vedere prejudiciul moral ireparabil cauzat pe plan psihic, dar şi consecinţele pe plan social, profesional şi familial.
Înalta Curte de Casatie si Justitie a constatat că instanţa de apel a făcut o corectă interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 24 şi art. 25 din Ordinul CSA nr. 20/2008.
A retinut ca in art. 24 alin. (1) din actul normativ menţionat, limitele minime de despăgubire sunt stabilite de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Iar alin. (3) al aceluiaşi articol stabileşte limita de despăgubire la un nivel de cel puţin 1.500.000 Euro echivalent în lei la data producerii accidentului.
În strânsă legătură cu dispoziţiile legale menţionate sunt însă prevederile art.25 din Ordinul CSA nr. 20/2008, potrivit cărora în cazul în care în unul şi acelaşi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane.
Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte limitele de despăgubire specificate în poliţa RCA.
Despăgubirea va fi stabilită în funcţie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecărei persoane îndreptăţite la despăgubire.
Referitor la daunele acordate, Înalta Curte de Casartie si Justitie a constatat că instanţa de apel a reţinut în mod corect că reclamanţii sunt îndreptăţiţi să solicite daune morale, potrivit dispoziţiilor legale mai sus evocate.
Catre,
Se arata numele instantei de judecata
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul……..domiciliat în…… în calitate de reclamant, chem în judecată pe……. cu domiciliul în ………, in calitate de pârât, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa sa dispuneţi:
Motivele acţiunii sunt următoarele:
In fapt, se arata situatia de fapt si de drept privind accidentul rutier precum si motivele pentru care se solicita acordarea de daune materiale si morale.
Temeiul de drept
Probe: Solicit încuviinţarea următoarelor probe(dupa caz:inscrisuri, martori, expertiza, interogatoriu).
Anexez: chitanţa de plată a taxei judiciare de timbru în cuantum de lei.
Semnătura,
Domnului Preşedinte al instantei…
-Avocat infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor informatice,
-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
– In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene;
–Contestatia in anulare in noul Cod de procedura civila;
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera servicii avocatiale in dtept penal si civil.
Contactati-ne in situatia cand aveti nevoie, luati legatura cu noi, click aici, sau e mail office@avocat-tudor.ro
Default content