De ce obligatia de prezentare la politie într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor revine si conducatorului auto care se considera nevinovat
Prezentarea la politie, nedeclararea accidentului rutier in 24 ore, cand este obligatorie?
Despre prezentarea la politie in urma unui accident rutier si nedeclararea acestuia in 24 de ore sunt intrebari pe care si le pun uneori conducatorii auto implicati intr-un accident de circulatie.
Observam ca in toate aceste intrebari intalnim notiunea de accident de circulatie. Din acest motiv este necesar sa definim notiunea de accident de circulatie.
Accidentul de circulatie presupune aflarea in mers a cel putin unui autovehicul care, intrand in coliziune cu un alt obiect aflat in miscare sau stationare, pe un drum deschis circulatiei publice, a avut ca urmare:
ranirea uneia sau mai multor persoane;
producerea doar de pagube materiale.
Dupa cum se va arata in continuare, prezentarea la politie in caz de accident de circulatie este obligatorie in functie de consecintele produse iar nedeclararea accidentului rutier in 24 de ore poate atrage consecinte.
Prezentarea la politie in caz de accident soldat cu ranirea sau moartea unei persoane
Asa cum se observa din definitia accidentului de circulatie, o prima ipoteza se refera la ranirea sau moartea unei persoane.
De asemenea, sa intreprinda orice actiune de natura a modifica starea locului sau sa stearga urmele accidentului.
Fac exceptie, luarea masurilor de urgenta pentru salvarea vietii si sanatatii unei persoane implicate in accident.
Reglementarea legala privind prezentarea la politie in caz de accident ce a produs numai avarierea vehiculelor
Art. 79 din OUG 195/2002, reglementeaza obligatiile conducătorilor de vehiculeimplicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale.
să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):
-conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Sanctiunea in caz de neprezentare la politie, nedeclarare accident rutier in 24 de ore
Conform OUG 195/2002 art.100 al.(3) lit. g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2 ) constituie contraventie.
Coroborarea prevederilor legale privind nedeclararea accidentului rutier in 24 de ore
Din interpretarea coroborata textelor de lege incidente putem formula unele concluzii.
Conducatorii de vehicule ce au fost implicati intr-un accident de circulatie ce a avut ca urmare doar daune materiale trebuie sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidental;
Prezentarea conducatorilor nu trebuie sa se faca concomitent, dar trebuie sa se produca in interiorul termenului de 24 de ore, termen care curge de la data producerii evenimentului;
Conducatorii auto care au fost implicati intr-un accident rutier nu trebuie sa se prezinte la unitatea de politie competenta daca realizeaza procedura constatarii amiabile a accidentului.
Sau, daca un singur autovehicul a fost avariat si conducatorul acestuia detine o asigurare faciltativa;
Daca s-a produs avarierea a mai mult de un autovehicul in accidental rutier, conducatorii sunt obligati sa recurga fie la procedura constatarii amiabile.
Fie sa se prezinte la unitatea de politie competenta, in caz de neintelegeri.
Ce nu se poate invoca pentru neprezentarea la politie in caz de accident
Conducatorii autovehiculelor care au fost implicati intr-un accident de circulatie nu se pot eschiva de aceste obligatii legale, invocand intelegerea ce a avut loc ulterior producerii accidentului.
Exceptie, daca aceasta nu a fost consemnata intr-o constatare amiabila sau daca nu s-a produs avarierea doar a unui autovehicul si conducatorul acestuia detine o polita de asigurare facultativa.
Ce sunt accidentele usoare si cum procedezi?
Daca evenimentul rutier consta doar in producerea unui accident de circulatie usor conducatorii auto implicati au 24 de ore la dispozitie, pentru a-l declara. Aceasta este situatia in care s-au produs doar pagube materiale. Daca insa in urma accidentului au rezultat victime omenesti, conducatorii auto sunt obligati sa nu deplaseze autovehiculele fata de pozitia de la momentul producerii accidentului. Daca nu se declara un accident usor conducatorii auto implicati in accidente usoare pot fi sanctionati in cazul in care nu declara accidentul la politie. Pentru ca de multe ori pagubele produse sunt minime, se poate recurge la incheierea unei intelegeri amiabile intre conducatorii auto. Astfel ca, nu mai trebuie declarat accidentului la politie, asiguratorul va avea competenta sa constate avariile si sa faca constatari.
Cum procedezi daca lovesti o masina parcata? Acest tip de accident este unul usor, fiind vorba o masina parcata va trebui sa identifici proprietarul. Nu vei parasi locul accidentului, si te vei prezenta la politie pentru constatarea imprejurarii respective. Poate fi riscant sa parasesti locul pentru ca poti avea surpriza sa fii identificat de martori ocular sau camera de supraveghere.
Concluzie privind prezentarea la politie in caz de accident, nedeclararea accident rutier in 24 de ore din care a rezultat numai avarierea vehiculelor
Sunt obligati sa se prezinte la unitatea de politie competenta conducatorii auto care au fost implicati intr-un accident rutier si care nu doresc sa urmeze procedura constatarii amiabile, chiar si in situatia in care un singur autovehicul a fost avariat in urma incidentului rutier si conducatorul acestuia nu detine o asigurare facultativa;
neindeplinirea obligatiei conducatorului auto de a se prezenta la unitatea de politie competenta, pe raza caruia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, in termenul de 24 de ore prevazut de lege se sanctioneaza, potrivit art.100 alin.(3) lit.g) din OUG 195/2002;
amenda este cea prevazuta de cl;asa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspoendarii exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile; fac exceptie cazurile prevazute de art.79 ali,(2) din OUG 195/2002.
Studiu de caz privind prezentarea la politie in caz de accident
In practica instantelor s-au intalnit cazuri in care persoana implicata intr-un accident de circulatie ce a avut loc in conditiile mai sus aratate s-a considerat nevinovata.
Drept urmare, a considerat ca nu este obligata sa se prezinte la unitatea de politie.
In alte cazuri nu s-a prezenta la unitatea de politie pentru ca nu a cunoscut dispozitiile legale mai sus mentionate.
Dupa cum se poate observa din dispozitiile art. 79 alin.(2) si 100 alin.(3) lit.g ale OUG 195/2002 este insa obligatorie prezenta ambilor conducatori auto implicati intr-un accident rutier.
Astfel, intr-o speta a fost respinsa cererea petentului care a fost sanctionat contraventional pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 100 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr. 195/2002.
S-a reţinut în sarcina sa că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la unitatea de politie pentru a declara accidentul rutier în care a fost implicat.
Ce a motivat petentul ca nu s-a prezentat la politie in caz de accident in 24 de ore de la accidentul de circulatie
Petentul a solicitat anularea procesului verbal de sanctionare si constatare a contraventiei si nu a recunoscut implicarea în producerea accidentului.
A afirmat că nu a avut cunoştinţă de producerea accidentului.
Autovehiculul pe care îl conduce nu a suferit avarii si că procesul-verbalnu conţine date referitoare la autovehiculul condus, astfel că lipseşte vinovăţia pentru contravenţia reţinută în sarcina sa.
Ce a retinut instanta despre prezentarea la politie in caz de accident
Instanta a respins plangerea ca neintemeiata si a retinut ca petentul avea obligaţia prevăzută de art. 79 alin. (2) din O.U.G.nr. 195/2002 de a se prezenta la poliţie în vederea declarării accidentului.
Imprejurarea că celălalt conducător auto a fost considerat vinovat pentru producerea accidentului nu îl exonerează pe petent de obligaţia de prezentare la organele de poliţie.
Obligaţia de prezentare există şi atunci când doar unul dintre autovehiculele implicate prezintă avarii, neavând nicio relevanţă faptul că autovehiculul petentului nu ar fi fost avariat.
La pronuntarea solutiei s-a avut in vedere si faptul că petentul nu a administrat probe care să conduca la dovedirea nevinovăţiei sale.
Astfel ca, instanta a apreciat că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţia de legalitate şi temeinicie până la proba contrară iar fapta descrisă în procesul-verbal corespunde realităţii.