Repararea prejudiciului cauzat printr-o infractiune, in ce conditii si sub ce forma se acorda
Repararea prejudiciului se impune atunci cand s-a savarsit o infractiune, in unele cazuri se produce si un prejudiciu material sau moral in dauna unei persoane fizice sau juridice. In aceasta situatie infractiunea va fi si o sursa de obligatii civile.
Articolul de fata se refera la urmatoarele:
Ce optiuni are persoana prejudiciata printr-o infractiune.
Conditiile in vederea exercitarii actiunii civile in procesul penal.
Ce se intampla dupa ce a optat pentru exercitarea actiunii civile.
Ce fel de daune se pot acorda.
Modalitatile in care se repara prejudiciul.
Ce despagubiri se acorda in cazul infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii.
Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă.
Dispozitiile legii civile in situatia cand persoana prejudiciata este un minor
Persoana care a suferit prejudiciul are posibilitatea sa solicite tragerea la raspundere civila a persoanei care au produs prejudiciul.
Aceasta se poate realiza in cadrul unui proces penal in care va fi cercetata persoana care a savarsit infractiunea. In mod concret, persoana se constituie parte civila in cadrul procesului penal. Mijlocul legal prin care persoana prejudiciata fizic sau moral cere sa-i fie reparat prejudiciul cauzat este actiunea civila.
Ce optiuni are pentru repararea prejudiciului persoana prejudiciata printr-o infractiune
Intr-un proces penal, actiunea penala are un caracter principal. Actiunea civila este insa considerata ca fiind o actiune cu caracter accesoriu actiunii penale.
Persoana prejudiciata prin savarsirea unei infractiuni are insa un drept de optiune. Are posibilitatea sa exercite actiunea in procesul penal sau numai in fata instantei civile.
De asemenea, poate si sa renunte sa exercite actiunea civila, astfel ca actiunea civila este facultativa. Este la latitudinea persoanei prejudiciate sa exercite sau nu tragerea la raspundere delictuala a inculpatului. Sau, a partii responsabile civilmente, a succesorilor in drepturi ai acestora in vederea repararii prejudiciului produs de acestia.
Conditiile in vederea exercitarii actiunii civile in procesul penal
Pentru ca actiunea civila sa poata fi exercitata in cadrul procesului penal se cer a fi indeplinite anumite conditii.
1. infractiunea sa fi produs un prejudiciu material ori moral.
2. prejudiciul trebuie sa fie cert si sa nu fi fost reparat inca.
Aceasta conditie impune ca actiunea civila sa fie exercitata pentru recuperarea unui prejudiciu sigur. Atat sub aspectul existentei sale, cat si sub aspectul posibilitatilor de evaluare.
3. sa existe o legatura de cauzalitate intre infractiunea savarsita si prejudiciul cerut a fi acoperit.
4. sa existe vinovatia inculpatului pentru prejudiciul produs.
Cu alte cuvinte, trebuie sa existe o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu. Respectiv, incalcarea unei dispozitii legale care da dreptul la repararea daunei;
5. sa existe cererea de constituire parte civila in cadrul procesului penal.
Ce se intampla dupa ce a optat pentru repararea prejudiciului
Odata ce persoana prejudiciata a optat pentru exercitarea actiunii civile in procesul penal instanta penala urmeaza sa se pronunte.
Limitele vor fi cele in care s-a cerut repararea prejudiciului. In ce priveste intinderea acestuia, dispozitii lamuritoare gasim in art.1385 din Codul civil. Inculpatul este obligat sa repare integral prejudiciul produs prin infractiune, iar instanta de judecata poate acorda daune.
Ce fel de daune se pot acorda in vederea reparrii prejudiciului
Pentru pierderea suferita. Pentru castigul pe care in conditii obisnuite partea civila ar fi putut sa-l realizeze si de care a fost lipsita. Cheltuielile pe care le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului;
Pierderea sansei de a obtine un avantaj sau de a evita o paguba.
Modalitatile in care se repara prejudiciul
In principal, conform legii civile, repararea prejudiciului se face in natura, respectiv,prin restituirea lucrurilor. Alte modalitati sunt prin restabilirea situatiei anterioare, desfiintarea totala sau partiala a unui inscris fals.
De asemenea, repararea prejudiciului se poate face si prin echivalent, aceasta avand insa un caracter subsidiar.
Potrivit legii civile, repararea prejudiciului se poate face si prin plata unei despagubiri.
Repararea in natura nu este posibila. In multe cazuri, persoana vatamata pefera reparatia prin echivalent banesc.
Ce despagubiri se acorda in cazul infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii
Reglementarile aratate mai sus sunt de ordin general, insa legea civila prevede si ipoteze distincte. De exemplu, cand se cere repararea prejudiciului cauzat prin infractiuni contra integritatii corporale si infractiuni contra vietii. In acest sens este art.1387 alin.(1) Cod civil. privind cazul de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane. Despăgubirea se va acorda în condiţiile art. 1388 şi 1.389 Cod civil si se refera la urmatoarele.
Echivalentul câştigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit. Sau, pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacităţii sale de muncă.
Despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicala.Dar si cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viaţă ale celui păgubit, precum şi orice alte prejudicii materiale.
Repararea prejudiciuluiin caz de pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă
Aceasta se acordă, ţinându-se seama şi de sporirea nevoilor de viaţă ale celui prejudiciat, sub formă de prestaţii băneşti periodice.
La cererea victimei, instanţa va putea acorda despăgubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale.
Se va stabili pe baza venitului mediu lunar net de munca al persoanei vatamate din ultimul an inainte de pierderea sau reducerea capacitatii sale de munca. Ori in lipsa,pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, tinandu-se seama de calificarea profesionala pe care o avea.
Ipoteza ca cel păgubit face dovada posibilităţii obţinerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare. in aceasta situatie, se va ţine seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.
Situatia cand cel păgubit nu avea o calificare profesională şi nici nu era în curs să o primească. Despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie.
În toate cazurile, instanţa va putea acorda celui păgubit o despăgubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.
Dispozitiile legii civile in situatia cand persoana prejudiciata este un minor
In ipoteza cand cel care a suferit vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii este un minor. Despăgubirea stabilită potrivit prevederilor art. 1388 alin. (1) va fi datorată de la data când, în mod normal, minorul şi-ar fi terminat pregătirea profesională pe care o primea.
Până la acea dată, dacă minorul avea un câştig la momentul vătămării, despăgubirea se va stabili pe baza câştigului de care a fost lipsit. Iar dacă nu avea un câştig, potrivit dispoziţiilor art. 1388, care se aplică în mod corespunzător. Această din urmă despăgubire va fi datorată de la data când minorul a împlinit vârsta prevăzută de lege pentru a putea fi parte într-un raport de muncă.