Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina

Masuri daca ai avariata masina

 Masurile daca ti-a fost avariata masina ar trebui sa vizeze obtinerea cat mai multor indicii favorabile despre locul si imprejurarile in care s-a produs accidentul.

Scopul este sa le valorifici ulterior cu ocazia solicitarii recuperarii daunei.

Masuri de identificare si conservare daca ai masina avariata

Una dintre primele masuri va fi sa anunti Politia iar in caz de vandalism este, de asemenea necesara prezenta politiei la locul accidentului.

Organul de politie iti va elibera un proces verbal pe care trebuie sa il prezinti intr-un centru de constatare daune si se va deschide dosarul de dauna.

Este util sa notezi numele si numerele de telefon ale martorilor care au avut posibilitatea sa observe accidentul.

Dar si alte date, cum ar fi cele legate caracteristicile locului si masinile prezente in zona.

Dca e cazul, martorii vor putea fi audiati atat la urmarirea penala cat si in instanta si astfel vei avea posibilitatea sa probezi sustinerile in aparare.

Cel  care are o pretentie in justitie, in cazul de fata fiind vorba de o vatamare in urma unui accident de circulatie, trebuie sa o probeze.

Numai astfel va reusi sa obtina despagubiri materiale si morale pentru prejudiciile suferite.

De multe ori s-a dovedit de un real ajutor identificarea unei camere de supraveghere in zona in care a avut loc accidentul.

Am constatat  ca si efectuarea de fotografii la fata locului poate reprezenta un aspect ce poate fi valorificat  in dovedirea conditiilor in care  s-a produs accidentul.

Sa fii atent ca celalt conducator auto sau alte persoane sa nu schimbe pozitiile autovehiculelor sau sa modifice alte eventuale probe de la fata locului.

Masuri la fata locului in caz de accidente usoare

Presupunand ca ești implicat într-un accident usor este important sa deschizi un dialog cu celălalt șofer.

Poate fi un avantaj considerabil pentru ambele părți să ajungeți la o înțelegere amiabilă pentru ca veti castiga timp in procedurile ce urmeaza.

 Cum defineste Codul rutier accidentul ușor

Este un eveniment rutier care întruneşte simultan condiţiile:

 • a avut loc pe un drum deschis circulaţiei publice, sau şi-a avut originea într-un asemenea loc;
 • au rezultat numai pagube de natură materială, la cel puțin unul dintre vehicule;
 • cel puțin unul dintre vehiculele implicate era în mișcare.

Ce masuri trebuie sa luati la fata locului

 1. sa scoateti cât mai repede vehiculul în afara părţii carosabile.
 2. Dacă starea nu permite acest lucru, să fie deplasat cât mai aproape de bordură, pentru a nu încurca traficul.
 3. să faci fotografii cu locul accidentului, în care să se vadă numerele mașinilor implicate și cât mai multe detalii de la fața locului.
 4. să rețineti cât mai multe detalii despre accident, cum sunt ordinea în care s-au derulat evenimentele.
 5. sa soliciti celuilalt conducător să-ți arate polița obligatorie RCA, să te asiguri că este valabilă și să faceți schimb de date de contact.
 6. sa raporteaza accidentul la secția de poliție, pe raza căreia s-a produs accidentul, sau prin procedura de constatare amiabilă, apelând la compania de asigurări.
 7. Conform Groupama Asigurari, raportarea la Biroul de Accidente Ușoare se face în termen de 24 de ore de la eveniment, la unitatea de poliție care are competență pe raza localității unde s-a produs accidentul.
 8. Dacă a avut loc în București, accidentele petrecute în toate cele 6 sectoare, se raportează la Biroul de Accidente Ușoare din Splaiul Unirii 311.
 9. Metoda se aplică doar în cazul în care unul dintre șoferi: nu este de acord cu soluționarea prin înțelegere amiabilă, sau pleacă de la locul accidentului.

Intelegerea amiabila, cand se aplica

Conform aceleiasi surse, daca apelezi la procedura de înțelegere amiabilă nu mai este necesar să te prezenți la unitatea de poliție.

Procesul de constatare și avizare va fi gestionat direct de asigurator.

Formularul are scopul de a aduna informații despre circumstanțele producerii accidentului, compania de asigurări va stabili răspunderea pentru producerea accidentului.

Procedura înțelegerii amiabile, conditii

 • din accident au rezultat doar pagube materiale, fără vătămări corporale;
 • au fost implicate maxim 2 autovehicule, și ambele dețin polița RCA valabilă la momentul accidentului.
 • accidentul s-a produs pe teritoriul României;
 • nu a fost comisă o infracțiune prevăzută în Codul Rutier.   conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea fără permis, sau a unui autovehicul neînmatriculat, sau cu numere false.

Legatura cu societatea de asigurare, ca masura in caz de avarie masina

Daca masina nu este deplasabila iar evenimentul este acoperit prin polita, unele societati de asigurare iti ofera posibilitatea sa beneficiezi de tractare si asistenta rutiera cu titlu de bonus.

In cazul societatii de asigurare Generali sunati la 0313.200.222 (Europ Assistance) urmand ca o platforma sa se deplaseze la locul accidentului pentru a transporta autoturismul la cel mai apropiat service.

Cu nota de constare si autorizatia de reparatie urmeaza sa te prezinti la unul dintre service-urile partenere ale societatii de asigurare sau poti sa alegi un alt service.

Unele societati de asigurare au decontare directa cu service-urile partenere, astfel ca vei putea ridica masina intr-un timp mai scurt dupa ce dosarul este finalizat.

In situatia in care doresti sa repari masina la alt service decat cel agreat de societatea de asigurare, urmeaza sa completezi cererea de despagubire si sa prezinti documentele care sa ateste efectuarea reparatiei.

factura de la service, dovada platii, deviz detaliat operatii piese si manopera

In caz de masina avariata si  vatamare corporala, masura de  obtine documente medicale

Daca ati suferit o vatamare corporala intr-un accident de circulatie ca avocat recuperari daune auto in cel mai scurt timp posibil sa va deplasati la medic in scopul de a constatata leziunile suferite.

Desigur aveti in vedere si dispozitiile penale privind parasirea locului accidentului.

Daca este necesar sa urmezi un tratament medical si mai ales daca vei suferi o interventie chirurgicala trebuie sa pastrezi toate actele medicale care au legatura cu vatamarile suferite.

Acestea vor proba cheltuielile pe care le-ati facut si instanta va dispune  sa fie recuperate de la societatea de asigurari.

Din aceleasi ratiuni se vor pastra si documentele care atesta zilele de concediu medical acordate.

In functie de aceasta se va stabili incadrarea juridica a faptei precum si cele legate de ingrijirile medicale si de recuperare.

Daca accidentul s-a soldat cu decesul victimei aveti in vedere toate cheltuielile legate inmormantare, cum ar fi pomenile, monumentul funerar, ritualurile crestinesti.,sumele urmand sa fie cerute in instanta si recuperate de la societatea de asigurari.

Este recomandabil sa solicitati serviciile unui avocat specializat in accidente rutiere pentru a obtine despagubiri la valoarea reala a prejudiciului.

Onorariul pe care-l platiti avocatului reprezinta o cheltuiala pe care ati facut-o si va fi recuperata de la societatea de asigurare.

Alte articole pe aceeasi tema

Gasiti pe site-ul avocat-tudor.ro

-ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri acordate in cadrul ptocesului penal.

-de ce este nevoie ca un avocat despagubiri accidente sa te asiste la o societate de asigurare.

-in ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

Pe site-ul avocatul-tudor.ro veti gasi urmatoarele articole pe

aceeasi tema:

-in caz de accident asiguratorul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de raspundere civila .

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind data platii despagubirilor.

Av. Tudor Ion

0724260393

Cabinet Avocat

Cabinet de avocat Bucuresti, despagubiri accidente.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content

  servere vps servere dedicate gazduire web