Table of Contents
TogglePrin cererea de ordonanta presedintiala, partea interesata urmareste sa evite pierderea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere si sa previna o daună iminentă ce nu s-ar putea repara sau sa înlăture eventualele piedici ivite în cursul executării silite.
Cererea de ordonanta presedintiala este o procedura speciala in cazuri grabnice, in care instanta de judecata este solicitata sa dispuna anumite masuri vremelnice.
În situații juridice de urgență, ordonanța președințială rapidă poate fi soluția ideală pentru a proteja drepturile care trebuie protejate imediat.
Acest instrument legal, reglementat cu precizie în noul Cod de procedură civilă, este esențial în cazuri unde întârzierea ar putea cauza prejudicii ireparabile.
Prin urmare, înțelegerea condițiilor ordonanței președințiale este importanta pentru orice practician sau parte implicată.
Acest articol explorează condițiile esențiale și urgența ordonanței președințiale, oferind o perspectivă detaliată asupra modalităților de aplicare și a efectelor acesteia în cadrul dreptului familial și nu numai.
In astfel de cazuri, la solicitarea celui care formuleaza cererea de ordonanta presedintiala, instanta va putea sa ordone astfel de masuri doar in mod temporar.
Asadar, masurile dispuse pe calea ordonantei presedentiale sunt limitate in timp, pana la solutionarea pe fond a cauzei.
În contextul juridic, ordonanța președințială urgentă este un mecanism esențial în rezolvarea situațiilor critice în dreptul familiei. Aceasta permite instanței să impună măsuri temporare rapide pentru a preveni prejudicii ireparabile.
Ordonanța președințială în dreptul familiei este adesea utilizată pentru a asigura protecția temporară a minorilor sau pentru a reglementa urgenta utilizarea bunurilor comune.
Condițiile de admisibilitate ale procedurii ordonanței președințiale necesită demonstrarea unei urgențe și a unui risc major de prejudiciu dacă măsurile nu sunt aplicate imediat.
Instanța va evalua atât necesitatea cât și proporționalitatea cererii, asigurându-se că nu se aduce atingere dreptului de fond.
Aceste măsuri sunt strâns legate de imperativul protejării drepturilor esențiale, fiind limitate temporal până la o decizie definitivă.
Măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.
La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.
Dispozitii privind ordonanta presedentiale gasim in TITLUL VI, art.996 Cod procedura civila, respectiv, conditiile de admisibilitate si procedura ordonantei presedintiale.
Despre procedura ordonantei presedintiale se arata ca instanta de judecata poate stabili ca in favoarea reclamantului existenta aparentei unui drept.
In acest scop, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere.
Dar si pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Ordonanta este provizorie si executorie.
Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere.
La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului.
Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt.
Spre exemplu, cand sotia si copilul minor nu au unde locui cu toate au locuit la acelasi domiciliu cu sotul si exista un contract de inchiriere.
Sau, dupa sesizarea Poliției Locale pentru verificarea legalității și suspendarea lucrărilor neautorizate de construire, tot nu se sisteaza lucrarile, astfel ca instanta de judecata poate fi sesizata.
Nu se poate cere insa demolarea constructiei ci, verificarea aparentei dreptului.
Aceasta pentru ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.
Ori, daca proprietarul cauzeaza un prejudiciu prin exercitarea abuziva a dreptului sau, instanta poate sa-l oblige la despagubiri in folosul celui vatamat. Dar si la restabilirea siuatiei anterioare, atunci cand acest lucru este posibil.
Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.
Daca instanta de fond a pronuntat o solutie care nemulțumește, partea are posibilitatea sa formuleze apel cu privire la ordonanța președențială.
Excepție face cazul în care competența în primă instanță aparține curții de apel, situatie in care se formuleaza recurs, termenele fiind urmatoarele:
De precizat ca, judecarea căii de atac se face de urgență și cu precădere, cu citarea părților.
De asemenea, daca o parte este nemultumita de solutia dispusa prin ordonanta presedentiala se poate adresa instantei, pe calea dreptului comun.
La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.
De principiu, autoritatea parinteasca trebuie sa fie exercitata in comun de ambii parinti ai copilului.
Derogarea de la acest principiu trebuie sa aiba la baza exclusive motive justificate de interesul superior al copilului, iar nu de dorintele parintilor.
Nu de putine ori, acestea pot fi egoiste si posesive, influentate de sfarsitul relatiei dintre parinti datorita unor motive pe care, de cele mai multe ori, un parinte le imputa celuilalt.
In respectarea principiului interesului superior al minorului, instanta de judecata este suverana in a stabili care este modalitatea cea mai buna pentru minori in derularea programului de vizitare stabilit in favoarea parintelui caruia nu s-au incredintat copii.
Se poate formula pana la solutionarea actiunii de divort, in cadrul careia se solicita si stabilirea programului de vizita a copilului de catre parintele la care acesta nu locuieste.
Ori, ulterior stabilirii locuintei copilului la unul dintre parinti, pana la solutionarea unei actiuni de drept comun prin care se solicita stabilirea lergaturilor personale parinte-copil.
In aceste conditii, oricare parinte poate solicita pe calea ordonantei presedintiale, stabilirea modalitatii de exercitare a legaturilor parinte-copil, provizoriu, pana la solutionarea definitiva a actiunii de drept comun.
Pentru stabilirea unui program de vizita provizoriu trebuie dovedite conditiile de admisibilitate a oricarei cereri de ordonanta presedentiala.
Hotararea de stabilire a modalitatii concrete de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul se bucura de autoritate de judecata relativa, atat timp cat imprejurarile avute in vedere de instanta raman nemodificate.
Daca intervine o schimbare, programul poate fi modificat in functie de interesul superior al copilului.
In noul Cod civil, s-a stabilit principiul exercitarii in comun a autoritatii parintesti, locuinta alternanta s-a conturat ca o solutie raspandita in practica instantelor de judecata.
In acest sens, in practica instantelor s-a aratat ca, atat minorul cat si parintii acestuia doresc sa aiba relatii apropiate, ca interesul superior al copilului.
In general, este legat de posibilitatea de a putea accesa cvasinelimitat pe ambii parinti pentru a putea dezvolta relatii echilibrate si armonioase cu acestia.
Drept urmare, hotararile stabilesc ca locuinta alternanta este o modalitate de realizare a legaturilor personale cu minorul.
Stabilesc locuinta copilului la unul din parinti, dar si un program de legaturi personale extins, in sensul ca minorul urmeaza sa locuiasca alternativ, la fiecare parinte.
In procesele de divort sunt cazuri in care, prin capat de cerere accesoriu cererii de divort se solicita pe calea ordonatei presedintiale stabilire domiciliu minor.
Intr-un asemenea caz, s-a motivat ca, datorita relatiilor tensionate dintre reclamanta, parat si parintii acestuia cu care partile locuiau impreuna si-a mutat domiciliul inchiriind un apartament. Mutandu-se impreuna cu minorul fata de care este intr-o relatie deosebit de puternic afectuoasa.
Instanta a admis cererea reclamantei dat fiind urgenta situatiei si masura solicitata este necesara pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
Precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Sunt situatii in care, in urma unui proces de divort, un singur parinte trebuie sa iasa din tara cu minorul.
In aceste cazuri este necesar acordul ambilor părinți, este obligatoriu ca părintele însoțitor al copilului să prezinte poliției de frontieră dovada acordului notarial al celuilalt părinte.
Din acest inscris trebuie să rezulte că celalalt parinte își dă acordul pentru călătoria copilului, in ce tari va calatori, pe ce durata si ca acordul nu poate fi dat pe o perioada mai mare de trei ani.
Daca celalalt parinte se opune, parintele insotitor va trebui sa prezinte dovada suplinirii acordului de către o instanță judecătorească pe cale de ordonanta presedintiala.
Se aplica prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Conform art. 6, alin. 4 din OG nr. 80/2013, cererile formulate pe cale de ordonanță președințială, când sunt neevaluabile în bani, se taxează cu 20 lei.
Când cererea formulată pe cale de ordonanță președințială este evaluabilă în bani, aceasta se taxează cu 50 lei, dacă valoarea acesteia nu depășește 2.000 lei, și cu 200 lei, dacă valoarea ei depășește 2.000 lei.
Cererea se depune la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dosarului.
Cererea de ordonanta presedentiala se judeca de către un singur judecător, de regulă, cu citarea părţilor.
Judecata are loc de urgenţă şi cu precădere iar pronunţarea solutiei poate fi amâna cu cel mult 24 de ore.
Redactarea motivelor ordonanţei presedentiale se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
Domnule Presedinte,
Subsemnatul………………domiciliat in………………CNP…………, prin reprezentant conventional, av…………..din Baroul ………………, in calitate de reclamant, formulez prezenta
CERERE DE ORDONANTA PRESEDINTIALA,
pentru ca, prin hotararea pe care o veti pronunta, sa-l obligati pe …………………., domiciliat in ……….., str. ………, nr. …, bl. …, ap. …, la ………………… si la plata cheltuielilor de judecata.
Motivele cererii sunt:
In fapt, ………………………..(se arata in ce consta caracterul urgent al cererii de ordonanta presedentialaO.
Consider ca, datorita acestor motive, este necesar sa dispuneti masuri urgente si cu caracter vremelnic pentru a preveni o paguba iminenta.
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 581 C. proc. civ.
Probele de care inteleg sa ma folosesc sunt urmatoarele:
–––
Depun prezenta cerere si copii dupa inscrisuri in ……. exemplare, dintre care unul pentru instanta si….. pentru a fi comunicat paratului.
Anexez:
dovada achitarii taxei de timbru si timbrul judiciar.
Semnatura
Domnului Presedinte al ……………….
Reclamanta a solicitat obligarea pârâtei să-i predea corespondenţa expediată de organele fiscale centrale şi locale mandantului sau.
Sa se asigura si respectarea caracterului vremelnic, provizoriu, intrucat pe calea ordonanţei preşedinţiale nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond.
In continuare, tribunalul retine ca prin pronunţarea ordonanţei preşedinţiale să nu se prejudece fondul cauzei.
Apelantul reclamant a solicitat admiterea cererii formulate pe calea ordonanţei presedinţiale.
Acesta a sustinut ca se impune obligarea pârâtei să-i predea corespondenţa expediată mandantului în perioada august 2021 si pana la împlinirea termenului de 5 ani stabilit în mandat.
Tribunalul arata ca in concret mandatarul urmareste rezolvarea situaţiei litigioase ivite în raporturile cu pârâta pe calea ordonanţei preşedinţiale.
Dar si pentru eludarea dispoziţiilor privind judecata de drept comun.
Caracterul provizoriu este menţinut până la data formulării prezentei cereri de chemare în judecată.
Iar ulterior datei de 14.01.2022, apelantul-reclamant poate introduce o cerere pe calea dreptului comun.
Aşa cum s-a redat, cu respectarea dispoziţiilor art. 997 alin. 5 tribunalul arată că pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond.
Si nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.
Motiv pentru care apelul formulat de reclaman nu este întemeiat.
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala
–Deziderate pentru un avocat specializat in drept comercial
Responsabilitate, professionalism, fidelitate fata de client
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion, cu sediul in Bucuresti, va ofera consultanta, asistenta si reprezentare juridica in litigii privind cereri de ordonanta presedintiala.
Consultație Inițială Gratuită: Dacă te confrunți cu o situație care necesită acțiune rapidă prin ordonanță președințială, nu ezita să contactezi Cabinetul de Avocat Tudor Ion.
Oferim o consultație inițială gratuită pentru a evalua rapid cazul tău și a determina cea mai bună cale de acțiune.
1. Ce se intampla daca conditiile mentionate in ordonanta presedintiala se schimba inainte de solutionarea finala?
Daca conditiile care au stat la baza emiterii unei ordonante presedintiale se modifica inainte de solutionarea finala a cazului, partile implicate pot solicita instantei revizuirea masurilor dispuse. Instanta poate ajusta, modifica sau chiar revoca ordonanta, in functie de noile circumstante, pentru a asigura protectia adecvata a drepturilor tuturor partilor.
2. Este posibil sa contest o ordonanta presedintiala? Cum?
Da, este posibil sa contestati o ordonanta presedintiala. Contestarea se face prin depunerea unei cereri de apel la instanta competenta in termen de 5 zile de la pronuntare, daca ordonanta a fost data cu citarea partilor, sau de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor. Apelul va fi judecat de urgenta si cu precadere, avand in vedere caracterul provizoriu si urgent al ordonantei.
3. Ce documente sunt esentiale pentru depunerea unei cereri de ordonanta presedintiala?
Pentru a depune o cerere de ordonanta presedintiala, este esential sa pregatiti urmatoarele documente:
Cererea scrisa, care trebuie sa includa motivele pentru care se solicita ordonanta, descrierea situatiei urgente si a drepturilor care necesita protectie imediata.
Dovezi care sustin urgenta si necesitatea interventiei rapide a instantei, cum ar fi declaratii, rapoarte de expertiza, fotografii sau orice alte inscrisuri relevante.
Sună acum la 0724260393 sau scrie-ne la office@avocat-tudor.ro
Pentru detalii privind colaborarea, ne puteti contacta pe formular, click aici, email office@avocat-tudor.ro
Default content