Table of Contents
ToggleProcesul verbal de contraventie este un document oficial prin care se constata si se sanctioneaza o fapta considerata contraventie.
Pentru ca acesta sa fie valabil din punct de vedere legal, trebuie sa fie completat cu respectarea stricta a prevederilor legale.
Orice neregularitate in redactarea acestuia, fie ca este vorba de lipsa unor informatii esentiale, fie de o descriere inexacta a faptei, poate constitui un motiv valid pentru contestarea sanctiunii in instanta.
Astfel, este esential ca procesul verbal sa respecte conditiile de legalitate, iar nerespectarea acestora poate conduce la anularea sa si la castigarea procesului impotriva politiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata asupra unei astfel de neregularitati si a dispus asupra acesteia.
In procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului de conducere pot sa fie omise spre consemnare anumite mențiuni.
Procesul verbal de contraventie, sub aspectul legalitatii sale, conform prevederilor art. 34 alin. 1 din O.G. 2/2001 trebuie sa contina anumite mentiuni.
Trebuie incheiat cu respectarea dispozitiilor art. 17 din O.G. 2/2001.
In caz contrar exista motive de nulitate expresa care pot sa fie invocate de petent sau de instanta din oficiu.
Astfel, procesul verbal trebuie sa cuprinda obligatoriu mentiuni privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator.
Numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, data comiterii acesteia si semnatura agentului constatator.
Faptele trebuie descrise suficient pentru a permite instantei sa aprecieze asupra lor si sa fie corect incadrate in drept.
Scrisul agentului constatator sa fie lizibil, in caz contrar lipseste descrierea faptei contraventionale.
Faptele contraventionale sa fie descrise in mod complet. Articolele din O.U.G. 195/2002 care prevad si sanctioneaza respectivele fapte sa fie corect indicate.
La fel si articolul care instituie aplicarea punctelor de penalizare.
De asemenea, obiectiunile petentului sa fie evidentiate la rubrica “Alte mentiuni”, acesta semnand procesul verbal contestat.
Respectiv, aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata in acest sens si a admis sesizarea respectiva. S-a pronuntat cu privire la recursul în interesul legii.
Respectiv, lipsa mențiunilor cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului de drept in care se aplica sanctiunea.
Ca urmare, hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial,astfel si este obligatorie pentru instantele de judecata.
A hotarat ca lipsa acestor mentiuni atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție prin care s-a dispus reținerea permisului de conducere.
Motivarea hotararii se refera la interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Aceasta vizeaza circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce. A intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic. Se sancţioneaza cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal.
Este condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere.
Aceasta hotarare este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Instanta face trimitere la art.96 alin.(1) din OUG 195/2002. Textul se refera la faptul ca sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol.
Totodata, preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.
La art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila. Acesta dispune ca dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.
Or, prin aceasta hotarare a instantei supreme petentii au un motiv in plus pentru a contesta procesul verbal de contraventie rutiera.
Este necesar ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută nu doar măsura reținerii permisului de conducere.
Ci, și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal.
Daca nu se procedeaza astfel, procesul-verbal de contravenție e anulabil ca urmare a admiterii unei plangeri contraventionale cu un asemenea obiect.
Intrebare: Ce informatii esentiale trebuie sa contina un proces verbal de contraventie pentru a fi valabil?
Procesul verbal de contraventie trebuie sa contina elemente obligatorii prevazute de lege, precum: numele si datele complete ale contravenientului, data si locul savarsirii faptei, descrierea detaliata a faptei, normele legale incalcate, sanctiunea aplicata si semnatura agentului constatator.
Lipsa oricareia dintre aceste informatii poate duce la anularea procesului verbal in instanta.
Daca procesul verbal nu descrie fapta contraventionala in mod clar si precis, astfel incat sa permita intelegerea exacta a contraventiei, acest lucru poate fi considerat o neregularitate.
O descriere vaga sau ambigua a faptei poate duce la anularea procesului verbal, deoarece contravenientul are dreptul sa cunoasca exact ce i se imputa pentru a se putea apara eficient.
Semnatura agentului constatator este esentiala pentru validarea procesului verbal. Aceasta atesta faptul ca documentul a fost intocmit de catre un agent autorizat, conform procedurilor legale. Lipsa semnaturii agentului constatator sau semnatura unui agent neautorizat poate constitui un motiv de anulare a procesului verbal in instanta.
In ce caz instanta a anulat procesul verbal de contraventie pe motiv ca nu a fost probata vinovatia dincolo de orice dubiu
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de cli
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera solutii avocatiale in litigii contraventii rutiere.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro