Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala
Infractiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia este prevazuta de art.338 Cod penal.
Astfel, in alin.1 al art. 338 Cod penal se defineste aceasta infractiune ca fiind părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Din examinarea textului de mai sus se poate constata ca o conditie pentru existenta infractiunii de parasire a locului accidentului este ca parasirea locului respeciv sa se faca fara aprobarea organului de cercetare sosit la fata locului. Desigur ca aceasta presupune ca organul de politiie sau procurorul sa fie anuntati sis a cunoasca in prealabil despre accidentul de circulatie.
- Ce a hotatat Curtea Constitutionala despre notiunea de accident de circulatie
In ce priveste termenii locul accidentului si accident de circulatie mentionati in art.338 alin.1 Cod penal au existat mai multe sesizari, exceptii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala.
Astfel, a fost criticata incriminarea faptei de părăsire a locului accidentului, pe motiv că textul de lege criticat nu definește noțiunea de “accident de circulație”, pe care o utilizează, ceea ce îl obligă pe destinatarul normei la un efort de interpretare suplimentar, de natură a afecta previzibilitatea respectivei norme. A considerat ca, totuși, că și definirea notiunii respective din OUG 195/2002 are o problemă, deoarece folosește termenul de “rănire”, care nu oferă niciun reper obiectiv în scopul normării conduitei.
Astfel, autorul excepției a susținut că era mai bună reglementarea anterioară, care devenea previzibilă cu ajutorul Deciziei nr. LXVI (66) din 15 octombrie 2007, pronunțată în recurs în interesul legii de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite.
In acest context aratam ca in art. 75 din Sectiunea a 5-a, Obligatii in caz de accident al OUG 195/2002 se defineste accidentul de circulaţie ca evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
-s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
-a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
-în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;
Curtea Constitutionala a respins exceptia mentionata reținand că dispozițiile alineatului 1 al art. 338 din Codul penal se coroborează, însă, cu cele ale alineatului (3) lit. a) din același articol, care exclud din sfera de existență a infracțiunii fapta de părăsire a locului accidentului de circulație în situația în care acesta din urmă a produs “doar pagube materiale”, împrejurare ce constituie o cauză justificativă specială.
Alte trei cauze justificative speciale sunt prevăzute de art. 338 alin. (3) lit. b), c) si d) din Codul penal și sunt identice cu cele prevăzute în alin.3,4 si 5 ale art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, referindu-se la următoarele împrejurări: conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului; conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare; victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție.
Prin urmare, singura împrejurare cu caracter de noutate vizează situația prevăzută de art. 338 alin. (3)lit.a) din Codul penal – în care în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale – situație ce trebuia reglementată expres, în condițiile în care incriminarea stabilită de art. 338 alin.1 din Codul penal nu distinge cu privire la gravitatea accidentului.
Din coroborarea dispozițiilor alineatului 1 cu cele ale alineatului (3) lit.a) din art.338 Codului penal, rezultă că legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta de părăsire a locului accidentului în orice situație în care respectivul eveniment rutier a avut ca urmare decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, prin “rănire” înțelegându-se orice atingere adusă integrității corporale sau sănătății unei persoane, indiferent de gravitate.
Curtea reține că integritatea corporală și sănătatea unei persoane implicate într-un accident de circulație pot fi afectate chiar dacă nu apar imediat modificări perceptibile cu ajutorul simțurilor, ci este necesară, în acest sens, examinarea medicală a victimei accidentului.
In alin.2 al art.338 este incriminata fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
- In ce conditii nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului
-în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
-conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
-conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
-victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Alte articole de acelasi autor:
–INFRACTIUNILE CONTRA PATRIMONIULUI;
–UNELE REGLEMENTARI PRIVIND PERSOANA JURIDICA IN NOUL COD CIVIL(NCC). PREZENTARE DE CATRE CABINET AVOCATURA TUDOR ION;
-Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
0724260393