
Fapta de conducere a unui vehicul fara permis de conducere face parte din infractiunile ce au ca obiect juridic siguranta circulatiei rutiere pe drumurile publice.
Se cunoaste ca, uneori, persoanele care nu poseda permis de conducere si au condus autovehicule pe drumurile publice au provocat accidente.
In unele dosare cu acest obiect s-a constatat si ca au condus sub influenta bauturilor alcoolice.
Mai grav este cand astfel de fapte au fost comise de catre minori.
Aceasta fapta pericliteaza desfasurarea in conditii de siguranta a circulatiei rutiere pe drumurile publice.
Legea penala prevede ca este necesar ca persoana care conduce un vehicul sa posede permis de conducere obtinut in cadru legal.
In caz contrar, in functie de circumstantele cauzei, instanta de judecata va analiza situatia respectiva.
Daca sunt lezate relatiile sociale buna desfasurare in conditii de siguranta, a circulatiei pe drumurile publice si chiar pronunta o condamnare.
Cum este sanctionata conducerea fara permis de conducere
Infractiunea de conducere fara permis de conducere a unui vehicul este prevazuta in art.335 alin.(1) Cod penal.
Textul de incriminare al art. 335 C. pen. poartă denumirea marginală „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Aceasta constituie forma de baza a infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere.
Se pedepseste conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
Sanctiunea este închisoarea de la unu la 5 ani.
Art. 335 C. pen. reglementează însa cuprinsul său trei infracţiuni cu un obiect juridic comun.
Acesta este reprezentat de relaţiile sociale referitoare la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
Normala existenţă şi desfăşurare este condiţionată de interzicerea faptelor de conducere a vehiculelor de către persoane care nu au acest drept certificat prin deţinerea unui permis de conducere.
Modalitatea de comitere a conducerii fara permis de conducere
Fapta interzisa prin lege este actiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere.
Sunt autori ai infractiunii cei care nu detin permis de conducere pentru nicio categorie.
Dar si cei a carui permis nu corespund cu subcategoria sau categoria vehiculului pe care il conduc.
Atrag insa consecinte in vederea pedepsirii acestor fapte.
In astfel de situatii prezenta unui avocat este benefica pentru persoana acuzata.
Se constata ca art.335 Cod penal prevede doar pedeapsa cu inchisoarea.
In functie de circumstantele cauzei, instanta poate dispune insa, suspendarea executarii pedepsei, amenda penala sau chiar amanarea executarii.
Cabinetul de avocat Tudor Ion, cu sediul in Bucuresti, a avut dosare in care au fost pronuntate astfel de solutii.
In special cand autorul se afla la prima abatere, nu au fost victime sau nu au fost produse pagube materiale prin comiterea infractiunii.
Consecinta conducerii fara permis
In corelatie cu obiectul articolului de fata sunt dispozitiile art.23 din
OUG 195/2002.
Dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil.
Permisul trebuie sa fie corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.
In cazul unei condamnari,chiar si suspendata sub supraveghere,permisul obtinut ulterior se anuleaza de drept conf, OUG 195/2002 raportat la art. 335 CP.
Studiu de caz privind conducerea fara permis de conducere
Prin sentinţa penală nr. 153 pronunţată la data de 07.04.2021 de Judecătoria T____ în baza art. 396 al.5 rap. la art. 16 al. 1 lit. c Cod procedură penală s-a dispus achitarea inculpatului A_____ A_____ A_____ pentru săvârşirea infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. (1) C.pen. şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. (2) C.pen. şi conducerea unui vehicul fara permis de conducere , cu aplic. art. 38 alin. (2) C.pen.
Ce a retinut instanta despre conducerea fara permis
Instanţa de fond a reţinut în prezenta cauză că s-a administrat în sprijinul acuzării doar constatarea agentului de poliţie că l-ar fi recunoscut pe inculpat materializată în procesul verbal.
Respectiv, în declaraţia de martor, deci o singură probă, iar celelalte probe nu susţin acuzarea, ba din contra, întăresc apărarea inculpatului.
Astfel că, prezumţia de nevinovăţie a inculpatului nu a fost răsturnată, iar când îndoiala persistă în ce priveşte vinovăţia.
Atunci ea este echivalentă cu o probă pozitivă de nevinovăţie şi deci inculpatul trebuie achitat.
Ce sancțiuni primești pentru conducerea cu permis expirat
Articolul 101 din Codul Rutier precizeaza că circulația pe drumurile publice având permis expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.
Dacă sunteți controlat de Politie și aveți permisul expirat este posibil sa fiti sanctionat cu amendă între 870 și 1.160 lei. (6-8 puncte de amenda. Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022).
Dreptul de a conduce al persoanelor ce urmeaza un curs de pregatire
Au dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pe drumurile publice şi persoanele care urmează un curs de pregătire practică.
Numai în prezenţa şi sub supravegherea directă a unui instructor auto atestat în acest sens.
Sau, a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Textul se refera la oricare dintre categoriile prevăzute de lege.
Atributiile altor persoane in vederea obtinerii permisului de conducere
Atributii au si alte persoanane pe parcursul activităţii de pregătire practică sau de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere,
Anume, pentru instructorul, examinatorul împreună cu persoana pe care o supraveghează sau o examinează.
Acestia răspund pentru încălcarea regulilor de circulaţie sau pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie.
Dar, si de pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere este precedată de o evaluare obligatorie.
Aceasta vizeaza capacităţile psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere ori tramvaielor.
Evaluarea in vederea obtinerii permisului de conducere
Evaluarea psihologică este obligatorie în vederea obţinerii certificatului de atestare profesională pentru conducătorii de autovehicule şi de tramvaie.
Vor fi evaluaţi periodic din punct de vedere al capacităţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor.
Condiţiile sunt cele stabilite de reglementările în vigoare.
Evaluarea psihologică se efectuează în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, în condiţiile legii.
Acestea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Evaluarea psihologică se realizează în laboratoare de specialitate autorizate din cadrul instituţiilor abilitate.
Persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească anumite conditii.
Conditii de obtinere permis conducere
Condiţiile sunt in privinta varstei, să fie apte din punct de vedere medical şi să facă dovada pregătirii teoretice şi practice.
Dovada se face prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii.
Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.
Se realizeaza corespunzător categoriei de permis solicitat.
Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.
Condiţiile de obţinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament
Responsabilitate, profesonalism, loialitate fata de client
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii drept penal, art.351 Cod penal.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content