Procesul verbal de contraventie al CNAIR, motive pentru care poti sa ceri anularea
Procesul verbal de contraventie al CNAIR, este un inscris prin care se aduce ia cunostinta ca s-a comis o contraventie. Uneori insa, din mai multe motive, da nastere uneori la nelamuriri.
De exemplu, daca este obligatoriu sa se plateasca amenda pentru acelasi vehicul, pentru mai multe fapte comise in aceeasi zi. Sau, la date diferite de savarsire a contraventiilor pentru fiecare proces verbal. Ori, daca se pot emite mai multe procese-verbale intr-o singura zi.
Ca urmare, au aparut unele comentarii nefavorabile la adresa celor responsabili cu intocmirea proceselor verbale de contraventie. Reprosuri ca ar trebui sa repare drumurile, nu sa se preocupe de instalarea de camere si de plata amenzilor.
Conducatorii auto cunosc insa ca daca circula fara sa achite rovinieta pot fi surprinsi de camerele instalate in acest scop. Primesc un proces-verbal de contraventie si pot fi amendati pentru aceasta fapta. In unele cazuri este posibil sa fi uitat sa achitate contravaloarea rovinietei, in altele amenda sa fi fost aplicata in mod abuziv. Pentru cei nemultumit de aspectele consemnate in procesul-verbal exista posibilitatea contestarii acestuia.
Ce se consemneaza in procesul-verbal de contraventie al CNAIR
Numele agentului, date privind locul si timpul constatarii, numele contravenientului, date privind vehiculul care a circulat. Conditiile in care fapta savarsita constituie contraventie continua conform art.8 alin.(1) din OG nr.15/2002.
Se refera la aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Sanctiunea cu amenda contraventionala potrivit art.8 alin.(32) ) din OG 15/2002 in calitate de utilizator al vehiculului. Responsabilitatea de achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare, potrivit art.7 alin(1) din OG 15/2002,stabilind si o amenda.
Normele si termenii la care se face trimitere conform Procesului verbal de contraventie al CNAIR Potrivit art.7 din O.G. nr.15/2002,”(1) Responsabilitatea achitarii corespunzatoare a tarifului de utilizare si a tarifului de concesiune revine in exclusivitate utilizatorilor romani,iar in cazul utilizatorilor straini, aceasta revine in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului. Responsabilitatea achitarii corespunzatoare a tarifului de trecere revine in exclusivitate utilizatorilor.”
Utilizatorii sunt, in sensul legii-art.1 alin.(1) lit.b) din OG nr.15/2002, persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare. Au in proprietate sau, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania, denumite in continuare utilizatori romani.
Respectiv, persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in alte state,denumite in continuare utilizatori straini.
Ce se poate invoca in aparare la un proces verbal de contraventie al CNAIR
Sa se dispuna anularea procesului-verbal de contraventie si instanta sa constate ca petentul nu mai este utilizatorul vehiculului. Sa se expuna motivele pentru care fac astfel de afirmatii si sa se faca dovada acestor sustineri. Ca nu avea obligatia sa transcrie dreptului de proprietate. Conform art.11alin.(4) din OUG 195/2002, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Sanctionarea a fost nejustificata, nu i se poate imputa vreo culpa in savarsirea faptei contraventionale.
Reglementari ce ar trebui cunoscute la contestarea procesului verbal al CNAIR
Ordonanta Guvernului nr. 15 din 24 ianuarie 2002 privind aplicarea tarifului, de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu modificările şi completările ulterioare. Ordinul ministrului transporturilor nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, cu modificarile şi completările ulterioare. Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr.1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii.
Ordonanta 2/2001 Art. 16 din OG 2/2001,alin.1: Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat.
Numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate. Inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului.
Descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita. Aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia.
Indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie. Posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate. Termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Alte articole de acelasi autor -In ce conditii se pedepseste evaziunea fiscala prin nedeclarare,declarare fictiva ori declarare inexacta cu privire la sediile principale conform Legii 241/2005; -Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni; -Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina; -Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu; –A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule; –In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort; -Cum invoci si ce neregularitati exista privind citarea si comunicarea actelor intr-un proces; Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot; -Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil; -In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti; -Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara; Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice; –In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto. -Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse; -Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala; -Renuntarea la judecata. –Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis; –Avocat dreptul muncii. Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata https://avocat-tudor.ro 0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera consultanta juridica, asistenta si reprezentanta in procese verbale de contraventie.