Cand starea de necesitate duce la achitare pentru conducere fara permis

Starea de necesitate nu este pedepsita de lege,  dar aceasta imprejurare in care se afla o persoana trebuie stabilita de instanta.

Pot exista situatii in care viata, integritatea corporala sau sanatatea unei persoane, ori patrimoniul acesteia sa fie supuse unor pericole imediate.

Se poate intampla ca, alta persoana sa ia hotararea ca pentru a salva aceste valori sa savarseasca  o infractiune, cu grad de pericol mai mic.

Imagini pentru imagini conducere fara permis

In acest caz persoana care a săvârşit fapta respectivă nu va fi trasă la răspundere penală.

Conditia este sa existe una din cauzele justificative prevăzute de lege.

Instanta va aprecia daca, deși este prevăzută de legea penală, fapta nu constituie infracţiune.

Ce este starea de necesitate

Starea de necesitate este una din cauzele justificative si este prevazuta in art.20 din Codul penal.

Acesta dispune ca este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate.

Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane.

Sau, un bun important al său ori al altei persoane, sau un interes general.

Dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.

Exemple privind starea de necesitate

In practica judiciara si literatura de specialitate se intalnesc exemple privind starea de necesitate:

-pompierul care, pentru a salva o persoană dintr-un incediu izbucnit într-un apartament, sparge ușa imobilului respectiv.;

-exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta;

-îndeplinirea unei obligaţii impuse de autoritatea competentă, în forma prevăzută de lege, dacă aceasta nu este în mod vădit ilegală.

-s-a invocat starea de necesitate in cazul comiterii infractiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Este prevazuta in art. 335 din Codul penal si face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei pe dumurile publice.

Art.335 Cod penal dispune mai multe variante in care se poate comite infractiunea.

-conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei;

-sau, subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv;

-ori, al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

-care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

– încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1);

-sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Studiu de caz, starea de necesitate 

Instanta a apreciat ca nu sunt intrunite conditiile privind starea de necesitate, astfel cum aum au fost invocate de inculpat.

Instanta de fond l-a condamnat pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe un drum public având permisul de conducere anulat.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul si a criticat-o pentru nelegalitate şi netemeinicie. Ca instanţa de fond nu a ţinut seama de circumstanţele reale şi circumstanţele personale.

Tribunalul a respins ca nefondat apelul inculpatului.

A arătat că în mod corect instanţa de fond a înlăturat apărarea inculpatului, care a susţinut că a fost nevoit să se urce la volan pentru a duce un prieten bolnav la spital.

Această împrejurare, relatată de martor nu se coroborează cu vreo altă probă din dosar.

S-a analizat eventualitatea în care declaraţia martorului nu ar fi înlăturată, în cauză pentru a putea fi considerată în stare de necesitate.

Acţiunea de salvare prin săvârşirea faptei prevăzută de legea penală trebuie să fi constituit singurul mijloc de înlăturare a pericolului. Însă, ştia că are permisul de conducere anulat. Că a consumat o bereşi că starea tehnică a autoturismului nu este corespunzătoare.

Din aceste motive inculpatul ar fi trebuit să refuze să se urce la volanul autoturismului.

Cum a motivat instanta ca nu a existat starea de necesitate

Chiar din declaraţia martorului a rezultat că transportul persoanei la spital cu autoturismul inculpatului nu constituia singurul mijloc de salvare a acestuia.

Imediat după producerea accidentului în care a fost implicat inculpatul, au oprit o altă maşină cu ajutorul căreia bolnavul a fost transportat la spital.

Inculpatul a declarat recurs, solicitând achitarea, recursul fiind respins ca nefondat.   

Ce a dispus instanta de recurs despre starea de necesitate

Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei astfel cum a fost reţinută în sarcina sa, fără a invoca vreo împrejurare speciala.

Martorii au precizat ca cel care conducea autoturismul era inculpatul, însă nu au relatat nimic cu privire la alte persoane prezente.

Chiar dacă împrejurarea relatată de martorul ar fi dovedită, în speţă nu poate fi reţinută săvârşirea faptei în stare de necesitate.

Nu sunt întrunite cerintele care preved că este în stare de necesitate acela care săvârşeşte fapta pentru a salva dela un pericol iminent. Care, nu putea fi înlăturat altfel, viaţa,integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia.

Sau, un bun important alsău ori al altuia sau un interes obştesc.

Dacă s-ar accepta varianta martorului.

Pe de o parte este discutabilă îndeplinirea cerinţei existenţei unui pericol iminent pentru viaţa, integritatea corporală sau sănătatea altuia.

Pe de altă parte nu este realizată condiţia potrivit căreia pericolul iminent să nu poată fi înlăturat altfel.

Câtă vreme existau şi alte posibilităţi de salvare a persoanei aflate în pretinsa stare de pericol iminent.

Alte articole de acelasi autor:

– De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal

-Drept penal-legalitate

–In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

-Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

Cabinet avocat Tudor Ion

Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera solutii avocatiale in litigii de drept penal.

Click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

 

 

 

Contacteaza-ne acum

    servere vps servere dedicate gazduire web