In ce conditii se aplica pedeapsa interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul in cazul savarsirii infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante
Conducerea sub influenta alcoolului poate avea efecte atat asupra persoanei in cauza cat si cu privire la alte persoane nevinovate.
Toti cunoastem situatia consumului de alcool in mod excesiv si ca aceasta a fost cauza a nenumarate accidente,uneori soldate cu decese si adevarate tragedii pe sosele.
Unele statistici au aratat ca, o treime din accidentele mortale sunt provocate de consumul de alcool.
Chiar si consumul de alcool in cantitati moderate creste foarte mult riscul de accident in cazul conducerii unui vehicul pe drumul public.
· Ce fapte cad sub incidenta infractiunii de de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
In forma de baza a infractiunii prevazute de art.336 Cod penal,textul cuprinde doua fapte distincte,anume:
-aceea de conducere a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge,prevazuta de alin.(1);
-precum si cea de conducere a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana aflata sub influenta substantelor psihoactive.
Diferenta dintre cele doua incriminari rezulta in functie de tipul de substante nocive ingerate de catre faptuitor,dar si de cantitatea respectiva.
In varianta agravata a infractiunii prevazuta de art.336 Cod penal se prevede situatia cand persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Astfel cum a stabilit instanta suprema,durata conducerii pe drumurile publice nu este relevanta,urmand a se face aplicarea legii penale.
Daca insa pentru vehiculul condus de faptuitor nu este necesar permis de conducere,indiferent de nivelul de imbibatie alcoolica fapta nu constituie infractiune.
Sub aspectul vinovatiei,fapta trebuie comisa cu intentie. S-a decis insa ca fapta reprezinta infractiune si raspunde penal,chiar daca vehiculul a fost condus in conditii de tristete provocata de moartea unei rude apropiate a autorului faptei.
§ Cum se sanctioneaza infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
Cele două forme de bază prevăzute de alin. (1) şi (2) ale art. 336 NCP, dispun ca infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă;
Forma agravată prevăzută de alin. (3) al art. 336 NCP dispune insa ca fapta se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
§ pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a conduce.
O situatie care intereseaza in mod deosebit conducatorii auto care sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 336 Cod penal este cea privitoare la pedeapsa interzicerii exercitarii dreptului de a conduce.
In general,pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi poate fi aplicata daca pedeapsa principala stabilita este amenda sau inchisoarea si instanta constata ca,fata de natura si gravitatea infractiunii,imprejurarile cauzei si persoana infractorului aceasta pedeapsa este necesara.
In art.66 Cod penal,care se refera la continutul pedepsei complementare a exercitarii unor drepturi,se prevede ca pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi.
La lit.i) din art.66 Cod penal se prevede interzicerea exercitarii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă.
Din cele mai sus aratate, se constata ca,în cazul in care va dispune condamnarea, în regim de detenţie sau cu suspendare pentru infractiunea prev.de art.336 Cod penal instanţa va aprecia şi în privinţa aplicării pedepselor complementare şi accesorii,respectiv,la cea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. i) Cod penal,referitoare la interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă.
In cazul in care instanta insa va pronunta o solutie de amânarea aplicării pedepsei, la individualizarea pedepsei instanţa de judecata va putea, de asemenea, dispune pe durata termenului de supraveghere de 2 ani obligatia de supraveghere prevăzută de art. 85 alin. (2) lit. g) Cod penal,constand in faptul de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanţă.
In consecinta,pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei va trebui să respecte măsurile de supraveghere impuse.
Un alt caz este cel in care se ia o masura de sigiuanta pentu ca fapta a fost savarsita din cauza incapacităţii, nepregătirii sau altor cauze care îl fac inapt pentru ocuparea unei anumite funcţii, pentru exercitare aunei profesii sau meserii ori pentru desfăşurarea unei alte activităţi.
Intr-o astfel de situatie, instanţa poate lua măsura de siguranţă a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa acea funcţie ori de a exercita acea profesie, meserie sau activitate.
Se impune insa precizarea ca,măsura de siguranţă poate fi revocată la cerere, după trecerea unui termen de cel puţin un an, dacă se constată că temeiurile care au impus luarea ei au încetat.
O nouă cerere nu se poate face decât după trecerea unui termen de cel puţin un an de la data respingerii cererii anterioare.
§ Alte articole de acelasi autor:
–In ce conditii se pedepseste conducerea unui vehicul sub influenţa unor substante psihoactive;
–Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
–In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
0724260393