Verificarea stării tehnice a maşinilor presupune măsurarea, determinarea parametrilor tehnici şi tehnologici. Dar si verificarea îndeplinirii principalelor cerinţe de securitate şi mediu, activităţile operaţionale desfăşurate la inspecţia tehnică.
Controalele in trafic au depistat deficiențe tehnice diverse. La sistemul de iluminare/semnalizare, modificări neomologate ale mașinii, modificări ale sistemului de evacuare. Defecțiuni ale sistemului de direcție, probleme cu sistemul de frânare,adevărate pericole pe roți. Anvelopele uzate peste limita admisă pot avea consecințe tragice în cazul unei frânări de urgență sau al unei explozii de cauciuc.
Table of Contents
TogglePentru a se verifica respectarii starii tehnice a vehiculelor, proprietarii sunt obligati la intervale de doi ani, sa le prezinte inspecției tehnice periodice. ITP-ul se face la mașinile de uz personal, adică nu cele folosite pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor.
Codul rutier instituie obligatia de constatare a deficiențelor vehiculelor poliției rutiere. Verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege.
Se urmăreste identificarea eventualelor probleme la sistemul de frânare, la cel de direcție, la instalația electrică de iluminare și semnalizar. De asemeni, la anvelope și suspensie sau a celor legate de emisiile poluante.
In cazul in care detinatorul vehiculului este o persoana juridica detinatoare
de vehicule, pe langa obligatiile prevazute mai sus acestea mai au şi următoarele obligaţii:
• să verifice starea tehnică a vehiculelor, să facă menţiuni despre aceasta in foaia
de parcurs sau ordinul de serviciu. Să nu permită ieşirea în circulaţie a celor care nu îndeplinesc condiţiile tehnice;
• să elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se
care se deplasează în cursă;
• să nu permită conducerea vehiculului de către persoane care nu poseda permis
de conducere corespunzător sau atestat profesional;
• să nu permită conducătorilor de vehicule să plece în cursă sub
influenţa băuturilor alcoolice, a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora ori într-o stare accentuată de oboseală;
• să ţină seama de observaţiile făcute de poliţişti sau de conducătorii
de vehicule în foaia de parcurs;
• să anunţe imediat poliţia despre orice accident de circulaţie în care sunt implicati
conducătorii de vehicule proprii care nu posedă documente de constatare a acestuia;
• să verifice respectarea timpilor de repaus şi de odihnă, precum şi a regimului
regimului legal de viteză, prin citirea înregistrărilor aparatelor de control al timpilor de odihnă şi al vitezei de deplasare.
Sistemul antifurt auto este deosebit de util pentru securitatea autovehiculelor. Unele sunt foarte sigure si avansate asa cum este sistemul antifurt electronic. Acesta blocheaza pornirea masinii impotriva furtului fara a fi nevoie de taierea firelor sau adaugarea de chei sau telecomenzi suplimentare.
Dispozitivul (antifurt auto) poate fi conectat la reteaua de date CAN a masinii. Un cod PIN personalizat este programat in GHOST, utilizand butoanele de pe volan si consola de bord. Devene astfel un adevarat software anti-virus pentru masina.
Legea prevede insa anumite restrictii in ce priveste semnalele emise de sistemul antifirt auto. Semnalul sonor nu trebuie sa depaseasca o anumita intensitate si durată.
Nu este prea placut sa fie auzit in vecinatatea locuintei sau la ore nepotrivite din timpul noptii. Mai ales daca se declanseaza semnalul intens si prelungit emis de un sistem antifurt care nu functioneaza in parametrii normali. Sau, la trecerea pe langa un autovehicul se declanseaza semnalul sonor intens si deranjant.
Legislatia romana reglementeaza astfel de fapte. Cert este insa ca proprietarii si detinatorii de autovehicule apreciaza utilitatea acestora. Montarea de sisteme antifurt sonore si-a dovedit oportunitatea in vederea prevenirii furturilor. Drept dovada este ca aplicarea sistemelor antifurt sonore pe autovehicule cunoaste o atat de mare aplicabilitate.
Legislatia romana in domeniul sigurantei circulatiei rutiere prevede insa anumite obligatii pentru proprietarii si detinatorii de autovehicul. Intre acestea fiind si cele privind montarea de sisteme antifurt sonor.
Art.28 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede anumite obligatii pentru proprietarii sau detinatorii de vehicule.
Acestia pot monta pe pe vehicule sisteme sonore antifurt. Insa, durata semnalului emis de sistem nu trebuie insa să fie mai mare de un minut. Iar intensitatea acestuia nu trebuie să depăşească pragul fonic prevăzut în reglementările legale în vigoare.
Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanşează la trecerea, în imediata apropiere, a altui vehicul.
In sensul celor de mai sus se prevede si in Capitolul VII,intitulat Raspunderea contraventionala,art.102 din OUG 195/2002. Se refera la montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv, Intensitatea semnalului nu trebuie sa depăşeasca pragul fonic prevăzut de lege.
Referiri la pragul fonic, reglementarea se gaseste si in Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Respectiv, Capitolul V,Reguli de circulaţie, Sectiunea a 3-a,Reguli pentru circulaţia vehiculelor,art. 148,pct.17.
Se arata ca se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai: să conducă un autovehicul care emană noxe peste limita legală admisă. Ori, al cărui zgomot în mers sau staţionare depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege. Sau, care are montat pe sistemul de evacuare a gazelor dispozitive neomologate.
-In ce conditii beneficiaza de reducerea pedepsei persoana care a savarsit o infractiune de evaziune fiscal;
-Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractului de munca si ce se poate face in caz de neexecutare;
–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ajuta in litigii privind siguranta circulatiei auto.
Luati legatiura cu noi, click aici sai e mail office@avocat-tudor.ro