Imbibatia alcoolică în sânge, cand răspunzi penal daca produci vătămarea corporala

Imbibatia alcoolica mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sange se pedepseste ca fiind o fapta penala. Se cunoaste ca deseori poliţiştii rutieri desfasoara astfel de actiuni privind siguranţa participanţilor la trafic in preajma unor sarbatori legale. In aceste imprejurari, de multe ori, conducătorii auto sunt depistaţi conducând autovehicule cu o alcoolemie peste limita maximă admisă. In urma verificărilor politistii constata insa uneori savarsirea si altor infractiuni.

De exemplu, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare. Faptă este prevăzută şi pedepsită de art. 85, alin. 1 şi alin. 2 din O.U.G. 195/2002 republicată. In alte cazuri, cel depistat a condus un autoturism având permisul de conducere suspendat. Ori, a provocat avarierea altor autovehicule sau bunuri.

Consecintele cand imbibatia alcoolica in sange depaseste limita legala

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de diminuare a capacităţii de conducere. Unii conducatori auto au tendinţa de a se subestima rolul său. Conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie. De exemplu, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor. Poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Conform unui studiu al I.G.P.R. se produc urmatoarele efecte ale consumului de alcool. La 0,1g/l alcool pur în sânge, cum ar fi, 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase. Incep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul. La 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase) – se instalează dereglarea reflexelor şi întârzierea timpului de frânare.

Mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului. Se dereglează răspunsul la stimulii optici şi auditivi.

Sunt incetinite multe din funcţiile organismului, alcoolul duce la dispariţia inhibiţiilor. Se determină deseori un comportament impulsiv şi lipsa controlului, situaţii care pot fi fatale şoferului. 

Din aceste motive, legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice. Trebuie insa stabilit corespunzator daca concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.

Ce prevede legea despre imbibatia alcoolica in sange

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice este pedepsita de lege. Initial, conducatorul auto astfel depistat este testat cu aparatul etilotest. Va rezulta o  anumita  îmbibaţie alcoolică alcool pur în aerul expirat. Daca este cazul, va fi condus la o unitate medicala si se vor recolta probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării aerului expirat si recoltării probelor biologice. In vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier.

Fata de persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. Daca este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic. Si este depistat ca avand o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat. Este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibaţiei de alcool în sange.

Dupa caz, ar putea fi incidenta fapta prevăzută şi pedepsită de art. 87 din O.U.G. 195/2002.  Se va intocmi dosar penal si acte premergătoare începerii urmăririi penale în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 . Infracţiunea cercetata este de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sange. 

Gradul de imbibatie alcoolica in sange, cand indica o contraventie si cand o infractiune

 Alcoolemia indica cantitatea de alcool in fluxul sanguin al unei persoane. O concentrație între 0,0 și 0,8 mg/l alcool pur in aerul expirat constituie contravenție. Se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile și cu un număr cuprins între 9-20 puncte amendate.

La recoltarea probelor biologice se poate descoperi o concentrație mai mare de 0,8 mg/l alcool pur in sange. In acest caz constituie infracțiunea și se pedepsește cu inchisoare sau amendă penală. De asemenea, cu pedeapsa complementara de anularea permisului de conducere.

Art.336 Cod penal reglementeaza infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Aceasta face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Circulația pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o concentrație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare. Pedeapsa este mai mare dacă persoana efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase. Ori, se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere. Sau, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere. 

Gradul de imbibatie alcoolica in sange in cazul unei vatamari corporale

Instanta suprema a analizat cand gradul de îmbibatie alcoolică în sânge atrage răspunderea penală a persoane care săvârşeşte o vătămare corporala din culpă. Modalitatea este cea prevazuta de art.196 alin.1 Cod penal.

 S-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a unei chestiuni de drept. Intrunirea tipicităţii infracţiunii prevăzute de art. 196 alin. (1) din Codul penal, privind vătămarea corporală din culpă. Sintagma din teza I a acestui text incriminator, respectiv «(…) sub influenţa băuturilor alcoolice.

Trebuie interpretată ca referindu-se la un anumit grad de îmbibaţie de alcool pur în sânge. Eventual cel indicat de legiuitor la art. 336 alin. (1) din Codul penal. Sau, indiferent de gradul de îmbibaţie alcoolică în sânge, este atrasă răspunderea penală. A oricărei persoane care săvârşeşte o vătămare corporal din culpă sub această modalitate normativă. Dacă a consumat alcool depistabil prin mijloace tehnice sau medico-legale prevăzute de legislaţie.

Ce a hotarat instanta suprema despre gradul de imbibatie alcoolica in sange

Existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice. Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul penal, fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. Ori, a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă.

Elementul material al laturii obiective se realizează prin fapta prevăzută înart. 193 alin. (2). Text de lege care incriminează fapta prin care se produ cleziuni traumatice. Sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile.

Existenţa infracţiunii presupune producerea urmării imediate prevăzute în textul de incriminare. In condiţiile în care,în momentul săvârşirii faptei făptuitorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Sub influenţa unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune. 

 Existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă  nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice. Legiuitorul nu a limitat sfera de aplicare a normei de incriminare prin
Indicarea explicită a unei anumite limite a îmbibaţiei alcoolice ar restrânge sfera de protecţie a integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor.  Infracţiunile prevăzute în dispoziţiile art. 196 alin. (1) din Codul penal şi art.336 alin. (1) din Codul penal au un obiect juridic diferit.

Cum a motivat instanta suprema existenta gradului de imbibatie alcoolica in sange in cazul vatamarii din culpa

Dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal sunt aplicabile numai în ipoteza conducerii vehiculelor pe drumurile publice. Art. 196 alin. (1) teza I Codul penal nu este limitat la vătămările corporale produse prin accidentele de circulaţie ale conducătorilor de vehicule pe drumurile publice.
Limita îmbibaţiei alcoolice stabilite de legiuitor în dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal, de 0,80 g/l alcool pur în sânge, nu poate fi preluată în cazul art.196. Limita îmbibaţiei alcoolice stabilite de legiuitor în dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal. Are rolul de a delimita răspunderea penală a conducătorilor de autovehicule de răspunderea contravenţională a acestora. In acest sens este art. 102 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice de către o persoană ce are în sânge o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie contravenţie. In legislaţia română, limita îmbibaţiei alcoolice are rolul de a delimita forma-tip a infracţiunii de varianta agravată a acesteia. Cum este cazul infracţiunii prevăzute în art. 101 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil.

Instanta suprema s-a referit in final la interpretarea dispoziţiilor art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal. Incriminează fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) din Codul penal săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. Existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice.

Alte articole de acelasi autor

-Ce este mai favorabil pentru inculpatul care vrea sa recunoasca fapta,un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorul sau procedura simplificata de recunoastere in instanta;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
–Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
–Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
https://avocat-tudor.ro
0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice.

Ne puteti contacta la.click aici sau la email office@avocat-tudor.ro 

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web