Table of Contents
ToggleDenuntarea unilaterala a contractului reprezinta un act prin care una dintre parti implicate intr-un acord sau contract decide sa il incheie fara acordul sau consimtamantul celeilalte parti.
Denuntarea unilaterala a unui contract este un proces important si complex care poate avea consecinte semnificative pentru partile implicate.
Este esential sa se consulte un avocat sau un expert juridic inainte de a lua o astfel de decizie pentru a intelege pe deplin implicatiile legale si posibilele consecinte financiare.
Mai exact, este o cauză de revocare, desfiintare, de încetare a contractului.
Una din partile contractului ia decizia sa puna capat contractului fara sa obtina acordul sau consimtamantul celeilalte parti din contract.
In primul rand, ca sa desfiinteze contractul părţile trebuie sa prevada o clauză în acest sens, adică o clauză de desfacere unilaterală a contractului.
Insă denunţarea nu produce efecte în privinţa prestaţiilor executate sau care se află în curs de executare.
Regula in executarea contractelor este ca prestatiile reciproce ale părţilor sa fie executate simultan, asa cum se intampla in cazul contractelor de vanzare-cumparare.
De exemplu, cumpărătorul să plătească preţul convenit cu vânzătorul în momentul în care i se predă bunul care face obiectul vânzării-cumpărării.
Aceasta regula se întemeiaza pe caracterul obligatoriu al contractului,
In caz contrar, partea poate sa ceara desfiintarea contractului pe cale unilaterala pentru motive precum urmatoarele:
In cazul contractelor cu executare succesiva sau continua, partea care intentioneaza desfacerea unilaterală a contractului formuleaza o notificare scrisa.
Notificarea scrisă va fi trimisă celeilalte parti, careia i se comunica termenul de la care va opera incetarea unilaterala a contractului.
Este necesar ca partea să-și exercite cu bună-credinţă dreptul de denunţare unilaterală a contractului.
O societate comerciala denunta unilateral un contract cu un furnizor sau un client in cazul in care partea opusa nu livreaza produsele convenite.
Un angajator, daca un angajat nu indeplineste responsabilitatile sale sau daca exista schimbari economice care impun reducerea fortei de munca.
Un proprietar poate denunta unilateral un contract de inchiriere daca chiriasul nu plateste chiria sau nu respecta alte prevederi ale contractului.
Denuntarea unilaterala este caz de incetare a contractului care produce efecte chiar daca nu a fost acceptata de cealalta parte.
Rezilierea contractului este caz de incetare a contractului unilaterala sau cu acordul ambelor parti din contract, cu conditia anuntarii incetarii contractului si a respectarii unui termen de preaviz.
Revocarea unilaterala a contractului produce efecte in functie de termenii si conditiile specificate in contract si de legea aplicabila, asa cum sunt urmatoarele:
Daca denuntarea unilaterala nu este justificata conform termenilor contractului sau a legii, partea afectata poate avea dreptul sa ceara daune sau compensatii pentru pierderile suferite ca urmare a denuntarii.
Denuntarea unilaterala a unui contract poate adesea duce la litigii intre parti.
Aceste dispute pot implica stabilirea legalitatii denuntarii si pot include actiuni in instanta pentru recuperarea daunelor sau pentru indeplinirea obligatiilor contractuale.
În cazul în care una dintre partile contractului nu-si executa prestatiile la care s-a obligat, cealalta parte are urmatoarele posibilitati:
Denunţarea unilaterală este o manifestare de voinţă, o posibilitate in acest sens, pe care legea sau o conventie incheiata o ofera partii care se considera prejudiciata, in conformitate cu principiul libertăţii contractuale.
Desfiintarea unilaterala a contractului se întemeiaza pe caracterul obligatoriu al contractului, reprezentând o sanctiune specifica în cazul încalcarii obligativitatii contractului.
Este echitabil ca, daca exista neexecutarea contractului, oricare dintre partile unui astfel de contract poate refuza executarea propriei obligatii asumate.
Câta vreme cealalta parte contractanta nu-si executa ea însasi obligatia corelativa ce-i incumba.
Concret, daca intervine o asemenea situatie, creditorul are posibilitatea sa opteze pentru invocarea a doua tipuri de rezolutiune, respectiv, rezolutiunea judiciara si rezolutiunea extrajudiciara.
Conform dispozitiilor artr.1552 alin.(1) Cod civil, rezolutiunea unilaterala a contractului poate avea loc prin notificarea scrisa a debitorului in una dintre urmatoarele cazuri:
Ca sa se invoce de catre creditor rezolutiunea unilaterala a contractului trebuie indeplinite anumite conditii.
Conditia de fond consta intr-o neindeplinire propriu-zia a obligatiei sau intr-o executare defectuoasa a acesteia.
Pentru a stabili daca neexecutarea este insemnata trebuie stabilit daca neexecutarea se refera la o obligatie principala sau accesorie.
Conditia de forma pentru invocarea rezolutiunii unilaterale se refera la punerea in intarziere a debitorului, respectiv notificarea acestuia.
Dat fiind consecintele ce decurg din neexecutarea contractului de catre cealalta parte, este important ca in cuprinsul contractului sa se prevada posibilitatea creditorului de a recurge la rezolutiunea contractului pentru neexecutare.
Intr-o astfel de situatie, rolul judecatorului este de a controla daca invocarea rezolutiunii este fondata.
Asadar, creditorul care opteaza pentru acest tip de rezolutiune unilaterala a contractului are avantajul unei durate mai mici a solutionarii, spre deosebire de rezolutiunea judiciara.
Reglementarea legala se gaseste in art.1277 Cod civil, respectiv, contractul încheiat pe durată nedeterminată poate fi denunţat unilateral de oricare dintre părţi cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz.
Orice clauză contrară sau stipularea unei prestaţii în schimbul denunţării contractului se consideră nescrisă.
Prin urmare, denuntarea unilaterala a contractului este un mijloc de presiune pentru a determina executarea corelativa.
Ofera posibilitatea ca, cel care o invoca sa nu se expuna riscului unei executari definitive sau insolvabilitatii partenerului sau contractual.
Pezinta totodata, si avantajul de a putea fi exercitat fara interventia justitiei.
Acesta poate fi denunțat unilateral de către locatar, conform art. 1825 C.Civ.).
Prevede ca, dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
Daca închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1824 alin. (2) C.Civ.
Art. 2031 Cod Civil prevede in acest sens ca, mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat și chiar dacă a fost declarat irevocabil.
Dupa cum am aratat, creditorul are posibilitatea sa invoce acest remediu in caz de neexecutare culpabila a debitorului.
Invocarea acestui remediu necesita insa analiza de catre creditor a riscurilor pentru acesta in caz de desfiintare in acest mod a contractului.
De exemplui, daca nu exista riscul generarii unor consecinte patrimoniale nefavorabile pentru creditor, cum ar fi repunerea partilor in situatia anterioara invocarii acestui remediu.
Daca mai este posibila executarea si daca mai prezinta interes.
Mai poate fi interpretat ca dovedind neseriozitate și pierderea încrederii între părți. O parte care execută, în termenul de dezicere, în tot sau în parte, obligațiile ce îi revin nu se va mai putea prevala de această facultate invocând că termenul pentru denunțare încă nu a expirat.
Unele aplicatii practice ale denuntarii unilaterale a contractului se intalnesc in domeniul telefoniei mobile.
In general, creditorul isi manifesta in mod unilateral vointa de a desfiinta unilateral contractul pentru neexecutare, urmand a se comunica catre debitor.
Art.1552 din Codul civil nu indica un anume continut al acestui act, prevede doar obligativitatea notificarii.
Catre,
SC……
In atentia …….
Ref.contract de inchiriere nr…. din
Stimate domnule manager,
SC…… in calitate de locator al spatiului situat in orasul….,str…….bl. , ap. ..nr. jud…, reprezentata prin….., locatar fiind SC…………, reprezentata prin…….
Avand in vedere ca la data de ……..nu ati executat prevederea contractuala prevazuta in art…..din Contractul de inchiriere nr….din….., constand in faptul ca……
Va transmitem prezenta Notificare de denuntare unilaterala a contractului de inchiriere nr…. din data de…..
Prin urmare, va aducem la cunostinta decizia de denuntare a contractului de inchiriere, cu respectarea termenului de preaviz, urmand ca de la data sa inceteze si la data de……si sa ne predati spatiul respectiv prin Proces verbal.
Administrator
Prin sentinţa civilă pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a civilă, a fost admisă acţiunea formulată de reclamantul…. în contradictoriu cu pârâta ….
A fost obligată pârâta la plata către reclamant a sumei de 113.932,50 euro + TVA (calculată la data introducerii cererii la suma de 495.572,19 lei + TVA) la cursul în lei al BNR de la data efectuării plăţii, reprezentând compensaţii contractuale.
A mai fost obligată pârâta şi la plata sumei de 13.056,47 lei taxă judiciară de timbru şi 5 lei timbru judiciar către reclamant.
Instanta a retinut cazul în care printr-un contract de consultanţă se reglementează angajamentul unei persoane fizice autorizate de a presta servicii în favoarea unei societăţi 200 de zile pe an, limitarea serviciilor solicitate la 7 zile în primul trimestru al anului.
Fiind corelată cu obligaţiile de exclusivitate şi neconcurenţă, conduc la concluzia modificării unilaterale, fără justificare, a unor clauze contractuale esenţiale de către societatea beneficiară, ceea ce echivalează cu denunţarea unilaterală, abuzivă, a contractului.
În aceste condiţii, este corectă soluţia de obligare a beneficiarului acestor servicii la plata unor compensaţii contractuale, întrucât asumarea unei obligaţii de a presta servicii exclusiv în favoarea unui beneficiar rămâne de neînţeles în condiţiile în care compania ar putea lansa comenzile de lucru aşa cum doreşte, pentru un număr de zile stabilit aleatoriu.
Fară ca cel angajat să aibă prefigurarea veniturilor sale, renunţând la beneficiul desfăşurării altor activităţi pentru o remuneraţie care ar putea să fie, cel mult, estimată.
Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii drept comercial.
Cum ceri rezilierea contractului de inchiriere cand nu corespunde ofertei si normalei folosiri
Ne puteti contacta prin formular, la telefon, e mail office@avocat-tudor.ro
sau clic aici
Cabinet Avocat Bucuresti
0724260393
Default content