Cum ceri rezilierea contractului de inchiriere cand nu corespunde ofertei si normalei folosiri

Cum ceri rezilierea contract inchiriere spatiu

Rezilierea contractului de inchiriere a unui spatiu poate fi rezolvata uneori doar prin instanta de judecata. Aceasta situatie poate presupune timp alocat, stres si sume de bani aferente unui astfel de proces.

De aceea, chiar daca inchirierea unui spatiu, poate parea avantajoasa prin conditiile ce ti se prezinta, trebuie sa acorzi atentia cuvenita, datorita posibilelor consecinte negative.

Ce oferte trebuie verificate, ca sa nu conduca la rezilierea contractului de inchiriere a spatiului

Oferta de inchiriere ar putea sa provina de pe anunturile publicate pe retelele de socializare. Sa reiasa ca spatiul respectiv este ideal pentru inchiriere, ca are autorizatiile necesare si ca deja functioneaza intr-un anumit domeniu.

De exemplu, in alimentatia publica,  au fost situatii de anunturi in care se prezenta ca toate instalatiile sunt functionale iar utilajele, mobilierul si echipamentele sunt coreespunzatoare.

Pentru a conferi credibilitate unor astfel de oferte, pot fi prezentate imagini cu spatiul respectiv. dar care se intampla sa nu corespunda situatiei de la fata locului.

Ce verificati la fata locului ca sa nu se ajunga la rezilierea contractului de inchiriere a spatiului

Daca v-a placut oferta, trebuie sa va prezentati la fata locului pentru vizionarea spatiului ce se doreste a fi inchiriat. Aici,  trebuie sa verificati cu cea mai mare atentie cum se prezinta spatiul, instalatiile si utilitatile.

Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii consultanta, litigii imobiliare.

Numai dupa ce v-ati edificat asupra eventualelor vicii sau stricaciuni urmeaza sa semnati procesul-verbal de predare-primire a spatiului.

Manifestarea de maxima atentie cu privire la starea reala a spatiului, instalatiilor si utilitatilor este dovedita ca utila in practica. Au existat situatii in care anumite vicii sau deficiente au fost ascunse viitorului chirias. De exemplu, prin acoperirea acestora cu diferite obiecte.

Nu putine au fost cazurile cand asemenea modalitati de prezentare a ofertei privind spatiul de inchiriat, dar neconforme cu realitatea, au dus la castigarea increderii potentialului chirias.

In final, l-au determinat sa semneze procesul-verbal de predare-primire si sa incheie contractul de inchiriere. 

Ce se poate imputa  proprietarului la rezilierea contractului de inchiriere a spatiului

In timp este posibil sa descoperiti ca oferta prezentata nu corespunde calitatilor convenite de parti privind spatiul de inchiriat. Aceasta imprejurare ar putea fi echivalata cu un viciu ce se imputa proprietarului.

Proprietarul are insa o obligatie de garantie contra viciilor ascunse. Aceasta se aplica si atunci cand bunul dat in locatiune nu corespunde calitatilor convenite de parti, conform art. 1792 C.civ.

Conform prevederilor Codului civil, în cazul contractului de locaţiune locatarul trebuie să fie garantat pentru toate stricăciunile şi viciile lucrului închiriat. Cum sunt cele ce-i împiedică întrebuinţarea, deşi nu au fost cunoscute locatorului.

De asemenea, dacă dintre aceste vicii sau defecte derivă pentru locatar o daună oarecare, locatorul este dator a-l despăgubi. Aşadar, tot o obligaţie de garanţie în sarcina locatorului.

Deci este vorba de o limitare a garanţiei la acele împrejurări în care viciile afectează condiţiile de exercitare a dreptului de folosinţă în mod normal.

Propietarul răspunde chiar dacă a fost de bună credinţă la încheierea contractului şi indiferent dacă viciile existau în momentul încheierii contractului sau provin din cauze ulterioare.

Ce dispozitii legale se pot invoca pentru rezilierea contractului de locatiune

Se poate invoca dispozitia din Codul civil potrivit careia in cazul in care locatorul nu-si executa obligatiile in mod nejustificat. In aceasta situatie locatarul poate solicita instantei rezilierea contractului de inchiriere.

Mai pot fi avute in vedere dispozitiile art.1287 Cod civil ce cuprind dispoziţii foarte clare legate de „garanţia contra viciilor”, „a efectelor garanţiei contra viciilor” . Precum si în legătură cu „lipsa calităţilor convenite” în cadrul art. 1790-1792  C. civ.

Mai mult, aceste obligaţii sunt instituite pentru a proteja valori ca viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a locatarului [art. 1790 alin. (3) noul C. civ.

Mai ales ca, potrivit art.1790 Cod civil, locatorul garanteaza pentru viciile lucrului, respectiv, contra tuturor viciilor lucrului care impiedica sau micsoreaza folosirea lui, chiar daca nu le-a cunoscut la incheierea contractului si fara a tine seama daca ele existau dinainte ori au survenit in cursul locatiunii.

Rezilierea contractului de inchiriere cand este amenintata sanatatea chiriasului

Situatia se incadreaza in dispozitiile art. 1827 C.civ., referitoare la viciile care ameninţă sănătatea ori integritatea corporală:

(1) Dacă imobilul închiriat, prin structură sau prin starea sa, constituie o primejdie gravă pentru sănătatea celor care lucrează sau locuiesc în el, chiriaşul, chiar dacă a renunţat la acest drept, va putea rezilia contractul de închiriere, în condiţiile legii.

(2) Chiriaşul are dreptul şi la daune-interese dacă, la data încheierii contractului, nu a cunoscut viciile bunului.

Alte dispozitii legale referitoare la rezilierea contractului de inchiriere a spatiului

În virtutea art. 1551 alin. (1) C. civ., creditorul are dreptul la reziliere, chiar dacă neexecutarea este de mică însemnătate, însă are un caracter repetat.

Potrivit art. 1818 C. civ.., locaţiunea încetează de drept dacă bunul este distrus în întregime sau nu mai poate fi folosit potrivit destinaţiei stabilite.

Dacă imposibilitatea de folosire a bunului este numai parţială, locatarul are de ales între a continua locaţiunea, cu reducerea proporţională achiriei, şi a cere rezilierea contractului.

Ce trebuie sa faceti 

In primul rand este indicat ca, dupa primirea spatiului, pe parcursul descoperirii viciilor sau stricaciunilor sa aduceti la cunostinta proprietarului sa ia masuri de remediere. 

De asemenea, este bine sa-l notificati si sa-i puneti in vedere sa asigure normala folosire a spatiului pe tot parcursul executarii contractului de inchirieriere.

In mod evident, sa urmariti cum sunt remediate deficientele constatate

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind locatiunea, luati legatura cu noi apasand click aici sau la email office @avocat-tudor.ro

Pentru detalii, completati formularul, sunati la 0724260393, e mail office@avocat-tudor.ro, sau click aici.

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web