Table of Contents
ToggleUn avocat din Bucuresti va spune despre concedierea nelegala ca este esential sa intelegeti care sunt drepturile in calitate de angajat daca va confruntati cu o decizie nelegala de conceduire
Concedierea nelegala se refera la incetarea contractului de munca fara respectarea procedurilor legale sau a prevederilor din contract.
Un avocat specializat in dreptul muncii poate oferi consiliere privind pasii de urmat pentru a contesta o concediere nelegala si pentru a proteja drepturile angajatului in aceste situatii.
Pierderea loculuide munca ca urmare a masurii concedierii luata de angajator poate produce consecinte importante pentru existenta persoanei concediate si a familiei sale.
De aceea, Codul muncii reglementeaza expres modurile si cazurile in care concedierea poate interveni.
Dar si procedura in cazul concedierii, interdictiile privind concedierea, precum si sanctiunile care se aplica atunci cand se incalca dispozitiile legale.
Masura concedierii trebuie luata insa numai cu respectarea principiului legalitatii.
Dreptul muncii are si o misiune de protectie a salariatilor, in acest sens Codul muncii prevede in art.6 urmatoarele principii fundamentale:
-orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă.
Precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.
-tuturor salariaţilor care prestează o muncă le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale.
-pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele şi condiţiile de remunerare.
Potrivit art.61 din Codul muncii angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii. Ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară.
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului. Acest fapt sa nu permita acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
Avocat dreptul muncii concedierea nelegala este esential pentru a intelege drepturile angajatilor in fata unor decizii abuzive.
Concedierea nelegala se refera la incetarea contractului de munca fara respectarea procedurilor legale sau a prevederilor din contract.
Un avocat specializat in dreptul muncii poate oferi consiliere privind pasii de urmat pentru a contesta o concediere nelegala si pentru a proteja drepturile angajatului in aceste situatii.
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(2) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept. Să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii.
Poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului. Si, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 alin. (1) lit. e),.Angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională. Sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1). Acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de munca.
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Respectarea principiului legalitatii in ce priveste masura concedierii este pevazuta in Codul muncii. De asemenea, exista o sectiune privind controlul si sanctionarea concedierilor nelegale. Totodata, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este reglementata de art.248 lit.e) din Codul muncii.
Conform art. 78 din Codul muncii, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
In caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei. Va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
(3) În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situaţia anterioară emiterii actului de concediere, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale.
Sau, după caz, contractelor colective de muncă prevăzute de cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.
Pot fi părţi în conflictele de muncă:
a) salariaţii, precum şi orice altă persoană titulară a unui drept sau a unei obligaţii în temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de muncă;
b) angajatorii – persoane fizice şi/sau persoane juridice -, agenţii de muncă temporară, utilizatorii, precum şi orice altă persoană care beneficiază de o muncă desfăşurată în condiţiile prezentului cod;
c) sindicatele şi patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au această vocaţie în temeiul legilor speciale sau al Codului de procedură civilă.
HOTARAREA nr. din data de………………
Urmare a adresei nr. ……………prin care conducerea ………………a fost sesizata………………, cu privire la savarsirea de catre salariatul……….privind abaterea disciplinara ………………
Avand in vedere Procesul-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile nr. ………………,
Conform dispozitiilor art. 247 si art. 252 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si a Regulamentului intern al ………………;
Directorul ………………, numit prin ……………… nr. …………/……………… a ………………;
DECIDE:
Art. 1. D-na/Dl ………………, avand functia de ……………… in cadrul ……………… se sanctioneaza cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Art. 2. – Motivele de fapt ale sanctionarii disciplinare cu concedierea constau in urmatoarele:
Obiectul abaterii disciplinare il reprezinta fapta constand in…………prin care s-a incalcat contractul individual de munca.
Punctul de vedere al salariatului a fost consemnat in Nota explicativa scrisa, inregistrata cu nr. …………………..
Nu recunoaste faptele si considera ca imprejurarile sunt urmatoarele….. in aparare a solicitat ca probe….
Salariatul/a a savarsit faptele mai sus mentionate cu incalcarea obligatiilor de serviciu si anume: ……………stabilite prin………
Gravitatea faptei consta in: ………………
In urma verificarii sustinerilor salariatului si a probelor in aparare …….sanctiunea este ….in temeiul art. 247-252din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile.
Compartimentul Resurse umane si contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANłI LEGALI ANGAJATOR, SALARIAT
Data comunicarii: ………………
Răspuns: O concediere poate fi considerată nelegală din mai multe motive, cum ar fi:
Nerespectarea procedurii legale: Dacă angajatorul nu urmează pașii legali specificați în Codul Muncii pentru concediere, inclusiv oferirea unui termen de preaviz sau realizarea unei anchete disciplinare, concedierea poate fi contestată.
Discriminare: Concedierea bazată pe criterii de discriminare, cum ar fi sexul, vârsta, etnia sau starea de sănătate a angajatului, este ilegală.
Motive nejustificate: Dacă motivele invocate de angajator pentru concediere nu sunt reale sau nu sunt suficient de grave pentru a justifica încetarea contractului de muncă.
2. Ce poate dispune instanța în cazul unei concedieri nelegale?
Răspuns: Dacă instanța constată că o concediere este nelegală, poate dispune:
Reintegrarea pe post: Angajatul poate fi reîncadrat pe poziția pe care o deținea anterior concedierii, cu toate drepturile și beneficiile aferente.
Despăgubiri: Angajatorul poate fi obligat să plătească despăgubiri pentru prejudiciile cauzate, inclusiv salariile pierdute și alte beneficii.
Anularea deciziei de concediere: Decizia de concediere poate fi anulată, iar contractul de muncă al angajatului va fi considerat neîntrerupt.
3. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un angajat pentru a contesta o concediere nelegală?
Răspuns: Pentru a contesta o concediere nelegală, un angajat trebuie să:
Depună o contestație scrisă la instanța competentă, de obicei tribunalul de muncă, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de concediere.
Prezinta dovezi și argumente care să demonstreze că concedierea a fost nelegală. Acestea pot include documente, martori și orice alte probe relevante.
Solicita reîncadrarea pe post sau despăgubiri pentru prejudiciul suferit, în funcție de ceea ce consideră că este just în situația dată.
Concedierea salariatului care are performante maxime la evaluare poate crea suspiciuni in privinta criteriilor angajatorului
In ce conditii se dispune concedierea pentru necorespundere profesionala si ce erori se pot comite
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de dreptul muncii.
Apelati cu incredere la serviciile noastre, apasati click aici sai e mail office@avocat-tudor.ro
Default content