Paternitatea din afara casatoriei trebuie stabilita in situatii precum cele cand copii se nasc din relatii neoficializate.
Un exemplu de acest fel poate fi dat de un avocat specializat dreptul familiei relatia de concubinaj si din diferite motive nu se recunoaste paternitatea.
In consecinta, filiatia fata de tata va fi stabilita de instanta de judecata printr-o procedura reglementata in mod expres.
Table of Contents
ToggleCapitolul II, Stabilirea filiatiei, respectiv, art.425 din Codul civil, dispun asupra actiunii in stabilirea filiatiei.
Se arata ca, acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului. Se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
Conform art.426, paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.
Prezumţia este înlăturată dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil.
Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
Recunoasterea copilului de catre tata se poate face in primul rand prin declaratie la serviciul de stare civila.
Aceasta are loc la inregistrarea nasterii sau ulterior, prin inscris autentic.
Daca insa tatal refuza, reclamantul trebuie sa dovedeasca nasterea copilului si relatia intima in timpul conceptiei dintre mama si tatal biologic.
Cu alte cuvinte, imprejurarea ca din aceste relatii a rezultat copilul respectiv.
Paternitatea va fi stabilita de instanta ca urmare a administrarii de probe precum martori si inscrisuri.
Un rol important in ce priveste probatiunea revine expertizei medico-judiciara pentru stabilirea paternitatii.
In general, in caz de respingerea cererii, instanta stabileste ca in urma administrarii probelor, nu rezulta in mod cert ca persoana respectiva este tatal copilului.
In acest sens, s-a stabilit ca a existat o imposibilitate fizica a paratului de a fi tatal copilului. Motivele pot fi cele precum, spitalizarea, a fost plecat din localitate.
Alta cauza poate fi imposibilitatea biologica a paratului de a fi tatal copilului. Un exemplu in acest sens a fost ca grupa de sange a copilului nu se va gasi nici la tata nici la mama.
Ca urmare a faptului ca instanta stabileste paternitatea va rezulta legătura de rudenie, obligația de întreținere si dreptul la moștenire.
Totodata, modul de exercitare a prerogativelor autorității părintești. Dreptul copilului de a purta numele părintelui față de care i s-a stabilit filiația si stabilirea locuinței minorului.
Tatal biologic a avut calitatea de intervenient, precum si tatal in favoarea caruia a operat prezumtia de paternitate, au solicitat admiterea cererii reclamantei.
Instanta a admis cererea si a dispus exercitarea drepturilor parintesti asupra copilului, in comun, de catre ambii parinti, mama si intervenient.
A avut in vedere in acest sens prevederile art. 424 Cod civil.
Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului. Se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.
Prezumtia este inlaturata daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa il fi conceput pe copil.
-sa se constate ca minora nu este fiica biologica a paratului, radierea numelui si prenumelui paratului din certificatul de nastere al minorei. Anularea acestei mentiuni de pe actul de nastere al minorei.
-a precizat ca a fost casatorita cu paratul, casatoria dintre parti fiind desfacuta.
-in timpul casatoriei partilor, s-a nascut minora, care, beneficiind de prezumtia de paternitate, a fost declarata pe numele paratului, aspect care nu corespunde realitatii.
-este de acord cu actiunea promovata, solicitand sa se constate ca minora nu este fiica sa. Radierea numelui si prenumelui de la rubrica: tata, din actul de nastere al minorei.
Reclamanta a depus cerere precizatoare, aratand in esenta ca tatal biologic al minorei este numitul P.L.C.
A solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri, interogatoriul, proba testimoniala si proba cu expertiza medico-legala (expertiza ADN).
-sa se constate ca este tatal biologic al minorei, a fost efectuata o expertiza ADN extrajudiciara care a concluzionat ca probabilitatea sa fie tatal biologic al minorei este de 99,99 %;
-de la nasterea minorei, a fost prezent in viata acesteia, au petrecut vacante si concedii impreuna. A participat la serbarile de la gradinita si s-a ocupat si a sustinut latura financiara a cresterii si dezvoltarii minorei.
Intervenientul a atasat in copie declaratia de recunoastere a paternitatii autentificata.
Instanta a incuviintat pentru reclamanta si pentru intervenient proba cu inscrisuri si proba cu expertiza medico-legala examen ADN.
A fost depus Raportul de expertiza medico-legala-examen ADN-efectuat de INML care concluzioneaza ca numitul P.L.C. este tatal biologic al minorei S.I.A. cu o probabilitate de 99.99999962%.
Reclamanta a depus declaratia autentificata ca este de acord cu suma de 600 lei, pensie de intretinere pe care tatal biologic al minorei sa o plateasca lunar fiicei sale.
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Reiese din sustinerile partilor si din concluziile raportului de expertiza- Examen ADN-efectuat in cauza ca cererea de chemare in judecata este intemeiata.
S-a facut proba contrara prezumtiei de paternitate, „copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei”.
Astfel, sustinerile partilor sunt confirmate pe deplin de concluziile
Raportului de expertiza medico-legala-examen ADN-efectuat de INML numitul P.L.C. este tatal biologic al minorei S.I.A. cu o probabilitate de 99.99999962%.
Prin probele administrate in cauza s-a facut dovada faptului ca este cu neputinta ca paratul sa fie tatal copilului S.I.A., ce are ca mama pe reclamanta.
Din aceste motive admite cererea si va constata ca paratul nu este tatal biologic al minorei.
Intervenientul P.L.C. este tatal minorei, rezultata din relatia cu reclamanta.
Dispune exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti in comun.
Va incuviinta ca minora sa poarte in continuare numele de familie al reclamantei, locuinta minorei la domiciliul reclamantei.
Obliga intervenientul la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea minorei.
Admite actiunea precizata formulata de reclamanta, admite cererea de interventie in interes propriu.
Constata ca paratul nu este tatal minorei in timpul casatoriei incheiate intre reclamanta si parat.
Constata ca intervenientul P.L.C. este tatal minorei din relatia cu reclamanta.
Dispune exercitarea autoritatii parintesti asupra minorei de catre ambii parinti, respectiv reclamanta si intervenientul in comun.
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera solutii juridice in litigii de dreptul familiei.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro