Purtarea abuziva a functionarului, cand poate constitui infractiune
Purtarea abuziva a functionarului ar putea exista cand asteptati la un ghiseu al unei institutii publice si acesta va adreseaza expresii jignitoare. Functionarul cu care intrati in contact nu va asigure respectul cuvenit. Chiar daca incercati sa-i explicati ca aveti dreptate, uneori totul poate fi in zadar.
Am rezolvat cazul unui client care si-a exprimat fata de un functionar nemultumirea ca a stat prea mult la rand. Fiindca se afla la o autoritate publica de la care avea nevoie de un aviz, a fost categorisit ca recalcitrant si trimis sa efectueze examen psihiatric si examene medicale. In caz contrar nu obtinea avizul solicitat, persoana respectiva, astfel ca s-a conformat sub imperiul temerii de a-i fi refuzata cererea.
Dupa ce a facut examenle respective, si dupa cereri la conducerea autoritatii, i s-a dat avizul respectiv.
Cum reglementeaza legea purtarea abuziva a functionarului
Legiuitorul roman incrimineaza purtarile abuzive ale persoanelor fizice aflate in exercitarea atributiilor de serviciu. Reglementeaza si relatiile de serviciu referitoare la buna desfasurare a raporturilor de serviciu. Prevede si asigurarea respectului fata de persoanele cu care functionarul intr in contact.
Aceste dispozitii se gasesc in art.296 Cod penal care se refera la infractiunea de purtare abuziva. Consta in intrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
O varianta agravanta a acestei infractiuni este ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite de persoana aflata in exercitarea atributiilor de serviciu. Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
Cine poate fi subiect al infractiunii de purtare abuziva a functionarului
Autorul acestei infractiuni poate fi orice persoana fizica aflata in exercitiul atributiunilor de serviciu.
Acesta poate fi functionarul public sau persoanele asimilate functionarului public, nu numai functionarii publici si privati.
Prin ce fapte se comite purtarea abuziva a functionarului
Astfel de actiuni se pot materializa in intrebuintarea de catre persoana aflata in exercitiul atributiiunilor de serviciu de expresii jignitoare. In alte cazuri de insulte, in orice forma catre persoana care le percepe.
De mentionat ca aceste actiuni trebuie facute cu intentie ca forma de vinovatie.
Se apreciaza ca urmare a acestor acte materiale se creaza o stare de pericol prin atingerea demnitatii persoanei si a prestigiului unitatii in care autorul isi desfasoara activitatea.
Studiu de caz privind infractiunea de purtare abuziva a functionarului
În faza de urmărire penală inculpatul a recunoscut că a avut discuții contradictorii și jignitoare cu persoana vătămată. Modalitatea a fost, prin intermediul stației de emisie-recepție, în timp ce își desfășura serviciul în calitate de șofer de taxi.
In jurul orei 23:00, în timp ce se deplasa a observat persoana vătămată, care intra în incinta dispeceratului City Taxi. In prezența a două dispecere, a lovit-o cu dosul palmei, în zona feței, și cu pumnul în zona umărului drept și a brațului drept .
Iculpatul a recunoscut săvârșirea faptei reținută în sarcina s-a prin rechizitoriu. A relatat că în timp ce era la serviciu și își exercita atribuțiile de serviciu în incinta societatii l-a agresat pe colegul său, producându-i leziuni corporale.
Cum a motivat instanta infractiunea de purtare abuziva a functionarului
În drept, inculpatul în jurul orei 23:00, în calitate de conducător auto se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu. In timp ce se afla în incinta dispeceratului S.C.City Tax S.R.L l-a agresat fizic pe colegul său de munca provocându-i leziuni ce au necesitat 6-7 zile de îngrijiri medicale. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de purtare abuzivă prevăzută de art. 296 alin. 2 C.p. rap la art. 193 alin. 2 C.p.
Sub aspectul laturii obiective există o acțiunea de lovire a persoanei vătămate de către inculpat care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Intre acțiunea de lovire și urmarea socialmente periculoasă exista legătură de cauzalitate. Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acționat cu intenție directă, urmărind producerea rezultatului.
Din fișa de cazier judiciar a inculpatului se reține că a fost condamnat în mai multe rânduri. Ultima condamnare rămasă definitivă prin decizia penală pronunțată de Curtea de Apel din care s-a eliberat condiționat.
Alte articole de acelasi autor
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate
-In caz de refuz nejustificat autoritatea publica poate fi obligata sa elibereze certificatul de urbanism;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-Avocat penalist Bucuresti;
–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;
–Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393