Infractiunea de ultraj il exonereaza pe autor, daca se constata actiunea abuziva a autoritatilor a decis instanta suprema
Infractiunea de ultraj face parte din categoria infractiunilor contra autoritatii. Acestea se refera la faptele interzise de lege prin care, in diverse modalitati ilicite, se poate aduce atingere autoritatii de stat.
Legiuitorul a considerat ca astfel de fapte prezinta pericol pentru relatiile sociale referitoare la protectia autoritatii statului, ocrotite prin normele juridice. Astfel de actiuni se pot comite prin acte exercitate asupra reprezentantilor autoritatii de stat. Prin sustragerea de inscrisuri detinute de autoritati ori de bunuri indisponibilizate de autoritati.
Amenintarea ori exercitarea de violente, vatamari asupra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu este pedepsita de lege si constituie infractiunea de ultraj.
Ce prevede Codul penal despre infractiunea de ultraj
Infractiunea de ultraj este prevazuta in art.257 din Codul penal.
Forma de baza a infractiunii de ultraj
Conform acestui text de lege ultrajul consta in ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe. Vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, Acesta teebuie sa îndeplineasca o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. Sa se afle în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.
Forme asimilate si agravante
Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia. Scopul este intimidarea sau răzbunarea în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu
Savarsirea unei infractiuni dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.
O forma agravata a infractiunii de ultraj este cand faptele prevăzute în conditiile de mai sus sunt comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Sau, în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.
Modalitatile in care se poate comite infractiunea de ultraj
Amenintarea unui functionar ce indeplineste o functie publica ce implica exercitiul autoritatii de stat aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii. In cazul in care functionarul public nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu amenintarea trebuie sa se refere la fapte in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.
Lovirea sau acte de violenta, savarsite impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.
Vatamarea corporala, savarsita impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.
Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte savarsite impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.
Omorul savarsit impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.
Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de ultraj
Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de ultraj este ca functionarul public sa actioneze in cadrul indatoririlor ce decurg din functia pe care o exercita. Asadar, nu in mod abuziv.
In aceasta ultima situatie actele sale nu sunt considerate a fi fost efectuate in exercitul functiei.
Studiu de caz din practica instantei supreme privind actiunea abuziva a autoritatilor
S-a retinut ca nu constituie infractiune de ultraj atitudinea ofensatoare la adresa unui subofiter de politie si a unui gardian public. in cazul in care aceasta este o reactie la actiunea abuziva a celor doi functionari publici de a incerca sa sileasca, fara drept, o persoana. Sa-I insoteasca la locul unui accident la care aceasta nu are nicio legatura. Situandu-se in afara legii, cei doi agenti ai fortei publice nu pot beneficia de protectia pentru infractiunea de ultraj.
Literatura juridica despre provocare in cazul infractiunii de ultraj
Un alt exemplu din care rezulta ca trebuie analizate toate circumstantele s-a produs actiunea faptuitorului. Inclusiv provocarea, chiar daca functionarul public se afla in exercitarea atributiilor de serviciu.
S-a apreciat ca se retine circumstanta atenuanta a starii de provocare, chiar daca fapta nu are legatura cu atributiile de serviciu ale provocatorului. Atata vreme cat acesta se afla in exercitarea atributiilor de serviciu. S-a avut in vedere ca autorul a aflat ca seful de post din satul sau este amantul sotiei. Motiv pentru care pleaca la postul de politie si il loveste pe acesta.