Pedeapsa in cazul condamnarii poate fi gresita, un exemplu cand nu s-au respectat criteriile prevazute de lege

Table of Contents

Reducerea pedepsei cu inchisoarea, cum poti sa obtii acest beneficiu

Beneficiul privind reducerea pedepsei cu inchisoarea reprezinta o posibilitate prevazuta in legislatia penala pentru persoanele condamnate, in scopul oferirii unei sanse de reabilitare si reintegrare sociala.

Acest mecanism juridic incurajeaza persoanele condamnate sa coopereze cu autoritatile judiciare, sa marturiseasca faptele comise sau sa contribuie la aflarea adevarului, in schimbul unei pedepse mai blande.

Beneficiul poate fi obtinut in diferite circumstante, inclusiv prin recunoasterea vinovatiei si cooperarea cu autoritatile in investigarea si solutionarea unor infractiuni grave sau complexe.

In astfel de cazuri, condamnatul poate primi o reducere a pedepsei cu inchisoarea, care poate consta in scaderea duratei acesteia sau chiar in munca in folosul comunitatii.

Totusi, este important de mentionat ca beneficiul reducerii pedepsei nu este garantat si depinde de decizia instantei de judecata.

Aceasta va analiza cazul in mod individual, avand in vedere gravitatea infractiunii, circumstantele relae ale cauzei, circumstantele personale, intre care si gradul de cooperare al infractorului.

In unele situatii, chiar si in cazul cooperarii, pedeapsa poate fi redusa mai putin sau chiar mentinuta fara modificari semnificative.

Un alt aspect important este ca acest beneficiu nu se aplica pentru toate tipurile de infractiuni.

In cazul unor fapte extrem de grave, cum ar fi omorul sau terorismul, reducerea pedepsei trebuie bine argumentata si probata.

In concluzie, beneficiul reducerii pedepsei cu inchisoarea reprezinta o masura prin care sistemul judiciar incurajeaza persoanele condamnate sa coopereze cu autoritatile si sa contribuie la clarificarea unor infractiuni.

Totusi, acordarea acestui beneficiu depinde de analiza individuala a fiecarui caz si nu se aplica in toate situatiile sau pentru toate tipurile de infractiuni.

Reducerea pedepsei cu inchisoarea

Aplicarea pedeapsei in caz de condamnare, respectiv, individualizarea acesteia, constituie pentru instanta penala o  preocupare importanta, astfel incat sa fie conforma cu vinovatia si circumstantele cauzei respective.

Cu toate acestea, niciun sistem nu este perfect, iar erorile judiciare pot avea consecinte devastatoare asupra indivizilor si familiilor lor.

In aceste situatii, se pune intrebarea: cum poate fi evitata o pedeapsa gresita si ce criterii ar trebui luate in considerare pentru a asigura aplicarea corecta a pedepsei?

Prezumtia de nevinovatie:

Fundamentul unui sistem judiciar drept, evitarea pronuntarii unei pedepse, condamnari,  gresite este prezumtia de nevinovatie.

Acuzatii si probele aduse in instanta trebuie tratate cu prudenta si echidistanta, asigurand ca orice persoana este considerata nevinovata pana la proba contrarie.

Proces echitabil si transparent:

Un proces echitabil si transparent este esential pentru a evita o condamnare, pedepse gresite.

Accesul la avocat, dreptul la aparare, adunarea si prezentarea de probe relevante si transparenta in desfasurarea procesului sunt aspecte importante pentru asigurarea corectitudinii.

Eficienta probelor care se coroboreaza:

O pedeapsa in caz de condamnare nu ar trebui sa se bazeze pe presupuneri sau speculatii.

Probele solide, verificabile si obtinute in mod legal ar trebui sa fie fundamentul sanctiunilor.

Cand esrte cazul, expertiza tehnica ar trebui sa fie utilizata pentru a sprijini sau a respinge acuzatiile.

Reevaluarea si caile de atac:

Sistemul judiciar ar trebui sa ofere oportunitati de reevaluare si cai de atac pentru cazurile care ridica semne de indoiala.

Revizuirea cazurilor pe baza unor dovezi noi sau a erorilor judiciare anterioare ar putea aduce la iveala nedreptati si ar putea repara eventualele greseli judiciare.

Resurse pentru aparare adecvata:

Un aparat judiciar puternic si bine finantat este esential pentru a asigura ca acuzatii si aparatori au resursele necesare pentru a-si sustine cazurile in instanta.

Persoana acuzata ar trebui sa primeasca o aparare de calitate similara cu cea a statului.

In dubio pro reo, ca prioritate:

In fata oricaror indoieli rezonabile, principiul “in dubio pro reo” ar trebui sa fie aplicat – intelegand ca, in caz de indoiala, decizia ar trebui sa fie in favoarea inculpatului.

Concluzie:

Aplicarea corecta a unei pedepse este o sarcina complexa pentru orice sistem judiciar.

Imbunatatirea procedurilor, asigurarea accesului la justitie si angajarea expertilor sunt esentiale pentru a evita erorile judiciare si a proteja drepturile indivizilor.

Respectarea principiilor de drept si a prezumtiei de nevinovatie constituie bazele unui sistem judiciar echitabil, in care fiecare persoana sa aiba sansa de a-si demonstra nevinovatia in mod corespunzator.

Tipuri de pedepse penale

Codul penal roman reglementeaza mai multe tipuri de pedeapsa

– pedepse principale;

– pedepse complementare;

– pedepse accesorii.

aPedepsele principale au un rol principal în sancţionarea infractorilor.

Au o existenţă de sine stătătoare, putând fi aplicate singure infractorului, fără a fi condiţionate de aplicarea altor sancţiuni de drept penal.

Un criteriu de distincţie a pedepselor este cel oferit de persoana care săvârşeşte infracţiunea.

Din acest punct de vedere pedepsele principale se împart şi în pedepse care se aplică persoanei fizice şi pedepse care se aplică persoanei juridice.

b) Pedepsele complementare sunt pedepsele cu rol de de completare a represiunii şi care se aplică pe lângă o pedeapsă principală.

Nu pot fiinţa singure şi se numesc secundare sau alăturatei.

Pedepsele complementare se aplică de către instanţă, ele funcţionând numai atunci când sunt pronunţate de către instanţă.

Pedepsele complementare se pot aplica atât persoanei fizice, cât şi celei juridice.

c) Pedepsele accesorii sunt un accesoriu al pedepsei principale, neavând o existenţă independentă de pedeapsa principală a închisorii.

Cat se executa dintr-o pedeapsa de 4 ani

Durata executarii unei pedepse penale depinde de gravitatea infractiunii comise si de decizia instantei de judecata.
 
Sistemul judiciar stabileste un interval de timp pentru fiecare tip de infractiune, precum si eventuale circumstante atenuante sau agravante.
 
De obicei, pedepsele pot fi sub forma inchisorii, muncii in folosul comunitatii sau suspendarii.
 
In unele cazuri, exista posibilitatea eliberarii conditionate sub supraveghere, iar in altele, condamnatul trebuie sa execute integral pedeapsa.
 
Un bun comportament in timpul detentiei poate conduce la reducerea perioadei de executare a pedepsei, conform legii in vigoare.

Exemplu de pedeapsa la condamnare, aplicata gresit 

De exemplu, intr-un dosar instanta a aplicat clientului meu o pedeapsa in alte limite decat cele prevazute lege.

Codul penal prevedea pedeapsa maxima de 5 ani inchisoare pentru infractiunea pentru care era judecat.

Instanta i-a aplicat insa o pedeapsa de 6 ani inchisoare, depasind astfel cu un an de inchisoare pedeapsa maxima prevazuta de lege.

Mai mult, era judecat pentru inca o infractiune si i-a mai adaugat o treime din aceasta la pedeapsa.

Este de inteles frustarea celui condamnat gresit la un an in plus, in conditii de penitenciar.

Cine a discutat cu persoane aflate in detentie stie ce inseamna fiecare zi de incarcerare suportata in plus.

Parchetul a sesisizat aceasta greseala a instantei si in calea de atac la instanta suprema, eroarea a fost corectata.

Mai mult decat atat, inculpatul a executat in loc de aproape 7 ani inchisoare, mult mai putin si in conditii de suspendare a executarii pedepsei.

Acesta poate fi un exemplu de cum instantele aplica in mod diferit criteriile de individualizare a pedepsei.

Ce criterii se aplica in vederea reducerii pedepsei cu inchisoarea?
Desigur ca nu in toate cazurile cand unei persoane i se constituie dosar penal va fi gasita vinovata si i se aplica o pedeapsa.
Daca se ajunge la instanta, si  se aplica o pedeapsa,  judecatorul are in vedere actele dosarului si prevederile legii penale aplicabile in speta respectiva.

Aplica anumite criterii de individualizare a pedepsei, criterii generale precum si criterii speciale.

Pedeapsa mai depinde de modul cum au fost administrate probele, chiar si de cat de aspru intelege legiuitorul sa fie pedepsita infractiunea in perioada respectiva.

Care sunt criteriile generale de reducere a pedepsei cu inchisoarea?

Art.74 Cod penal dispune cu privire la criteriile generale de individualizare a pedepsei.

Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.

Criteriile generale de individualizare a pedepsei sunt obligatorii si se iau in considerare cumulativ la stabilirea si aplicarea pedepsei.

Care sunt criteriile speciale de reducere a pedepsei cu inchisoarea?

Un exemplu de aplicare a criteriilor speciale de individualizare este cel al mai multor participanti la o infractiune intentionata.

Acestia se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se tine seama de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii.

Dar, si de criteriile generale de individualizare prevazute de art.74 Cod penal.

Pot exista cazuri cand o persoana a fost doar complice la savarsirea unei infractiuni, dar a primit o pedeapsa in acelasi cuantum cu al autorului infractiunii.

Ce circumstante sunt avute in vedere la reducerea pedepsei cu inchisoare?

Instanta mai are in vedere la aplicarea pedepsei si circumstantele savarsirii faptei.

Respectiv, imprejurarile anterioare, concomitente ori ulterioare savarsirii unei infractiuni.

Cele ce privesc persoana faptuitotului, a victimei sau la modul de savarsire a faptei.

Toate acestea pot contribui la determinarea gradului de pericol social concret al infractiunii si a periculozitatii sociale a infractorului.

Un interes special prezinta aplicarea de circumstante atenuante pentru ca acestea conduc la o pedeapsa diminuata.

Circumstantelor atenuante sunt imprejurari prevazute de lege sau retinute de judecator in procesul de individualizare judiciara.

Indica un pericol social mai scazut al faptei, astfel ca judecatorul are posibilitatea sa aplice o pedeapsa in limitele reduse.

Ce imprejurari constituie circumstantele atenuante legale?

Svârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate.

Sa fie produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă.

Depăşirea limitelor legitimei apărări.

Depăşirea limitelor stării de necesitate.

Acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată.

Numai dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei.

Infractiunile pentru care nu se aplica circumstante atenuante

  • infractiunile contra persoanei, de furt calificat, tâlhărie, piraterie, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice.
  • ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă, infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate.
  • contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României.
  • infracţiunile la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului, a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
  • infracţiunile privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri.
  • celor privind spălarea banilor, privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică.
  • privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
  • celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

Imprejurari ce pot constitui circumstanţe atenuante judiciare si reducerea pedepsei cu inchisoarea

  1. Eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
  2. Imprejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.

Studiu de caz despre cum trebuie aplicata pedeapsa

In dosarul de fata instanta a analizat cum s-a aplicat principiul proportionalitatii la stabilirea pedepsei penale de catre instanta de rang inferior.

A retinut ca proporționalitatea implică existența unui just echilibru între interesele aflate în conflict: cel public și cel privat.

Ca este necesar un just echilibru, ceea ce presupune preocuparea ca niciunul dintre interese să nu beneficieze de o protecție totală si negarea absolută a protecției celuilalt.

S-a referit la prevederile art. 53 alin. 2 din Constituția Romaniei, respective ca, măsura restrictivă nu poate aduce atingere însăși existenței dreptului sau libertății.

A mai retinut ca, o pedeapsă justă este deci o pedeapsă proporțională si cuantumul pedepsei să fie stabilit conform cu gravitatea faptei și gradul de vinovăție.

S-a referit si la scopul pedepsei, o sancțiune justă și proporțională, prevenția specială si general.

In final instanta a apreciat ca pedeapsa aplicată inculpatului spre maximul prevăzut de lege (6 ani), precum și modalitatea de executare a acesteia, în regim de detenție, este exagerată.

In cauză se impune reindividualizarea pedepsei in conditii mai putin aspre.

Alte articole de acelasi autor
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client
https://avocat-tudor.ro

0724260393

Luati legatura cu noi pe formular, telefon, e mail office@avocat-tudor.ro sau click aici

 

Contactinfo

your content text

Default title

Default content

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Contacteaza-ne acum

Default content

    Default title

    Default content

    Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

    servere vps servere dedicate gazduire web