In ce situatii se cere lamurirea ori completarea raportului de expertiza sau o noua expertiza

 In ce situatii se fac obiectiuni, se cere lamurirea ori completarea raportului de expertiza sau o noua expertiza

Obiectiuni, lamurirea si completarea raportului de expertiza reprezinta aspecte importante in domeniul juridic si pot juca un rol esential in solutionarea eficienta a unui caz aflat pe rolul instantei de judecata.

Fie ca este vorba despre un litigiu civil, penal sau administrativ, un raport de expertiza bine elaborat poate aduce claritate si suport in procesul de luare a deciziilor legale.

Pentru a formula obiectiuni, a cere lamurirea si completarea raportului de expertiza trebuie ca mai intai sa intelegi foarte bine concluziile si continutul prezentate in raport.

Este esential ca toate aspectele sa fie clar insusite, astfel incat sa fie evitate interpretarile gresite si confuziile.

 Avocatii specializati in acest domeniu au cunostintele necesare pentru a analiza in detaliu raportul de expertiza si a lamuri orice aspecte neclare sau ambiguizati.

Conditiile in care se fac obiectiuni, se solicita completarea, lamurirea raportului de expertiza sau o noua expertiza trebuie sa fie conforme cu prevederile despre expertiza dispuse in Codurile de procedura.

In ce conditii se incuviinteaza proba cu efectuarea unei expertize

Pentru clarificarea unor imprejurari legate de solutionarea litigiului sunt necesare uneori cunostinte de specialitate, ale unor persoane care sa posede asemenea cunostinte si sa le expuna instantei.

Intr-un asemenea caz, partile pot solicita incuviintarea unei expertize, ori instanta poate dispune din oficiu o expertiza.

Art. 330 din Codul de procedura civila dispune asupra conditiilor in care este icuviinţata proba cu expertiza.

Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi.

Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 336.

Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.

În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.

Cum va ajuta un expert parte?

Pentru respectarea dreptului la aparare, la efectuarea expertizei pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel.

În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

Acest drept al partilor se prevede si   în art. 18 alin. (1) din O.G. nr. 2/2000.

„Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist.

Acesta sa fie nominalizat şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11-14”.

In ce priveste atributiile  consilierilor experţi, acestia au posibilitatea să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii si să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei care a fost încuviinţata de instanţă.

In cat timp se depune raportul de expertiza

Conform art. 336, cu denumirea “Raportul de expertiză”, constatările şi concluziile motivate ale expertului sau ale laboratorului ori ale institutului specializat căruia i s­a cerut efectuarea expertizei vor fi consemnate într­un raport scris.

Acesta va fi depus cu cel puţin 10 zile înainte de termenul fixat pentru judecată.

În cazuri urgente termenul pentru depunerea raportului de expertiză poate fi micşorat. Când sunt mai mulţi experţi cu păreri deosebite lucrarea trebuie să cuprindă părerea motivată a fiecăruia.

In ce conditii se formuleaza obiectiuni, se cere lamurirea sau completarea raportului de expertiza?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispozițiile art. 212 alin. (1) C. proc. civ. (art. 337 și art. 338 NCPC), dacă instanţa nu este lămurită prin expertiza făcută, poate dispune întregirea expertizei sau o nouă expertiză.

Se deduce astfel in situatie se dispune lamurirea sau completarea raportului de expertiza.

Anume, cand constatarile si concluziile din raportul de expertiza nu corespund cu opiniile partilor, acestea pot cere instantei lămurirea sau completarea raportului.

In acest sens dispune art.337 din Codul de procedura civila:

  • dacă este nevoie de lămurirea sau completarea raportului de expertiză
  • ori dacă există o contradicţie între părerile experţilor;
  • instanţa, la cererea partilor, sau din oficiu, poate solicita expertilor, lamuriri ori completarea raportului de expertiza.

La ce termen se formuleaza obiectiuni, se cer lamuriri sau completari la raportul de expertiza

Partea interesata trebuie ca la primul termen dupa depunerea raportului, sa solicite instantei ca expertul sa prezinte astfel de clarificari sau sa il completeze.

Este de mentionat ca, din punct de vedere procedural, acestea sunt cunoscute si sub denumirea de obiectiuni la raportul de expertiza.

Ce sunt obiectiunile la raportul de expertiza?

Prin obiectiunile la raportul de expertiza partea interesata evidentiaza rationamentele eronate ale expertului desemnat de instanta de judecata.

Se prezinta argumente, critici referitoare la opiniile expertului expuse in considerente si concluzii, imprejurari pe care expertul numit nu le-a avut in vedere atunci cand a emis opinia profesionala.

Formularea obiectiunilor trebuie facuta cu profesionalism, argumentat tehnic.

Este esential sa ofere lamuriri, solutii si claritate, sa demonstreze fara dubiu ca are la baza informatii suficiente si credibile, analize obiective si concludente, rationamente si concluzii clare.

In ce constau lamuririle la raportul de expertiza?

  • aspectele rămase nelămurite sau insuficient lămurite prin expertiză în raport cu obiectivele stabilite;
  • dacă există contradicţii între părerile experţilor. Nu este vorba de opiniile expertilor parte, ci de situatia in care expertiza este efectuata de trei experti.

Pentru ce motive se cere completarea raportului de expertiza?

Completarea raportului se refera la  aparitia necesitatii adaugarii unor obiective noi, în raport cu concluziile formulate în raportul de expertiza.

Sau cu imprejurari noi care rezulta din cercetarea judecătorească.

In fapt, in practica cererea este denumita ca o suplimentare a raportului de expertiză.

In ce priveste termenul in care se poate cere lămurirea sau completarea raportului de expertiză, legea prevede ca se poate cere instanţei de oricare dintre părţile litigiului,  cel târziu la primul termen care urmează depunerii raportului de expertiză.

  Urmeaza ca instanţa sa se pronunţe prin încheiere asupra cererii de lămurire sau de completare a raportului, acestea urmand sa fie efectuate de acelasi expert.

Ce este noua expertiza si pentru ce motive se solicita?

De multe ori, dupa efectuarea expertizei, din diverse motive, partile sunt nemulţumite de concluziile expertului, astfel ca pot cere o contraexpertiza.

In acest sens, art.338 prevede ca, pentru motive temeinice, instanţa poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi expertize de către alt expert.

O nouă expertiză va trebui insa cerută motivat, sub sancţiunea decăderii, la primul termen după depunerea raportului.

Dacă s­-au formulat obiecţiuni, la termenul imediat următor depunerii răspunsului la obiecţiuni ori, după caz, a raportului suplimentar.

Prin urmare, s-a efectuat deja o prima expertiza in cauza dedusa judecatii, insa, este necesara o contraexpertiza, cu mentinerea obiectivelor primei expertize.

Asa cum s-a aratat in literatura juridica,  exemple de motive pot fi: experţii au dat dovadă de lipsă de conştiinciozitate,  nu au fost obiectivi, sau că  nu au răspuns lămuririlor cerute.

Studiu de caz privind obiectiuni, lamurirea si completarea raportului de expertiza

Analizand cererea de efectuare a unei expertize de completare/lămurire pe baza înscrisurilor noi depuse în apel, reţine instanţa supremă că această probă, astfel cum a denumit-o recurentul-pârât, este prevăzută de dispoziţiile art. 212 alin. (1) C. proc. civ..

Poate fi concepută doar ca venind în completarea unei expertize deja efectuate, ceea ce recurentul-pârât nu a precizat şi nici solicitat în mod expres.

În plus, întregirea expertizei poate fi dispusă cu condiţia ca instanţa să nu se socotească lămurită de expertiza iniţială.

Sub acest aspect, se reţine că nu se poate imputa instanţei de apel că a preferat să facă o analiză proprie a înscrisurilor, şi nu o completare a expertizei deja efectuate.

Sistemul românesc de drept nu cunoaşte o ierarhie a probelor.

Judecătorul are libertatea de a le interpreta coroborat, cu obligaţia ca, în raţionamentul pe care îl face, să motiveze în mod clar – ca în speţă – de ce a preferat anumite probe şi le-a înlăturat pe celelalte.

La ce se refera completarea raportului de expertiza?

Pe de alta parte, completarea raportului de expertiza se refera la adaugarea de informatii suplimentare sau la corectarea aspectelor inexacte sau incomplete.

Un raport de expertiza la care ai solicitat completari corespunzatoare poate contribui semnificativ la intarirea pozitiei tale in fata instantei sau a altor parti implicate in procesul legal.

Cabinetul de avocat Tudor Ion are experienta in aceasta activitate si poate asigura o completare profesionala si riguroasa a raportului de expertiza.

Cum va ajuta cabinetul nostru de avocatura pentru formularea de obiectiuni, lamurirea si completarea raportului de expertiza?

In primul rand se vor vor identifica si clarifica aspectele cheie ale raportului, eliminand ambiguitatile si interpretarile gresite.

In al doilea rand, prin formularea obiectiunilor, solicitarea de lamurir si completare a raportului de expertiza ne asigura ca argumentele tale sunt bine sustinute si intarite de datele si concluziile expertului.

Prin adaugarea informatiilor relevante si corectarea erorilor, avocatul iti va consolida pozitia in fata instantei si va spori sansele tale de succes.

La firma de avocatura Tudor Ion, oferim un serviciu de lamurire si completare a raportului de expertiza cu profesionalism si atentie la detalii.

Experienta noastra iti sta la dispozitie pentru a analiza raportul de expertiza si a-l lamuri in mod clar si comprehensiv.  

Ne asiguram ca toate informatiile relevante sunt adaugate si ca raportul este completat intr-un mod precis si riguros.

Alegand serviciul de lamurire si completare a raportului de expertiza la firma de avocatura Tudor Ion, te vei bucura de sprijinul si expertiza noastra dedicata, care va lupta pentru drepturile tale si va asigura o aparare puternica si eficienta.

Nu lasa ambiguitatile si neclaritatile sa-ti afecteze cazul legal.

Contacteaza-ne pentru a beneficia de serviciile noastre, de formulare obiectiuni, lamurire si completare a raportului de expertiza.

Alte articole de acelasi autor:

Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

-in caz de accident asiguratorul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de raspundere civila .

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind data platii despagubirilor.

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;

-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice  dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;

In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.

Cabinetul de avocat avocat Tudor Ion va ofera servicii de consultanta, asistenta juridica si reprezentare in dosare penale si civile.

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Pentru detalii, ne puteti contacta prin formular, la telefon sau e mail office@avocat-tudor.ro, click aici.

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web