Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus fata de Elena Udrea in dosarul Gala Bute, inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar
In sedinta din 16 iunie 2015 procurorii DNA nu au mai solicitat instantei supreme prelungirea arestului la domiciliu ci schimbarea acestei masuri preventive cu cea a controlului judiciar.
La randul sau, in sustinerea cererii de inlocuire a masurii arestului la domiciliu, Elena Udrea a motivat starea de sanatate si sa se aiba in vedere problemele sale medicale.
Un alt argument invocat a constat in faptul ca fata de celelalte persoane cercetate in acest dosar au fost luate masuri mai usoare.
De mentionat ca si in sedinta din 15 iunie 2015 de la aceeasi instanta de judecata, avocatii Elenei Udrea au cerut inlocuirea arestului la domiciliu cu o masura mai usoara precum si retrimiterea dosarului Gala Bute la DNA si refacerea rechizitoriului.
De mentionat faptul ca dosarul Gala Bute are ca obiect infractiunile de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa de folosire de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinere pe nedrept de fonduri europene fiind trimise in judecata si alte persoane precum Ion Ariton, fost ministru al economiei, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, Tudor Breazu, Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.
Conform art. 213 din Codul de procedura penala, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate dispune, la propunerea motivată a procurorului, luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat.
Procurorul înaintează judecătorului de drepturi şi libertăţi propunerea împreună cu dosarul cauzei urmanda ca judecătorul de drepturi şi libertăţi sesizat sa soluţioneze propunerea în camera de consiliu în termen de 48 de ore de la înregistrare, cu citarea inculpatului.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi admite sau respinge propunerea procurorului, prin încheiere motivată.
Luarea măsurii controlului judiciar de către judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată este prevazuta de art. 214 Cod procedur penala. Judecătorul de cameră preliminară în faţa căreia se află cauza poate dispune, prin încheiere, luarea măsurii controlului judiciar sau instanţa de judecată faţă de inculpat, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu. In acest sens, Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată dispune citarea inculpatului iar ascultarea inculpatului este obligatorie dacă acesta se prezintă la termenul fixat.
De asemenea, prezenţa avocatului inculpatului şi participarea procurorului sunt obligatorii.
Conţinutul controlului judiciar este reglementat de art. 215 cod procedura penala. Astfel, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:
-să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
-să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
-să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
In ce priveste organul judiciar care a dispus măsura, acesta poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
-să nu depăşească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
-să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acestasă poarte permanent un sist em electronic de supraveghere;
-să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice, direct sau indirect, pe orice cale;
-să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta;
-să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
g) să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării;
-să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
-să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;
-să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
0724260393