Oamenii de afaceri din Romania au obtinut promisiunea Ministerului Finantelor Publice de a elimina stampila din data de 1 iulie a acestui an.
Atat persoanele fizice, cat si cele juridice nu vor mai avea nevoie de stampila institutiilor subordonate Ministerului Finantelor. Nu se stie inca concret cu ce se va inlocui aceasta, insa masura nu va fi luata pentru moment de toate institutiile statului.
Scopul eliminarii utilizarii stampilelor este acela de a simplifica normele administrative. In UE, nu se utilizeaza stampila. Din cate s-a constatat, Romania si Bulgaria sunt singurele tari europene care mai utilizeaza stampila.
Conform Legii nr. 31/1990, firmele se identifica prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), dar nu si prin stampila.
Capitalul social minim al unei firme ar putea fi modificat
Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, a declarant ca sunt necesare reglementari noi si in privinta capitalului social minim al unei firme, care este prea mic in prezent, in valoare de 200 lei.
Oamenii de afaceri sustin ca au avut deja o serie de intalniri cu ministrul Finantelor Publice, in care au fost sustinuti sa vina cu propuneri de simplificare a procedurilor. Dorinta tuturor este de a avea o economie moderna, ca in celelalte tari europene, unde iti poti infiinta o firma in cateva minute si unde nu ai nevoie de atat de multe documente inutile.
In ceea ce priveste controalele ANAF, reprezentatii mediului de afaceri au precizat ca aceste controale ANAF ar trebui anuntate din timp si simplificate, deoarece durata unui control este foarte mare. O alta referire este facuta pentru necesitatea modernizarii Trezoreriei pentru fluidizarea fluxului de plati, prin acceptarea platilor online si depunerea unei singure declaratii pentru toate taxele datorate statului.