In ce situatii se apreciaza ca exista răpire internaţionala de copii
In contextul libertatii de circulatie a cetatinor romani in strainatate, rapirile internationale de copii, au devenit cazuri mai numeroase, astfel ca instantele de judecata sunt sesizate sa se pronunte in cauzele cu acest obiect..
Fiind vorba de copii, de conflicte intre parinti, uneori foarte accentuate precum si de state diferite implicate, ceea ce obliga instanta la anumite proceduri, si timp de indeplinire a acestora, mai ales daca nu fac parte din Uniunea Europeana, dosarele cu un asemenea obiect creaza adeseori reale dificultati in a stabili daca a fost sau vorba de rapire internationala de copii.
Tocmai datorita numărului crescând al cazurilor în care unii copii au fost deplasaţi fără drept peste granita unui stat a fost adoptata Conventia de la Haga, ratificata si de Romania.
Dupa cum se arata si literatura de specialitate, unul din scopuri a fost de a se asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant şi de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea domiciliului şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
Deplasarea copilului de către unul din parinti fără consimţământul celuilalt parinte are insa un caracter illicit, lezand drepturile celuilalt părinte, ai acesta, in egala masura, trebuie sa-si exercite drepturile parintesti. In astfel de cazuri, fie parintele ale carui drepturi au fost lezate, fie autoritatea competenta, sesizeaza instanta de judecata, aceasta urmand sa stabileasca daca a existat un caz de rapire internationala de copii si daca este cazul sa dispuna inapoierea copilului.
In Romania instantele competente sa solutioneze astfel de cereri sunt Tribunalul Bucuresti si respectiv, Curtea de Apel Bucuresti. Daca cererea este admisa, urmeaza ca instanta sa dispune inapoierea minorului în statul unde are reşedinţa obişnuită.
In literatura de specialitate s-a aratat ca parintele care formuleaza o astfel de cerere trebuie sa aiba in vedere ca trebuiesc indeplinite urmatoarele cerinte pentru ca solicitarea sa fie admisa:
-deplasarea minorului să aibă un caracter illicit;
-celalalt părinte refuză să se întoarcă cu minorul în statul de unde au plecat;
-să nu existe o imprejurare , care impiedica instanta sa dispuna inapoierea copilului.
- Alte articole de acelasi autor:
–Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, professionalism, loialitate fata de client
0724260393