Ce este adopţia internaţională
Adopţia este o masura de protectie a copilului, iar adoptia este internaţională ori de câte ori copilul şi cel care adoptă au reşedinţa obişnuită/domiciliul în state diferite. Aceasta pentru ca se urmareste atat protecţa copilului cat şi oferirea de garanţii suplimentare, care să creeze siguranţa că deplasarea copilului în străinătate nu se face în scopuri ilicite.
Notiunea de adoptie internationala este definita de legiuitorul roman in Legea nr.273/2004 si corespunde art. 2 pct. 1 din Convenţia de la Haga asupra protecţiei copiilor şi a cooperării în materia adopţiei internaţionale, pe care Romania a ratificat-o.
In sensul celor de mai sus, cu referire la adoptia internationala prezentam urmatoarele dispozitii din Legea nr. 273/2004
-art.2 lit. d) arata ca: adopţia internaţională este adopţia în care adoptatorul sau familia adoptatoare şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării adopţiei, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă obişnuită cu cea a adoptatorului.
art. 3 arata ca: prin reşedinţă obişnuită în România a adoptatorului/familiei adoptatoare se înţelege situaţia:
-cetăţenilor români sau cetăţenilor români cu multiplă cetăţenie, după caz, care au domiciliul în România, care au locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de atestare; la stabilirea continuităţii nu sunt considerate întreruperi absenţele temporare care nu depăşesc 3 luni şi nici cele determinate de şederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenţei unor contracte de muncă impuse de de rularea unor activităţi desfăşurate în interesul statului român,precum şi ca urmare a unor obligaţii internaţionale asumate de România;
-cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European sau străinilor care au drept de rezidenţă permanentă ori, după caz, drept de şedere permanentă pe teritoriul României.
-art. 4:prin reşedinţă obişnuită în România a copilului se înţelege situaţia
-copiilor cetăţeni români cu domiciliul în România care au locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 12 luni anterioare introducerii cererii de încuviinţare a adopţei copiilor cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai statelor membreale Spaţiului Economic European sau străini care au drept de rezidenţă permanent ori, după caz, drept de şedere permanentă pe teritoriul României şi care au locuit în mod efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 12 luni anterioare introducerii cererii de încuviinţare a adopţiei.
Un exemplu de adoptie internationala este cel in care copilul cetăţean român cu domiciliul în România este adoptat de o persoană cu domiciliul în străinătate, chiar dacă adoptatorul este cetăţean român şi chiar rudă în linie directă de gradul I cu adoptatul.
Se cuvine insa mentionat ca in cazul adopţiei internaţionale un principiu de baza este cel al principiului subsidiarităţii, respectiv, ca adopţia internaţională este permisă dacă în ţara de origine nu se poate asigura o măsură corespunzătoare de protecţie a copilului.
- Care sunt principiile adopţiei
Art. 1 din Legea nr. 273/2004 si art.452 din C,civ. defineste principiile adoptiei, acestea fiind urmatoarele:
-principiul interesului superior al copilului.
-principiul creşterii şi educării copilului într-un mediu familial;
-principiul continuităţii în educarea copilului, ţinându-se seama de originea sa etnică, culturală şi lingvistică;
-principiul informării copilului şi luării în considerare a opiniei acestuia în raport cu vârsta şi gradul său de maturitate;
-principiul celerităţii în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopţiei.
-principiul garantării confidenţialităţii în ceea ce priveşte datele de identificare ale adoptatorului sau, după caz, ale familiei adoptatoare.
- Alte articole de acelasi autor:
– De ce acuza transportatorii favorizarea unor grupuri de interese apropiate unor oameni politici si cer schimbarea legii taximetriei nr.38/2003;
-Cum te aperi in instanta cand esti acuzat de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public.
Cabinet Avocat Tudor Ion
Responsabilitate, professionalism, loialitate fata de client
0724260393