
Ce raspundere are administratorul SRL, cunoasterea riscurilor, solutii
Raspunderea administratorului SRL intervine inca de la infiintarea societatii, conform pevederilor din actului constitutiv al societatii.
Pe parcursul functionarii societatii comerciale intervin insa si alte forme de raspundere pentru un administrator SRL, pe baza hotararilor adunarii generale a asociatilor sau in tremeiul legii.
Un aspect specific in cazul unui SRL este ca administratorul societatii are calitatea de mandatar.
In cazul societatii cu raspundere limitata asociaţii răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris.
Cu toate acestea, administratorul SRL va fi obligat sa execute mandatul conform contractului, în limitele mandatului, in caz contrar poate sa intervina raspunderea pentru neindeplinirea obligatiilor.
Daca se produce un prejudiciu societății prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiunilor ce ii revin conform legii, actului constitutiv și hotărârii adunării generale, membrii organului de administrare răspund civil față de societate.
In acest sens sunt dispozitiile art. 220 C. civ., respectiv, intervine raspunderea pentru calitatea actului administrativ.
De asemenea, conform art. 72 din Legea nr.31/1990, raspunderea administratorului unui SRL intervine si pentru prejudiciul produs ca urmare a nerespectării îndatoririlor rezultând din lege și din contractul de mandat.
Raspunderea administratorului unui SRL poate interveni si ca urmare a unor acțiuni sau omisiuni ce pot constitui fapte penale prevazute in Codul penal, Legea societăților sau legi penale speciale.
Raspunderea administratorului in cadrul unui SRL si importanta consultarii unei firme de avocatura
Raspunderea administratorului intr-un SRL reprezinta un aspect crucial in lumea afacerilor.
Administratorul este persoana responsabila cu gestionarea si conducerea operatiunilor societatii si, odata cu aceasta pozitie, vin si o serie de obligatii si responsabilitati legale.
In esenta, raspunderea administratorului SRL se refera la faptul ca acesta poate fi tras la raspundere in cazul in care incalca legea sau neglijeaza indatoririle sale in exercitarea functiei de administrator.
In astfel de situatii, administratorul poate fi supus la sanctiuni civile, penale sau administrative.
Printre principalele aspecte care intra in sfera raspunderii administratorului SRL se numara:
- indeplinirea corecta a obligatiilor fata de societate si actionari;
- respectarea legilor si reglementarilor relevante; gestionarea financiara adecvata;
- conducerea in interesul societatii;
- respectarea drepturilor angajatilor si a creditorilor.
Forme de raspundere pentru administratorul SRL
In principiu, raspunderea administratorului unui SRL poate fi de natura civila, care poate fi raspundere civila delictuala sau raspundere contractuala, precum si de raspundere penala.
De precizat ca aceste forme de raspundere pot fi indeplinite in mod cumulativ in anumite situatii.
Răspunderea contractuala
Raspunderea contractuala pentru administratorul unui SRL intervine in caz de nerespectare a unei obligații ce rezulta dintr-un contract.
Se are in vedere ca administratorul unei societăti comerciale este obligat sa execute contractul conform convenției părților, dar si actului constitutiv al societății.
Conform art.1350 din Codul civil, care se refera la raspunderea contractuala, orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.
Mai trebuie avute in vedere in acest sens si dispozițiile art. 1272 Cod civil.
Pentru contractul valabil încheiat se obliga nu numai pentru ce este stipulat dar și la toate urmările pe care practicile statornicite între părți, uzanțele, legea sau echitatea le dau contractului, după natura lui.
Raspunderea civila delictuala
Intervine in cazul unei fapte ilicite
Art. 1349 din Codul civil reglementeaza răspunderea delictuală si dispune ca orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune.
Totodata, să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
Raspunderea penala
Intervine in cazul cand in exercitarea atributiilor administratorul SRL incalca dispozitiile Codului penal sau ale legilor speciale in domeniu.
Aceasta forma de raspundere pentru administratorii unei societati comerciale a fost expusa in mod detaliat de noi intr-un alt articol.
In ce conditii raspunde administratorul unui SRL?
Dupa cum am aratat, raspunderea administratorului unui SRL intervine in caz de neindeplinire a atributiilor ce ii revin conform mandatului acordat de asociati.
De asemenea, pentru comiterea unei fapte contrara dispozitiilor legale, cum ar fi Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale sau pentru incalcarea unor clauze contractuale.
In exercitarea activitatii pe care o desfasoara, administratorul unei societati comerciale poate comite fapte prin care aduce prejudicii societatii pe care o administreaza.
Exemple in acest sens pot consta in urmatoarele:
- decizii inadecvate:
- contracte ce produc pierderi;
- indatoriri din contractul de administrare;
- hotarari ale adunarii generale care sunt indeplinite defectuos.
- calitatea actului de administratie;
- neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor; eventualul prejudiciul produs.
Criteriile dupa care se apreciaza raspunderea pentru admninistrator SRL
Luam ca exemplu administratorul unui SRL care ar trebui sa raspunda pentru o decizie de afaceri.
Ar trebui sa se aprecieze daca decizia a fost adecvata, bazata pe informatii documentate, administratorul sa fi fost indreptatit sa ia decizia respectiva.
Criteriul de apreciere sa fie cel al bunului administrator, normal, mediu de prudent si diligent.
Un alt criteriu de care trebuie sa se tina cont in aprecierea culpei existente in luarea unei decizii de afaceri este cel al circumstantelor in care a fost luata decizia respectiva.
Este important sa se dovedeasca pe baza de probe culpa sa, ca administratorul a actionat cu vinovatie si ca, prin fapta sa, a creat un prejudiciu societatii.
Din dispozitiile legii societatilor comerciale rezulta ca vinovatia, respectiv, culpa administratorului, se apreciaza in functie de urmatoarele criterii:
- obligatia de diligenta;
- de exercitarea atributiilor cu loialitate;
- cu buna credinta; in interesul societatii;
- si de prudenta.
Criteriile de apreciere difera insa in raport de tipul societatii.
La societatea pe actiuni raspunderea, respectiv culpa, are drept criteriu de apreciere comportarea unui bun administrator, gestionarul obisnuit.
La societatile cu raspundere limitata se aplica dispozitiile privind mandatul.
Ce dispune Legea nr.31/1990 despre raspunderea mandatului de administrator
Potrivit Legii nr. 31/1990, membrii consiliului de administraţie îşi vor exercita mandatul cu prudenţa şi diligenţa unui bun administrator.
Administratorul nu încalcă obligaţia de mai sus, dacă în momentul luării unei decizii de afaceri el este în mod rezonabil îndreptăţit să considere că acţionează în interesul societăţii şi pe baza unor informaţii adecvate.
Decizie de afaceri, în sensul acestei legi, este orice decizie de a lua sau de a nu lua anumite măsuri cu privire la administrarea societăţi;
Membrii consiliului de administraţie îşi vor exercita mandatul cu loialitate, în interesul societăţii;
Membrii consiliului de administraţie nu vor divulga informaţiile confidenţiale şi secretele comerciale ale societăţii, la care au acces în calitatea lor de administratori.
Această obligaţie le revine şi după încetarea mandatului de administrator.
Conţinutul şi durata obligaţiilor sunt stipulate în contractul de administraţie.
Administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de directori sau de personalul încadrat, când dauna nu s-ar fi produs dacă ei ar fi exercitat supravegherea impusă de îndatoririle funcţiei lor.
raspunderea personala a administratorului SRL pentru datoriile societatii
Administratorul unei societati este investit cu atribuții de administrare, astfel ca in unele cazuri va raspunde singur sau în solidar cu alți administratori, va suporte daunele societății administrate.
Asadar, raspunderea administratorilor in cazul unei societati comerciale cu raspundere linmitata poate fi individuala sau solidara.
Potrivit dispozițiilor art. 1915 alin. (1) Cod civil, administratorii răspund personal față de societate pentru prejudiciile aduse prin încălcarea legii, a mandatului primit sau din culpă în administrarea societății.
raspundere in solidar pentru administratorii SRL
Art. 73 din Legea nr.31/1990 dispune asupra acestei forme de raspundere, in sensul ca administratorii sunt solidar răspunzători faţă de societate pentru:
- realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi;
- existenţa reală a dividendelor plătite;
- existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere;
- exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale;
- stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
Administratorii sunt solidar răspunzători cu predecesorii lor imediaţi dacă, având cunoştinţă de neregulile săvârşite de aceştia, nu le comunică cenzorilor sau, după caz, auditorilor interni şi auditorului financiar.
In societăţile care au mai mulţi administratori răspunderea pentru actele săvârşite sau pentru omisiuni nu se întinde şi la administratorii care au făcut să se consemneze, în registrul deciziilor consiliului de administraţie, împotrivirea lor.
Conditia este sa fi încunoştinţat despre aceasta, în scris, pe cenzori sau auditorii interni şi auditorul financiar.
raspunderea cand administratorul este persoana juridica
In situatia cand administrator este o persoana juridica se aplica dispozițiile legale referitoare la răspunderea administratorului persoană fizică.
Specific in acest caz este ca, in cazul administratorului persoana juridica intervine raspunderea directa față de societatea pe care o administrează ca o consecinta a neexecutarii obligațiilor rezultate din contractul de administrare.
Intervine si o raspundere de regres față de reprezentantul său permanent persoana fizica.
Prin urmare, raspunderea intervine cand persoana juridica în calitate de administrator al societatii a incalcat atributiile de administrare a societatii.
Solutia de tragere la raspundere pentru administratorul SRL
In caz ca societatea este prejudiciata prin modul de lucru deficitar sau chiar fraudulos al administratorului se poate formula o actiune in raspundere impotriva acestuia.
Competenta poate apartine adunarii generale, care va emite o hotarare privind introducerea unei actiuni in raspundere.
Acţiunea în răspundere împotriva administratorilor aparţine şi creditorilor societăţii, care o vor putea exercita numai în caz de deschidere a procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată.
Potrivit Legii nr. 31/1990, acțiunea în raspundere impotriva administratorilor apartine societății. Respectiv, hotărârea adunării asociaților, în condiții de cvorum și majoritate prevăzută de lege pentru luarea hotărârilor.
Se are in vedere ca prin actele de administrare a fost prejudiciat patrimoniul societății.
Adunarea asociaților imputerniceste in condițiile de cvorum și majoritate, o persoană care sa exercite acțiunea în instanță.
Mandatul administratorului care a prejudiciat societatea va inceta, urmand sa fie inlocuit.
Termenul in care se poate formula acțiune în răspunderea administratorului care a prejudiciat societatea se prescrie in 3 ani.
Pentru a evita sau a gestiona in mod corespunzator raspunderea administratorului intr-un SRL, este esential sa se consulte o firma de avocatura specializata in dreptul afacerilor.
O astfel de firma, poate oferi expertiza si consultanta juridica pentru a intelege in profunzime implicatiile legale si a identifica solutiile optime.
Avand in vedere complexitatea legislatiei si a aspectelor juridice asociate raspunderii administratorului SRL, colaborarea cu o firma de avocatura experimentata si de incredere devine esentiala.
Alegerea unei firme de avocatura in gestionarea raspunderii administratorului intr-un SRL este esentiala pentru asigurarea unui mediu de afaceri sigur si pentru protejarea intereselor societatii.
Studiu de caz privind raspundere administrator SRL
In ce priveste indeplinirea conditiilor raspunderii civile delictuale, fapta ilicita.
Prin raportare la dispozitiile art. 1349 al. (1) C.civ. este de natura evidentei ca SRL dar si administratorul acesteia, nu au respectat prescriptiile legale in materie contabila si fiscal.
Le-au ignorat cu buna stiinta (calitatea de profesionist a administratorilor nu le permite sa ignore reguli de baza in administrarea si contabilizarea operatiunilor economice a persoanei juridice).
Desi stiau sau trebuiau sa stie ca prin actiunile lor savarsesc o fapta ilicita.
Vinovatia: in prezenta cauza vorbim de intocmirea de acte nereale si inregistrarea lor in contabilitate prin raportare la dispozitiile art. 16 alin. 3 C.civ. coroborat cu art. 1357 alin. 2 C.civ.
Administratorul SRL, pe cale de consecinta si SRL, a actionat cu vinovatia ceruta de lege pentru antrenarea raspunderii civile delictuale, in opinia reclamantei chiar cu intentie.
De altfel, elementul vinovatiei este cu atat mai evident cu cat art. 6 alin. 2 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii o stabileste prin simplu fapta al inregistrarii acestor documente in contabilitatea SRL.
In ce a constat prejudiciul produs de administrator
Prejudiciul: si acest element este dovedit, in sensul in care daca parati nu s-ar fi comportat de maniera in care au facut-o, cu un minim de diligenta ar fi anuntat RWA sau ar fi refuzat marfurile pentru care nu avea calitatea de cumparator.
Respectiv in temeiul unui raport juridic legale, calitatea de „proprietar”), RWA nu ar fi suferit prejudiciul pe care il imputa in prezenta actiune paratilor, prejudiciu egal cu beneficiul realizat de SRL prin aceste actiuni delictuale.
Legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu: raportat la toate motivele de fapt si temeiurile de drept prezentate mai sus, exista legatura de cauzalitate intre faptele savarsite de parati si prejudiciul incercat de RWA.
Cabinet Avocat Bucuresti
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii avocatiale privind raspunderea administratorilor.
Pentru mai multe detalii, formularul de contact, telefon, e mail office@avocat-tudor.ro, sau click aici.
https.avocat-tudor.ro
0724260393
Contacteaza-ne acum
Default content