Ce prevede codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara
- conditiile de admisibilitate ale divortului pe cale judiciara prin acordul sotilor
Casatoria reprezinta primul pas pe drumul inchegarii unei vieti de familie si fiindca este liber consimtita da nastere la o serie de obligatii intre soti.
Viata de familie este insa supusa tot mai mult unor trauma zilnice, motiv pentru care numarul divorturilor este in permanenta crestere in toata lumea. La aceasta situatie, contributii insemnate le au, conform statisticilor, consumul de bauturi alcoolice si viata imorala.
Desigur ca un avocat poate fi de real ajutor in cunoasterea legislatiei cu privire la divort si procedura de urmat in asemenea cazuri. Avem in vedere ca datorita specificului fiecarui caz este necesara cunoasterea de catre cei pusi in fata unor astfel de imprejurari a cadrului juridic in care se poate desface casatoria conform legislatiei noastre.
In cazurile in care ambii soti sunt de acord cu divortul, procedura este mai simpla iar modalitatea de desfacere a casatoriei ca urmare a unui divort prin acordul sotilor pe cale judiciara presupune urmatoarele conditii:
-divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
-divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.
-instanţa este obligată să verifice existenţa consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ.
Spre deosebire de modul in care reglementa Codul familiei divortul prin acordul sotilor(care permitea divortul sotilor prin acord doar daca nu existau copii minori din casatorie si a trecut cel putinun an de la incheierea acesteia), in actuala reglementare sotii pot divorta indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii rezultati din casatorie.
De asemenea, divortul poate fi cerut de ambii soti sau doar de unul dintre ei, dar cu conditia ca respectiva cerere sa fie acceptata de celalalt sot.
2.Momentul la care se realizeaza acordul sotilor cu privire ladesfacerea casatoriei
Conditia esentiala in ce priveste acordul sotilor referitoare la consimtamant, care trebuie sa fie liber si neviciat si sa fie dat de ambii soti.
In ce priveste momentul cand se realizeaza consimtamantul ambilor soti, pot fi urmatoarele situatii:
-cazul in care ambii soti depun cererea de divort si o semneaza, astfel ca si consimtamantul la divort se realizeaza in mod concomitent;
-situatia in care consimtamantul se va exprima in mod succesiv, atunci cand sotul reclamant depune cererea de divort si ulterior aceasta este acceptata de catre parat, in scris sau oral in fata instantei.
3.Cazul in care se invoca culpa sotului parat
Fiind un caz aparte in ce priveste realizarea consimtamantului situatia in care sotul reclamant invoca culpa sotului parat iar acesta din urma recunoaste faptele care i se imputa.
Intr-o astfel de imprejurare, in conformitate cu art. 931Cod procedura civila, daca sotul reclamant este de acord, se va pronunta o hotarare fara a cerceta temeinicia motivelor de divort si fara a se face mentiuni despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
Daca insa reclamantul nu este de acord cu pronuntarea divortului fara cercetarea motivelor de divort si fara mentiunea despre culpa pentru desfacerea casatoriei cererea de divort va fi solutionata conform regulilor aplicabile pentru divortul din culpa.
4.Procedura divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara
-cererea de divort va fi semnata de ambii soti sau de catre un mandatar cu procura speciala autentica. In situatia in care mandatarul este avocat, acesta va trebui sa certifice semnatura sotilor;
-prin cererea de divort, sotii vor putea conveni asupra modului in care se vor solutiona cererile accesorii divortului;
-instanta verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu;
-in continuare, la data termenului de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului acestora si in situatia cand se mentine aceasta situatie va pronunta divortul fara a face mentiuni despre culpa sotilor.
- Care poate fi intinderea acordului de divort
In situatia cand exista invoiala sotilor cu privire la cererile accesorii divortului instanta va lua act de aceasta invoiala .
Hotararea ce se va pronunta este definitiva.
Daca insa sotii nu se invoiesc cu privire la cererile accesorii, instanta urmeaza sa administreze probe in vederea solutionarii acestora.
Prin urmare, este posibil ca acordul sotior sa fie limitat doar cu privire numai la divort, insa referitor la alte aspecte legate de efectele divortului sotii sa nu se inteleaga, situatie in care acestia vor solicita instantei de judecata sa se pronunte cu privire la aceste cereri.
In ce priveste cererile accesorii divortului asupra carora nu s-a realizat acordul sotilor acestea sunt referitoare la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei, modul in care se va exercita autoritatea parinteasca, locuinta copilului dupa divort, contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, modul in care se atribuie locuinta familiei, impartirea bunurilor, eventual pensia de intretinere pentru sotul indreptatit.
Daca nu exista un acord in privinta cererilor accesorii, instant urmeaza sa le solutioneze pe baza probelor ce le va administra si va pronunta o hotarare definitive cu privire la divort si supusa apelului in ce priveste celelalte capete de cerere.
Unele dintre cererile accesorii trebuie solutionate chiar de catre instanta de divort, acestea fiind urmatoarele:
-cererea cu privire la nume;
-cererea cu privire la exercitarea autoritatii parintesti;
-stabilirea locuintei copilului in urma divortului precum si a contributiei parintilor la cresterea si educarea copiilor, a despagubirilor si prestatiilor compensatorii.
Instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si de invoiala parintilor, pe care ii asculta.
In lipsa intelegerii dintre parinti ori daca aceasta este contrara intereselui superior al copilului, instant de tutela stabileste locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
Acordarea despagubirilor precum si prestatia compensatorie, astfel cum sunt stabilite prin Codul civil, in sensul ca nu sunt aplicabile in cazul divortului prin acord pentru ca nu se stabileste culpa sotilor.
0724260393