Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil
In ce priveste obligatia de intretinere conceptia legiuitorului nostru este in sensul ca cel aflat in nevoie are dreptul la intretinere.
Desigur, o astfel de problema nu se pune in discutie in familiile unde sotii sunt impreuna iar relatiile de familie sunt normale.
Dar acolo unde unul dintre soti neglijeaza familia, iroseste veniturile si nu-l intereseaza greutatile prin care trec sotia si copii, legea urmeaza sa intervina si sa dispuna obligatia de intretinere.
Cei dintai afectati intr-o asemenea situatie sunt copiii minori.
In principiu, datorita varstei ei nu-si pot castiga existenta si trebuie sa invete pentru ca sa dobandeasca o profesie, astfel ca sunt primii indreptatiti la intretinere din partea parintilor. Dand viata unui copil parintiii sunt datori sa-i asigure cele necesare pentru a ajunge si el un om integrat in societate.
Din pacate, nu toti parintii inteleg ca venirea pe lume a unui copil inseamna o serie de obligatii si se ajunge la cazuti cum ar fi nerecunoasterea paternitatii, negarea faptului ca ar fi autorul, astfel ca este necesar sa se pronunte o hotarare judecatoreasca pentru stabilirea paternitatii.
- Intre ce persoane se datoreaza intretinere
Obligatia de intretinere este reglementata in art. 513-534 din Codul civil.
Astfel, obligatia de intretinere este datorata numai intre persoanele prevazute de lege, are caracter personal si se stinge prin moartea creditorului sau debitorului obligatiei de intretinere.
Asemenea obligatii de intretinere exista intre soti, intre copii(majori) si parinti, bunici si nepoti, infiat si infietor.
Obligatia de intretinere exista insa si intre rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
In plus, in anumite conditii exista obligatia de intretinere si intre fostii soti, al sotului care contribuie la intretinerea copilului celuilalt sot, al persoanei care a luat un copil spre a-l ingriji sau proteja temporar sau al mostenitorilor unei persoane care a fost obligata la intretinerea unui minor ori i-a dat acestuia intretinere fara sa fi fost obligat in acest sens.
Din cele de mai sus se poate constata ca obligatia de intretinere isi are fundamentul in relatiile de familie, cum sunt cele dintre soti, rude si din care se naste o obligatie de sprijin material si moral.
- Ordinea in care se datorează întretinerea:
-soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
-descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
-fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.
- Cat timp se datoreaza intretinerea
Intre sot si sotie obligatia de intretinere exista de la data incheierii casatoriei si pana la data incetarii ei.
Intre rudele in linie dreapta, adica intre parinti si copii, intre bunici si nepoti, intre strabunici si stranepoti. Obligatia de intretinere intre parinti si copii exista fara a se face distinctie dupa cum copiii sunt din casatorie, din casatorie, din afara casatoriei sau sant adoptati.
Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa presteze intretinere copilului cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
La randul sau, copilul poate fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut astfel timp de 10 ani.
- Obligatia de intretinere in cazul mostenitorilor
In ce priveste obligatia de intretinere apartinand mostenitorilor ca avocat arat ca mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinere fara a avea obligatia legala sunt tinuti, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor.
In cazul in care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind la intretinerea minorului proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
Despre situatia obligatiei de intretinere in cazul desfacerii adoptiei Codul civil dispune ca dupa incetarea adoptiei, adoptatul poate cere intretinere numai de la rudele sale firesti sau, dupa caz, de la sotul sau.
In cazul in care mai multe persoane sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.
Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.
In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze.
Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor indreptatiti sa o ceara, instanta de tutela, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta hotaraste, totodata, modul in care se imparte intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.
- Conditiile pentru a primi intretinere
-are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
Dispozitiile cu privire la dreptul la intretinere al minorului se refera la faptul ca minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Nu poate pretinde insa intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
0724260393