Table of Contents
ToggleAvocat București pentru arestare preventivă: cand se dispune
Arestarea preventivă este o măsură privativă de libertate care se dispune de către judecător în cazurile în care există indicii temeinice că o persoană a săvârșit o infracțiune și există riscul ca aceasta să se sustragă de la urmărirea penală sau judecată, să comită alte infracțiuni sau să împiedice buna desfășurare a procesului penal.
Ca avocat in București in procese de arestare preventivă, este esențial să cunoaștem bine atât temeiurile legale ale acestei măsuri, cât și drepturile persoanelor afectate.
Arestarea preventivă poate fi dispusă în faza de urmărire penală sau în faza de judecată, în baza unui mandat emis de judecătorul de drepturi și libertăți sau de către instanță.
Condițiile pentru dispunerea arestării preventive includ existența unor probe suficiente care să justifice suspiciunea rezonabilă că persoana a săvârșit o infracțiune gravă și riscul ca aceasta să împiedice desfășurarea normală a procesului penal.
Implicatiile arestării preventive sunt semnificative, afectând nu doar libertatea individuală a persoanei arestate, ci și viața profesională și personală a acesteia.
Persoanele aflate în arest preventiv au dreptul la un proces echitabil și la asistență juridică, fiind important să fie reprezentate de un avocat specializat care să le apere drepturile.
În contextul dispozitiilor procedurii penale, arestarea preventivă este o măsură severa ce afectează direct libertatea individuală a unei persoane.
Dacă această măsură este dispusă în mod nejustificat, este esențial să cunoaștem motivele care pot fi invocate pentru contestarea sa, precum și argumentele necesare în cazul prelungirii nejustificate a arestării preventive.
În calitate de avocat București arestare preventivă, este vital să fim pregătiți să apărăm drepturile clienților noștri în astfel de situații.
În anumite cazuri, arestarea preventivă nu se justifică din diverse motive, cum ar fi lipsa probelor suficiente. Este esențial să înțelegem contextul în care arestarea preventivă și prelungirea acesteia nu sunt necesare pentru a proteja drepturile individului.
Lipsa probelor concludente: Unul dintre principalele motive pentru contestarea arestării preventive este lipsa probelor solide și concludente care să susțină suspiciunea rezonabilă că persoana a săvârșit o infracțiune.
Dacă probele prezentate sunt insuficiente sau contradictorii, măsura arestării preventive poate fi considerată nejustificată.
Absența riscului de sustragere: Dacă se poate demonstra că persoana nu prezintă un risc real de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, acest argument poate fi folosit pentru a contesta arestarea preventivă.
Prezentarea unei reședințe stabile, a legăturilor puternice cu comunitatea și a cooperării cu autoritățile sunt factori relevanți.
Nu influenteaza desfășurărea procesului penal: Arestarea preventivă se dispune și pentru a preveni influențarea martorilor sau distrugerea probelor.
Dacă se poate demonstra că persoana nu are mijloacele sau intenția de a împiedica desfășurarea normală a procesului penal, aceasta poate constitui un motiv valid pentru contestare.
Durata excesivă a arestării preventive: Legea prevede că durata totală a arestării preventive nu trebuie să depășească 180 de zile în faza de urmărire penală.
Dacă se încearcă prelungirea arestării peste această limită fără justificări solide, se poate invoca durata excesivă ca argument împotriva prelungirii.
Progresul anchetei: În cazul în care ancheta nu a progresat semnificativ și nu au apărut noi probe care să justifice prelungirea arestării preventive, acesta este un argument puternic pentru contestarea prelungirii.
Avocatul poate sublinia lipsa de eficiență a anchetei și absența necesității menținerii măsurii privative de libertate.
Respectarea drepturilor fundamentale: Prelungirea arestării preventive trebuie să respecte drepturile fundamentale ale persoanei acuzate, inclusiv dreptul la un proces echitabil și la un termen rezonabil.
Dacă aceste drepturi sunt încălcate prin prelungirea nejustificată, acest aspect poate fi utilizat ca argument solid în fața instanței.
În concluzie, contestarea arestării preventive nejustificate și a prelungirii acesteia necesită o cunoaștere profundă a legii și a circumstanțelor specifice fiecărui caz.
În calitate de avocat București arestare preventivă, rolul nostru este să identificăm și să utilizăm cele mai puternice motive și argumente pentru a proteja libertatea și drepturile fundamentale ale clienților noștri.
Prelungirea arestării preventive este o măsură ce poate fi dispusă atunci când circumstanțele care au justificat inițial arestarea persistă sau apar noi motive care impun menținerea acestei măsuri.
Prelungirea se poate dispune pentru perioade de cel mult 30 de zile, însă durata totală a arestării preventive nu trebuie să depășească 180 de zile în faza de urmărire penală.
Implicatiile prelungirii arestării preventive sunt la fel de importante, având potențialul de a prelungi semnificativ perioada de privare de libertate a persoanei acuzate.
Este esențial ca orice prelungire să fie atent monitorizată și contestată, dacă este cazul, de către un avocat București pentru arestare preventivă, care să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei și corectitudinea procedurilor legale.
În concluzie, arestarea preventivă și prelungirea acesteia sunt măsuri deosebit de serioase cu implicații majore asupra libertății individuale, subliniind necesitatea unei reprezentări juridice competente și specializate în fiecare caz.
Ca avocat in Bucuresti pentru arestare preventiva am intalnit situatii in care masura arestarii preventive sau prelungirii arestarii preventive nu se mai justificau, dar cu toate acestea instanta a dispus o astfel de masura.
Instanta nu a procedat corect daca organul de cercetare penala nu a mai administrat probe in dosar si arestarea s-a prelungit fara sa se sanctioneze acest motiv
Pot exista situatii in care cercetarea dosarului a stagnat mai mult timp, astfel ca nu au rezultat temeiuri care sa justifice prelungirea in continuare a arestarii preventive.
Desigur ca, pe buna dreptate se poate pune intrebarea, daca intr-o astfel de situatie mai este cazul ca inculpatului sa i se prelungeasca arestarea, mai ales in situatiile in care acesta sustine ca este nevinovat.
De mentionat ca tocmai un astfel de aspect vizeaza prelungirea arestarii preventive si art. 234 alin.(1) din Cod pr.pen.,anume, daca mai subzista temeiurile care au determinat arestarea sau au aparut temeiuri noi.
Or, acest aspect trebuie verificat de catre organul de cercetare penala competent, care trebuie sa manifeste un rol activ, mai ales ca este vorba de un inculpat arestat.
Prezentam un exemplu de astfel de motivare, si prin care s-a solicitat de catre parchet prelungirea arestarii, dar care a fost admisa de instanta.
In sensul ca: “actele de cercetare penala indeplinite de la data luarii masurii arestarii preventive nu au relevat date sau informatii de natura a modifica starea de fapt avuta in vedere de judecatorii care au dispus arestarea preventiva.
Modificare, in sensul de a concluziona ca nu ar mai exista probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca inculpatii ar fi savarsit faptele care li se imputa, dimpotriva”.
In raport de o astfel de motivare se cuvine sa mentionam ca existenta unei banuieli puternice de participare la savarsirea unei infractiuni grave, desi constituie un factor pertinent, nu legitimeaza singura prelungirea detentiei provizorii.
Nu este insa vina inculpatului ca ancheta in cazul sau a stagnat, ci a autoritatilor competente, care, dat fiind gravitatea masurii preventive luate sunt obligate sa continue cercetarile.
Prin urmare, lipsa de diligenta din partea autoritatilor in ce priveste progresul anchetei ce se efectueaza intr-un anume caz nu poate constitui o justificare pentru motivarea de catre judecator a prelungirii arestarii preventive.
Dimpotriva, daca ancheta ar fi progresat s-ar fi putut constata ca nu mai subzista temeiurile care au determinat arestarea preventiva.
Persistenta motivelor plauzibile de a banui ca persoana privata de libertate ar fi comis o infractiune este o conditie pentru prelungirea arestarii preventive.
Dar, in situatia in care organul de cercetare penala nu intreprinde nimic in dosar de la luarea masurii de arestare, aceasta nu se mai poate prelungi, doar in mod automat.
In consecinta, motivele indicate de instanta trebuie sa justifice orice perioada de detentie provizorie, cat de mica.
Din acest motiv, art. 5 par.3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu poate fi interpretat in sensul ca ar autoriza o detentie preventiva in mod neconditionat.
Chiar o perioada de detentie, relativ scurta trebuie justificata de autoritati.
Desi, se motiveaza asa de multe ori, nu justifica ea singura aceasta masura, fara ca instanta sa analizeze circumstantele personale.
Nu este de conceput si este contrara prevederilor constitutionale si normelor europene in materie, ca masura arestarii si ulterior, a prelungirii arestarii preventive, sa se dispuna, doar pe baza unei formulari , asa cum se mai intalneste in practica, „la modul general”.
Poate fi: „pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acestora, a anturajului si a mediului din care provin si a altor imprejurari privitoare la persoana acestora se constata ca privarea de libertate este necesara”.
In jurisprudenta sa constanta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca “justificarea pentru orice perioada de detentie, indiferent cat este de scurta, trebuie sa fie demonstrata in mod convingator” (Belchev contra Bulgariei, Sarban contra Moldovei).
In mod corespunzator, in referatul cu propuneri de prelungire a arestarii preventive trebuie sa se justifice in mod suficient necesitatea luarii masurii arestului preventiv precum si de ce adoptarea unei masuri preventive mai usoare, precum controlul judiciar sau arestul la domiciliu, ar fi mai putin eficienta decat arestarea preventiva.
Este evident si ca, daca nu exista motive suficient de relevante nu se poate dispune prelungirea arestarii preventive.
Masurile preventive sunt masuri exceptionale, starea de libertate a persoanei fiind regula in cadrul procesului penal.
Pe cale de consecinta, normele care limiteaza dreptul la libertate trebuie interpretate totdeauna in mod restrictiv, in asa fel incat sa aduca o atingere minima acestuia.
Limitarile aduse liberei exercitari a dreptirilor persoanelor sunt strict determinate de lege in ceea ce priveste toate elementele acestora si sunt de stricta interpretare.
O alta critica, dat fiind modul in care formuleaza uneori parchetul referatul cu propuneri de prelungire a arestarii precum si instantele de judecata, cand admit asemenea propuneri, priveste masura prelungirii detentiei colective, in lipsa unei motivari individuale.
Un avocat penal si arestare preventiva poate observa insa ca aceasta modalitate este contrara prevederilor CEDO care a criticat practica de a prelungi detentia pentru mai multi arestati deodata, prin aceeasi incheiere, prelungirea privind intr-o maniera generala toate persoanele vizate, cu ignorarea circumstantelor personale ale fiecaruia (cauza Degeratu c. Romania).
S-a aratat ca este irelevant numarul arestatilor pentru care se prelungeste detentia colectiv-doi sau mai multi-esential este faptul ca motivand in comun, instantele nu tin seama de situatia particulara a fiecarui arestat (cauza Jiga c. Romania).
Consider ca fiind relevanta motivarea Curtii Europeane a Drepturilor Omului care a considerat ca aceasta practica daca are loc dupa stadiul initial al privarii de libertate este incompatibila in sine, cu garantiile prevazute de art. 5 par. 3 al Conventiei.
Aceasta deoarece permite privarea de libertate continua a unui grup de persoane, fara aprecierea individuala, de la caz la caz, a circumstantelor fiecarei persoane din grup (cauza Khudoyorov c. Rusiei).
Răspuns: Arestarea preventivă nu se justifică atunci când nu există probe suficiente și concludente care să susțină suspiciunea rezonabilă că persoana a săvârșit o infracțiune.
De asemenea, dacă persoana nu prezintă un risc real de a se sustrage de la urmărirea penală sau de a împiedica desfășurarea procesului penal, arestarea preventivă este nejustificată. Lipsa antecedentelor penale și comportamentul cooperant al persoanei pot fi invocate pentru a contesta această măsură.
Răspuns: Prelungirea arestării preventive poate fi contestată dacă ancheta nu a progresat semnificativ și nu au apărut noi probe care să justifice menținerea măsurii.
De asemenea, durata excesivă a arestării preventive peste limita legală de 180 de zile în faza de urmărire penală și încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanei, cum ar fi dreptul la un proces echitabil și la un termen rezonabil, pot fi motive valide de contestare.
Răspuns: Printre argumentele care pot fi aduse pentru a demonstra că arestarea preventivă este nejustificată se numără lipsa probelor concludente, absența riscului de sustragere și neimpedimentul desfășurării procesului penal.
De asemenea, comportamentul bun al persoanei, lipsa antecedentelor penale și cooperarea cu autoritățile sunt argumente puternice.
Dacă cineva trece printr-o situație de arestare preventivă nejustificată sau se confruntă cu prelungirea acesteia fără temei legal, este esențial să acționați rapid.
Contactați un Cabinetul nostru de avocatura din București pentru arestare preventivă specializat în drept penal, care vă poate oferi asistența necesară pentru a proteja drepturile și libertatea dumneavoastră.
Nu ezitați să cereți ajutorul legal de care aveți nevoie pentru a asigura un proces echitabil și corect!
–Citarea si comunicarea actelor de procedura in noul Cod de procedura civila;
–In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
–De ce sa apelezi la un avocat comercial;
0724260393
Default content