Un aspect deosebit de important de stabilit intr-un dosar penal este cel daca inculpatul a savarsit sau nu cu vinovatie o fapta penala.
Vinovatia este o trasatura esentiala a infractiunii si priveste aspectul subiectiv al infractiunii, latura care cuprinde doi factori: unul de constiinta, altul de vointa.
Referitor la aspectul psihic al vinovatiei, in doctrina s-a aratat ca fapta si urmarile ei sunt concepute , meditate si orientate de constiinta, aici apare ideea de a savarsi o fapta precum si reprezentarea urmarilor ei. Prin urmare, mai intai isi imagineaza actiunea sau inactiunea pe care are de gand sa o infaptuiasca, in vederea realizarii unii anumit scop.
Constiinta delibereaza asupra savarsirii faptei si asupra tuturor motivelor care pot determina luarea unei hotarari si decide daca fapta , asupra careia s-a purtat deliberarea , urmeaza a fi savarsita. Odata terminat procesul psihic de luare a unei hotarari , se produce o trecere de la manifestarea de constiinta la manifestarea de vointa .
Se poate spune ca avem de-a face cu o rasfrangere a factorului constiinta asupra factorului vointa si, prin intermediul acestuia din urma asupra faptei, ceea ce reprezinta aspectul catracteristic al vinovatiei.
2. Cum este reglementata vinovatia in codul penal in vigoare
In art. 15 , Titlul II al codului penal in vigoare, care se refera la trasaturile esentiale ale infractiunii, se prevede ca “ Infractiunea este fapta prevazuta de legea penala , savarsita cu vinovatie, nejustificata si imputabila persoanei care a savarsit-o”.
Un avocat penalist Bucuresti este in tema cu situatia ca in actualul cod penal , legiutorul a mentinut vinovatia ca trasatura esentiala a infractiunii, ca si in codul penal anterior.
Spre deosebire insa fata de acesta, codul penal in vigoare mai prevede ca trasaturi esentiale ale infractiunii si ca fapta sa fie nejustificata si imputabila persoanei care a savarsit-o.
De mentionat ca, in codul penal anterior se prevedea ca infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
In calitate de avocat penal Bucuresti apreciaz ca Noua formulare reprezinta o reglementare mai cuprinzatoare si completa a categoriei juridice privind infractiunea contribuind la realizarea unui sistem de drept superior.
3.Formele vinovatiei. Deosebiri intre Codul penal in vigoare si cel anterior cu privire la vinovatie
· In codul penal anterior se prevedea in art. 19 alin. (1) ca: “ Vinovatie exista
cand fapta care prezinta pericol social este savarsita cu intentie sau din culpa”.
In actualul cod penal formularea este insa deosebita pentru ca, art. 16 alin.(1) prevede ca : “Fapta constituie infractiune numai daca a fost savarsita cu forma de vinova
tie ceruta de legea penala”.
· O alta deosebire intre cele doua coduri in ce priveste vinovatia ca trasatura
esentiala a infractiunii rezulta din art. 16 alin. (2) din Codul penal actual care, prevede ca vinovatia exista cand fapta este comisa cu intentie, din culpa sau cu intentie depasita.
Se poate constata ca actualul cod penal spre deosebire de codul penal anterior prevede si conditia ca fapta sa fie savarsita cu intentie depasita.
In acest sens, in alin. (5) al aceluiasi articol se precizeaza ca :” exista intentie depasita cand fapta constand intr-o actiune sau inactiune intentionata produce un rezultat mai grav, care se datoreaza culpei faptuitorului”.
Din examinarea continutului art. 16 alin. (6) din actualul cod penal rezulta o alta deosebire fata de codul penal anterior in ce priveste vinovatia.
Astfel, in acest articol se prevede ca “fapta constand intr-o actiune sau inactiune constituie infractiune cand este savarsita cu intentie. Fapta comisa din culpa constituie infractiune numai cand legea o prevede in mod expres”.
Este o redactare mai clara si mai sintetica spre deosebire de codul penal anterior in care, aceste situatii erau prevazute in art. 19 pct. 2 alin.(2) si (3) si aveau o alta redactare.
Se constata ca in ambele coduri factorul vointa trebuie sa insoteasca savarsirea oricarei fapte pentru a exista vinovatie.
Incidenta legii penale nu poate interveni atunci cand fapta nu a fost savarsita cu vointa si nu se poate pune problema vinovatiei.
www.avocat-tudor.ro
0724260393