Raporturile juridice civile se leaga si se executa in ceea ce priveste continutul lor, de regula, fara interventia vreunei vointe sau puteri straine fata de aceea a subiectelor lor.
In masura in care conflictele aparute in circuitul civil nu se rezolva pe cale amiabila, cel interesat va trebui sa se adreseze justitiei , situatie in care un avocat va poate veni in ajutor cu o opinie juridica calificata.
Daca intervine o astfel de situatie, persoana interesata sa-si realizeze drepturile incalcate sau nerecunoscute se poate adresa instantelor judecatoresti, in vederea apararii sau realizarii acestor drepturi prin intermediul fortei de constrangere a statului.
Prin urmare, organele carora statul le-a incredintat sarcina apararii drepturilor civile sunt instantele judecatoresti.
Modalitatea specifica prin care justitia se infaptuieste este procesul civil, acesta pesupunand o evolutie de la sesizarea instantei si pana la actul final al judecatii, care este hotararea. Intre cele doua puncte extreme se situeaza dezbaterile. Aceasta activitate se desfasoara cu ajutorul si pe baza unor acte de procedura, care sunt astfel ordonate de lege incat sa asigure finalitatea procesului, care consta in pronuntarea unei hotarari.
Dreptul fiecarui stat se compune dintr-un ansamblu de norme juridice, norme care reglementeaza cele mai variate aspecte ale vietii economice si sociale.
Gruparea normelor dupa care se desfasoara activitatea procesuala privind rezolvarea conflictelor ivite in cadrul circuitului civil formeaza ramura dreptului procesual civil.
In literatura juridica s-a aratat “ ca ramura a dreptului romanesc, dreptul procesual civil roman reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza modul in care se desfasoara activitatea organelor judiciare, a partilor si a celorlalti participanti, precum si raporturile ce se stabilesc intre acestia, in vederea solutionarii cauzelor civile si executarii hotararilor pronuntate in aceste cauze.
Obiectul dreptului procesual civil, ca ramura de drept il formeaza raporturile juridice procesual-civile si normele procesuale care reglementeaza aceste raporturi.
Dupa aproape un secol si jumatate, Romania se afla in situatia de a fi adoptat un nou Cod de procedura civila, opera legislativa deosebit de importanta si moment de referinta in istoria legislatiei romanesti.
Noul Cod de procedura civila promoveaza reglementari si institutii noi, cum ar fi cele privind procedura de filtrare a recursurilor, procedura de solutionare a cererilor de valoare redusa, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor probleme de drept, contestatia pentru tergiversarea procesului, procedura privind crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate.
Se remarca, de asemenea, conservarea unor institutii traditionale si promovarea unor solutii moderne in unele domenii ale procedurii civile.
Este de observat ca, in chiar primul articol al noului Cod de procedura civila, avand denumirea marginala de “obiectul si scopul Codului de procedura civila” se determina domeniul sau de reglementare precum si rolul instantelor judecatoresti in procesul de infaptuire a justitiei.
Codul de procedura civila stabileste regulile de competenta si de judecare a cauzelor civile, precum si cele de executare a hotararilor instantelor si a altor titluri executorii, in scopul infaptuirii justitiei in materie civila.
In infaptuirea justitiei, instantele judecatoresti indeplinesc un serviciu de interes public, asigurand respectarea ordinii de drept, a libertatilor fundamentale, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si persoanelor juridice, aplicarea legii si garantarea suprematiei acesteia.
In art.2 ,noul Cod de procedura civila consacra principiul potrivit caruia dispozitiile sale constituie “ procedura de drept comun in materie civila”, regula fireasca avand in vedere particularitatea normelor procesuale.
Art. 3 se refera la aplicarea prioritara a tratelor internationale privitoare la drepturile omului.
In acest sens, in art. 3, intitulat “ Aplicarea prioritara a dreptului comunitar” se dispune ca “ in materiile reglementate de prezentul cod, normele obligatorii ale dreptului comunitar se aplica in mod prioritar, indiferent de calitatea sau statutul partilor”.
Prin referirea la dreptul comunitar, se are in vedere dreptul Uniunii Europene.
0724260393
Tags: