Table of Contents
ToggleCererea de prelungire drept de circulatie, modul de formulare si conditiile de admitere sunt intrebari frecvente ale persoaneleor carora li s-a retinut permisul de conducere auto. De asemenea, timpul si conditiile in care vor mai putea conduce un vehicul.
Bineinteles, trebuie avuta in vedere perioada ulterioara expirarii termenului prevazut in dovada înlocuitoare cu drept de circulație, eliberată de organele poliției rutiere.
Daca persoana in cauza se considera nevinovata, interesul pentru redobandirea permisului de conducere si solutionarea cat mai grabnica a cauzei va fi mai mare.
Se solicita prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile cel mult, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala. Ori, incetarii urmaririi penale sau, dupa caz pana la ramanerea definitive a hotararii judecatoresti.
Cererea petitionarului de prelungire a dreptului de circulatie va fi analizata in baza dispozitiilor art.111 alin.(6) din O.U.G. 195/2002,republicata.
Din practica instantelor a rezultat ca se au in vedere anumite criterii si in acest sens trebuie sa probezi. Garantiile ca petentul va respecta regulile de circulatie, natura faptei si consecintele acesteia, atitudinea inainte si dupa savarsirea faptei, daca a mai avut incalcari ale legislatiei rutiere.
Practica instantelor era neunitara sub aspectul interpretarii textului mai sus aratat. Inalta Curte,prin Decizia nr.1din data de 15 martie 2010 cu privire la stabilirea procedurii judecarii cererii de prelungire a dreptului de circulatie de catre instanta de judecata a dat lamuriri in aceasta privinta.
Inalta Curte a aratat ca cererile de prelungire a dreptului de circulație au fost soluționate de unele instanțe în camera de consiliu, fără citarea părților. Prin Incheiere în care nu s-a menționat dacă soluția este supusă vreunei căi de atac.
Alte instanțe, dimpotrivă, au soluționat asemenea cereri în ședință publică și cu citarea părților, în condițiile prevăzute în art. 290 și 291 din Codul de procedură penală. Pronuntarea s-a facut prin încheiere motivată, supusă căii de atac odată cu sentința sau decizia dată în apel, potrivit art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.
Aceste din urmă instanțe au interpretat și aplicat corect dispozițiile legii.
A facut referire la art. 111 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Titularul permisului de conducere reținut în condițiile alin. 1 lit. b) sau ale alin. (4), formuleaza cerere la procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale. In faza de judecată, instanța de judecată învestită cu judecarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile. Până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale. Sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”.
Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
Din coroborarea dispozițiilor art. 111 alin. (1)-(5) din O.U.G. nr. 195/2002, reiese că instanța penală poate hotărî prelungirea dreptului de circulație numai în cazul reținerii permisului de conducere și eliberării dovezii înlocuitoare a acestuia de către poliția rutieră.
Până la pronunțarea hotărârii definitive în cauzele ce privesc infracțiuni de încălcare a dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice, titularul dovezii înlocuitoare cu drept de circulație este îndreptățit să se adreseze instanței de judecată.
Procesul trebuie sa se afle în curs de desfășurare, pentru a i se prelungi dreptul respectiv, cu câte cel mult 30 de zile, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.
Cererea va fi soluționata potrivit principiilor și regulilor generale aplicabile oricărei alte cereri ce se formulează în cursul judecății.
Solicitarea prelungirii dreptului de circulație constituie, prin natura sa, o cerere susceptibilă de a fi formulată în cursul judecății de părți, de regulă, de către inculpat. Temeiul este art. 301 din Codul de procedură penală, urmând să fie soluționată, potrivit dispozițiilor art. 302 din același cod, prin încheiere motivată.
Cererea poate fi depusa si de un avocat, cu imputernicire avocatia din Cabinet ul avocat Tudor Ion.
Trebuie considerată doar ca o chestiune incidentală, premergătoare în cadrul procesului penal, a cărei soluționare nu vizează însuși fondul cauzei. Soluționarea cererii de prelungire a dreptului de circulație, formulată de titularul dovezii înlocuitoare să aibă loc în ședință publică și cu citarea părților, potrivit dispozițiilor art. 290 și 291 din Codul de procedură penală.
Incheierile ce se pronunță în această materie nu pot fi atacate decât odată cu fondul, în conformitate cu reglementările de la art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.
În temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, precum și al art. 4142 din Codul de procedură penală, urmează a se admite recursul în interesul legii. Se stabileste că, în faza judecății, cererea de prelungire a dreptului de circulație, întemeiată pe prevederile art. 111 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 se soluționează în condiții de publicitate, cu citarea părților. In conformitate cu dispozițiile art. 290 și 291 din Codul de procedură penală. Instanța de judecată se pronunță prin încheiere motivată care poate fi atacată, numai odată cu sentința sau decizia, potrivit art. 361 alin. 2 și art. 3851 alin. 2 din Codul de procedură penală.
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind accidente de circulatie.