- Ce prevad dispozitiile legale
Art. 58 lit b din Legea nr. 136/1995 prevede ca asiguratorii au dreptul sa recupereze de la persoanele raspunzatoare de producerea prejudiciilor sumele platite drept despagubiri in urmatoarele cazuri:
– accidentul a fost produs cu intenţie;
-accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
-accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărire;
-persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fără consimţământul asiguratului.
-accidentul a fost produs cu intentie. Aceasta ipoteza nu se intalneste in practica, dar care era necesar sa fie introdusa in lege.
-in legatura cu a doua prevedere instanta suprema a hotarat in sensul ca si conducerea unui autovehicul avand o imbibatie de alcool in sange peste limita legala constituie infractiune savarsita cu intentie.
-accidentul s-a produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu
intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
-persoana care raspunde de producerea prejudiciului a condus autovehiculul fara sa aiba consimtamantul asiguratului.
Aceasta ipoteza se poate intalni in situatia celui care sustrage fara drept din posesia altuia un autovehicul si provoaca un accident. Asiguratorul va despagubi victima dar se poate indrepta cu actiune in regres pentru a recupera sumele platite.
- Care sunt considerate infractiuni savarsite cu intentie in acest domeniu
Sunt considerate ca infractiuni savarsite cu intentie si cele prevazute in art. 87 din OUG 195/2002 si anume:
-conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Aceasta din urma prevedere a suscitat discutii in ce priveste faptul daca accidentul a fost comis printr-un act material distinct fata de infractiunea prevazuta de art. 87 alin.5 din OUG 195/2002.
- ce tipuri de raspundere pot exista
Se considera ca in momentul producerii riscului asigurat , se intalnesc doua tipuri de raspundere civila:
-raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie a asiguratului, care
are ca temei fapta ilicita , provocatoare de prejudicii a acestuia;
-raspunderea contractuala a asiguratorului ce rezulta din contractul de
asigurare.
https://www.avocat-tudor.ro/
Av.Tudor Ion 0724260393
are ca temei fapta ilicita , provocatoare de prejudicii a acestuia;
-raspunderea contractuala a asiguratorului ce rezulta din contractul de
asigurare.
https://www.avocat-tudor.ro/
Av.Tudor Ion 0724260393
Tags: