Table of Contents
ToggleDivortul din culpa poate sa se intemeieze pe culpa comuna sau pe culpa unuia din soti.
Divortul din culpa unui sot poate fi un proces sensibil pentru soti, mai ales daca exista elemente de culpa in relatia conjugala.
Societatea romaneasca are interes ca relatiile de familie sa decurga in conditii de normalitate, sa existe afectiune, copiii sa beneficieze de conditii optime de crestere si educare.
Conform legiuitorului roman, divortul, desfacerea căsătoriei, este o excepție de la regula generală de încetare a unei căsătorii – decesul unuia dintre soți.
Din aceasta perspectiva, divortul din culpa exclusiva nu se pronunta dacă motivele nu sunt serioase, dacă relația soților este numai parțial afectata, ori dacă există conditii de impacare.
Divortul din culpa se refera la situatiile in care unul dintre soti sau ambii au comis actiuni considerate cauze directe ale destramarii casniciei.
Aceste actiuni pot include infidelitatea, violenta domestica, abandonul sau alte comportamente grave care afecteaza relatia.
Culpa unui sot are semnificatia de greșeala sau eroare intenționată prin care obligațiile casatoriei au fost nesocotite de unul dintre soți, respective cele prevazut. la art. 308-310 Cod Civil
Realitatea demonstreaza din ce in ce mai frecvent ca unele relatii de familie se destrama, ca urmare a neintelegerilor dintre soti, care pot degenera in violente verbale ori fizice.
Daca sotii se inteleg asupra divortului pot cere instantei desfacerea casatoriei pe motiv ca sunt de acord cu divortul.
Astfel pot sa evite ca in public sa se prezinte aspecte negative ale vietii lor de familie.
Daca sotii nu intentioneaza sa divorteze prin acordul lor si nu se mai poate trece peste astfel de manifestari, un remediu il reprezinta desfacerea casatoriei prin divort din culpa unuia din soti.
Intr-o asemenea situatie sotul indreptatit are posibilitatea sa introduca o cerere de divort bazata pe culpa iar instanta de judecata va trebui sa stabileasca cui apartine culpa.
Cauzele mai obisnuite care conduc la divortul din culpa si implicit, efectele sale sunt urmatoarele:
Atunci cand unul dintre soti are o relatie extraconjugala, acest lucru poate fi considerat o forma de culpa in procesul de divort.
Dovezile privind infidelitatea pot influenta deciziile legate de custodia copiilor si de impartirea averii.
Persoana care suporta abuzul poate solicita divortul pe aceasta baza, iar aceasta poate afecta deciziile cu privire la protectia impotriva abuzului si custodia copiilor.
Daca unul dintre soti paraseste relatia fara motive intemeiate, acest lucru poate fi considerat un motiv de divort din culpa.
Aspectele legate de custodia copiilor si de asistenta financiara pot fi influentate de acest factor.
O exceptie este situatia in care paratul este de acord cu divortul, astfel ca acesta se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.
Asadar, in caz ca sotii vor sa divorteze, legea prevede aceasta posibilitate. casatoria poate fi desfacuta si din culpa comuna a celor doi soti.
Intr-o astfel de situatie, cei doi soti pot solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna, fara motivarea hotararii.
In continuare, in considerentele hotararii nu vor fi consemnate motivele care au dus la desfacerea casatoriei.
Daca in urma administrarii probatoriului, respectiv din inscrisuri, din declaratiile de martori, rezulta ca ambele parti sunt vinovate de desfacerea casatoriei, casatoria se va desface din vina ambelor parti.
Instanta va consemna in motivarea sentintei motivele care au dus la divortul partilor.
Pentru admiterea cererii, sotul care cere desfacerea casatoriei trebuie sa invoce motive temeinice pentru a dovedi culpa celuilat sot, Codul civil reglementeaza urmatoarele cazuri de divort din culpa:
cand din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
la cererea unuia din soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani.
In acest ultim caz, situatia in care se cere divortul pentru separatia in fapt indelungata, acesta se va pronunta pentru culpa exclusiva a sotului reclamant.
In afara de cazul in care sotul parat este de acord cu divortul , astfel ca acesta se va pronunta fara a se mentiona despre culpa sotilor.
In ce priveste desfacerea casatoriei pentru motive temeinice, pentru a se pronunta divortul, trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
– sa existe anumite neantelegeri intre soti care sa aiba o anumita gravitate si durata in timp;
– motivele invocate sa fi vatamat grav raporturile dintre soti;
– continuarea casatoriei sa nu mai fie posibila ca urmare a vatamarii grave a relatiilor dintre soti.
– când există motive temeinice din cauza cărora raporturile dintre soți sunt grav vătămate, iar continuarea mariajului este imposibilă;
Motivele trebuie să fie temeinice, adica serioase, relația dintre soți trebuie să fie grav afectată.
Sa aduca atingere celor mai importante aspecte ale acestei relații iar continuarea mariajului trebuie să fie imposibilă, adică să nu existe absolut nicio cale de reconciliere.
– după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani.
Se apreciaza ca o separare a soților de cel putin 2 ani reprezintă motiv temeinic care afectează grav raporturile dintre soți și duce la imposibilitatea de continuare a mariajului.
– la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
In aceasta ultima situatie, comportamentul soților pe parcursul mariajului nu are relevanță juridică pentru desfacerea căsătoriei.
In caz de divorț pentru motive medicale desfacerea exista un obstacol exterior, de natura medicala, relației dintre soti.
Instanta suprema a fost sesizata cu un dosar avand ca obiect divort din culpa si a stabilit in ce conditii se poate pronunta divortul din culpa.
A decis in ce priveste culpa in caz de divort, ca divortul se poate pronunta din vina sotului parat sau din vina ambilor soti, in urmatoarele conditii:
divortul din culpa nu se poate pronunta decat daca instanta constata ca motivele temeinice care fac imposibila continuarea casatoriei au fost provocate de sotul parat.
Nu si atunci cand cauza dezbinarii este imputabila exclusiv sotului reclamant.
Cererea pentru divortul din culpa se introduce la instanta competenta, respectiv, judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta a sotilor daca cel putin unul din ei mai locuieste in aceasta circumscriptie.
Aceasta rezulta implicit din art.914 din Codul civil, potrivit caruia daca sotii nu au avut locuinta comuna.
Sau, daca niciunul nu mai locuieste in aceasta circumscriptie judecatoria competenta este cea de la domiciliul paratului.
In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a unuia din dintre soti(respectiv a paratului), sotul reclamant poate beneficia de avantaje.
O prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita, conform art.390 Cod civil.
Prestatia corespunzatoare se poate acorda numai in cazul cand casatoria a durat cel putin 20 de ani si nu poate fi acordata in acelasi timp si pensia de intretinere prevazuta de art. 389 din Codul civil.
Cand cererea de divort se intemeiaza pe culpa paratului si reclamantul decedeaza in cursul procesului, lasand mostenitori, acestia vor putea continua actiunea, pe care instanta o va admite numai daca va constata culpa exclusiva a sotului parat.
Sotul poate obtine daune morale, respectiv, despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma desfacerii căsătoriei.
Poate sa i se acorde autoritatea părinteasc exclusivă și domiciliul minorului.
Instanta de fond a reţinut că reclamantul şi-a încălcat obligaţia de fidelitate şi de acordare a sprijinului său moral pârâtei, dar nu au stabilit ce obligaţie inerentă căsătoriei a încălcat pârâta.
Faptul că aceasta reproşa soţului încălcarea obligaţiei sale de fidelitate, în condiţiile în care s-a reţinut că acesta a avut relaţii extraconjugale, nu reprezintă o încălcare a obligaţiilor acesteia de respect, fidelitate, acordare a sprijinul său material şi moral soţului.
Nici faptul că din căsătorie nu au rezultat copii, în condiţiile în care din probe nu s-a stabilit că s-ar fi datorat refuzului pârâtei de a avea copii, ci altor cauze, nu se poate reţine ca o culpă a pârâtei în destrămarea relaţiilor de căsătorie.
Pentru a se stabili culpa unui soţ la destrămarea relaţiilor de căsătorie nu este suficient să se arate care erau neînţelegerile dintre soţi, ci trebuie să se indice în concret ce obligaţie a încălcat acesta, ceea ce instanţele de fond nu au făcut în ceea ce o priveşte pe pârâtă.
Care a fost critica instante de control judiciar fata de instanta de fond
Instanţa de fond nu a stabilit o culpă a pârâtei în vătămarea raporturilor dintre soţi, astfel încât, în mod greşit, au pronunţat divorţul din culpa ambilor soţi, cu aplicarea greşită a dispoziţiilor legale ce reglementează obligaţiile soţilor, enunţate mai sus.”
Deşi pârâta a solicitat respingerea acţiunii, dorind continuarea căsătoriei, Curtea a apreciat că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile reglementate de Codul civil pentru a se pronunţa divorţul părţilor din culpa soţului reclamant şi nu a ambilor soţi. (Decizia civilă nr. 2245 din 25 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia civilă a Curții de Apel Suceava,
Domnule Presedinte,
Subsemnatul nume ….., prenume ….. cu domiciliul in ….., avand codul numeric personal ….., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedura la numitul ( nume ….., prenume ….. ), cu domiciliul in ….., personal/reprezentat prin mandatar conventional/judiciar/reprezentant legal ( nume ….., prenume …..), cu sediul profesional in ….., avand urmatoarele date de contact….. ,
in contradictoriu cu paratul nume ….., prenume …..), cu domiciliul in ….., avand codul numeric personal ….., formulam prezenta
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
prin care solicit instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna:
– desfacerea casatoriei incheiate intre noi, partile, la data de ….., inregistrata in registrul de stare civila al localitatii ….., sub nr….., din culpa exclusiva a paratului intrucat raporturile dintre soti sunt grav vatamate, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila;
– revenirea mea la numele purtat anterior casatoriei, respectiv acela de .. ( dupa caz)pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei;
– obligarea paratului la plata unei despagubiri in cuantum de ….., reprezentand prejudiciul cauzat prin desfacerea casatoriei, constand in …..;
– obligarea paratului la o prestatie compensatorie, constand in….., in beneficiul subsemnatului;
– stabilirea exercitarii in comun a autoritatii parintesti cu privire la minorul….., nascut la data de ….., CNP ….., de catre ambii parinti/ exercitarea in mod exclusiv a autoritatii parintesti cu privire la minorul….., nascut la data de ….., CNP ….., numai de catre tata/mama;
– stabilirea locuintei minorului la tata/mama;
– obligarea tatalui/mamei la o pensie de intretinere in favoarea minorului in cuantum de ….. / calculata in functie de veniturile debitorului, reprezentand contributia la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorului, de la data promovarii actiunii/ (dupa caz)de la data pronuntarii sentintei de divort si pana la majoratul minorului.
– stabilirea unui program de pastrare a legaturilor personale cu minorul, in favoarea tatalui/mamei, dupa cum urmeaza ….
In fapt, arat ca…..
In drept, imi intemeiez cererea pe disp. art. 373 lit. b) din C. civ., art. 379 alin.(1) C. civ., art. 383, art. 388, art. 390, art. 396-398 C. civ., art. 400 si art. 402 C. civ. [18]., art. 914-927 si art. 933 C. proc. civ.
In dovedire, solici incuviintarea probei cu inscrisuri/ probei testimoniale/ probei cu interogatoriul paratului ( dupa caz ).
Totodata, solicitam intocmirea in cauza a raportului de ancheta psiho-sociala[19] si ascultarea minorului de catre instanta de judecata[20].
In cadrul probei cu testimoniale, indicam in vederea audierii, in calitate de martori, pe numitii ( nume ….. , prenume …..) ….., cu domiciliul in ….., pentru dovedirea urmatoarelor imprejurari de fapt ….. si solicitam citarea acestora.
Anexez dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de …..si procura in original.
Semnatura
Motive pentru care sa alegi Cabinetul de avocat Tudor Ion pentru un divort din culpa
Atunci cand te confrunti cu un divort din culpa, alegerea avocatului potrivit este esentiala pentru a-ti proteja drepturile si interesele in proces.
Cabinetul de Avocat Tudor Ion se evidentiaza prin competenta, experienta si empatie in tratarea cazurilor de divort dificile.
Aici sunt cateva motive pentru care ar trebui sa alegi Cabinetul de Avocat Tudor Ion:
Experienta Solida: experienta vasta in dreptul familial si in cazurile de divort din culpa.
Cunoaste aspectele delicate si complexe ale acestor cazuri si poate oferi strategii juridice solide.
Abordare empatica: In astfel de momente sensibile, empatia si intelegerea sunt esentiale.
Cabinetul de Avocat Tudor Ion intelege nevoile clientilor sai si ofera sprijin intr-un mod care sa ofere confort si incredere.
Personalizare a strategiilor: fiecare caz este unic, abordare atenta.
Pentru a face fata divortului din culpa cu incredere si pentru a obtine rezultate favorabile, Cabinetul de Avocat Tudor Ion este partenerul de incredere pe care il poti alege.
Pentru detalii luati legatura prin formularul de contact, telefonic, e mail office@avocat-tudor.ro sau clic aici.
Cabinet Avocat Bucuresti
0724260393
Autoritatea parinteasca se exercita dupa divort de ambii parinti, dar legea prevede si exceptii
Default content