Table of Contents
ToggleAvocat Bucuresti despre perchezitie informatica – aceasta procedura pot genera multe intrebari si ingrijorari pentru cei care se confrunta cu o astfel de situatie.
In era digitala, datele si informatiile personale sunt din ce in ce mai des vizate de autoritati in cadrul investigatiilor.
Perchezitia informatica reprezinta o procedura legala prin care se examineaza dispozitivele electronice pentru a obtine dovezi relevante in anchete penale sau civile.
Aceasta procedura poate avea implicatii semnificative pentru persoanele si companiile vizate.
De la pierderea temporara a accesului la dispozitivele de lucru pana la posibile consecinte juridice, perchezitia informatica ridica probleme legate de dreptul la confidentialitate si protectia datelor.
In acest articol, vom arata ce presupune o perchezitie informatica, drepturile si obligatiile celor implicati si cum sa te pregatesti pentru a face fata unei astfel de situatii
Perchezitia informatica reprezinta o tehnica juridică moderna utilizata în investigatii penale pentru a obține dovezi digitale relevante in cazuri de infractiuni informatice.
Această metoda a devenit tot mai importanta în era digitala, unde informatiile si activitatile infractionale se desfasoara în mediul online.
În acest articol, vom aborda aspecte ce prezinta importanta despre perchezitia informatica, procedurile implicate si impactul acesteia în domeniul dreptului penal.
Perchezitia informatica poate fi definita ca o actiune autorizata de un judecator, care implica accesul și colectarea de date digitale relevante din sisteme informatice, dispozitive electronice sau retele de comunicatii.
Aceasta actiune este efectuata de catre organele de cercetare penala pentru a obtine dovezi în investigatii penale, fiind reglementata de legislatia specifica fiecarei tari.
Pentru a efectua o percheziție informatica, autoritatile trebuie să obtina un mandat de la un judecator.
Mandatul trebuie sa specifice în mod clar locatia, dispozitivele sau sistemele informatice care urmeaza a fi perchezitionate si motivele temeinice pentru care perchezitia este necesară.
După obtinerea mandatului, organul de cercetare penala poate efectua perchezitia informatica.
Aceasta implica accesul la sistemele informatice, dispozitivele electronice sau retelele de comunicatii, folosind metode specializate pentru a colecta datele relevante.
Aceste metode pot include clonarea dispozitivelor, extragerea datelor din servere sau monitorizarea comunicațiilor în timp real.
În timpul perchezitiei informatice, este important ca autoritatile sa respecte drepturile individuale, cum ar fi dreptul la confidentialitate și dreptul la protectia datelor personale.
Aceste drepturi nu trebuie incalcate doar pentru nevoia de a obține probe în cadrul investigațiilor penale.
Perchezitia informatica joaca un rol crucial în combaterea infractiunilor informatice, cum ar fi frauda online, accesul neautorizat la sisteme, distribuția de materiale pornografice ilegale.
Perchezitia informatica este folosita din ce in ce mai frecvent in ultimul timp de catre organele de cercetare penala, atat in cauzele precum infractiunile informatice cat si in cele privind infractiunile de coruptie sau evaziunea fiscala.
Perchezitia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice vizeaza procedeul de cercetare, descoperire, identificare şi strângere a probelor stocate într-un sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice.
Se realizeaza prin intermediul unor mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.
O prima etapa in procedura de perchezitionare in mediul informatic este reprezentata de obtinerea sistemelor informatice sau de stocare care urmeaza sa fie perchezitionate.
In general, perchezitia informatica urmeaza unei perchezitii domiciliare care are ca scop identificarea si ridicarea sistemelor informatice care vor fi perchezitionate.
Daca perchezitia domiciliara nu respecta conditiile prevazute de lege se va putea invoca nelegalitatea perchezitiei informatice.
O alta etapa este cea a obtinerii mandatului de perchezitie.
Perchezitia informatica in cursul urmăririi penale se dispune de catre judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Sau de cel de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte.
Se poate dispune efectuarea unei percheziţii informatice, la cererea procurorului, atunci când pentru descoperirea şi strângerea probelor este necesară cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice.
Procurorul înaintează cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice împreună cu dosarul cauzei judecătorului de drepturi şi libertăţi.
Cererea se soluţionează în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.
Judecătorul dispune prin încheiere admiterea cererii, atunci când aceasta este întemeiată, încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice şi emite de îndată mandatul de percheziţie.
– denumirea instanţei; data, ora şi locul emiterii;
– numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis mandatul;
– perioada pentru care s-a emis mandatul şi în cadrul căreia trebuie efectuată activitatea dispusă;
– scopul pentru care a fost emis; sistemul informatic sau suportul de stocare a datelor informatice care urmează a fi percheziţionat,;
– numele suspectului sau inculpatului, dacă este cunoscut;
– semnătura judecătorului şi ştampila instanţei.
Încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra cererii de încuviinţare a efectuării percheziţiei informatice nu este supusă căilor de atac.
Poate exista o situatie, cu ocazia efectuării percheziţiei unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, se constată că datele informatice căutate sunt cuprinse într-un alt sistem informatic.
Ori suport de stocare a datelor informatice şi sunt accesibile din sistemul sau suportul iniţial.
Procurorul dispune de îndată conservarea, copierea datelor informatice identificate şi va solicita de urgenţă completarea mandatului,
În vederea executării percheziţiei dispuse, pentru asigurarea integrităţii datelor informatice stocate pe obiectele ridicate, procurorul dispune efectuarea de copii.
Dacă ridicarea obiectelor care conţin datele informatice ar afecta grav desfăşurarea activităţii persoanelor care deţin aceste obiecte, procurorul poate dispune efectuarea de copii, care servesc ca mijloc de probă.
Copiile se realizează cu mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.
Este un aspect important si trebuie respectat, altfel poate conduce la invocarea nulitatii absolute.
Asadar, percheziţia în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează în prezenţa suspectului ori a inculpatului.
Percheziţia în sistem informatic ori a unui suport de stocare a datelor informatice se efectuează de un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, în prezenţa procurorului sau a organului de cercetare penală.
Organele de urmărire penală trebuie să ia măsuri ca percheziţia informatică să fie efectuată fără ca faptele şi împrejurările din viaţa personală a celui la care se efectuează percheziţia să devină, în mod nejustificat, publice.
Datele informatice identificate cu caracter secret se păstrează în condiţiile legii.
În cursul judecăţii, percheziţia informatică se dispune de către instanţă, din oficiu sau la cererea procurorului, a părţilor ori a persoanei vătămate.
Mandatul de efectuare a percheziţiei informatice dispuse de instanţă se comunică procurorului.
Prin încheierea penala a judecatorului de drepturi şi libertati din cadrul Tribunalului s-a autorizat la solicitarea DIICOT – ST efectuarea perchezitiei informatice, pe o perioadă de 30 de zile asupra următoarelor sisteme informatice si suporturi de stocare de date informatice ridicate de la inculpat.
Un laptop, un memory stick, un telefon mobil marca Iphone 6 de culoare gri si un telefon mobil.
În urma punerii în executare a mandatului de perchezitie informatica emis în baza incheierii penale mai sus amintite, au fost identificate mai multe date relevante pentru cauză:
– în legatura cu telefonul mobil marca Iphone6 este relevant faptul că au fost identificate mai multe fisiere tip text din care rezulta faptul că telefonul respectiv a fost anterior folosit de către inculpat.
Astfel, a fost identificat contul de g-mail la care era conectat telefonul mobil amintit, precum și parola de ICloud, a contului inculpatului.
În memoria acestuia au fost identificate contacte ale unor persoane care faceau parte din familia sau anturajul inculpatului.
Acest fapt denota imprejurarea că telefonul a fost ulterior utilizat de acesta, documente create ulterior datei de 18.07.2019.
De asemenea, în folder-ul mesaje sms au fost identificate mai multe mesaje tip text din perioada 08.07.2019 – 12.07.2019, perioada în care telefonul respectiv era utilizat de inculpat.
In folder-ul tip imagini a fost identificata o fotografie cu cartea de identitate a inculpatului, document creat la data de 11.08.2019, în format jpg.
De asemenea, a fost identificata o fotografie cu un plic din nailon transparent în care se gaseste o substantă pulverulenta de culoare galbuie, document creat la data de 20.07.2019 în format jpg.
De asemenea, în folder-ul aplicatii instalate au fost identificate și aplicatiile wickr me și facebook messenger.
– în memoria telefonului mobil au fost identificate mai multe numere de apel, fara a fi asociate unor contacte.
– în memoria laptopului au fost gasite în istoricul browser-ului Mozilla mai multe cautari realizate în intervalul 06.04.2019 – 09.05.2019 pe site-urile care comercializează canabinoid și catinone sintetice și în legatură cu diferite substanțe.
Ceea ce se remarca în legatura cu aceste cautari, este faptul că în conținutul raportului de extracție a fost evidențiat cuvantul „buscar” (care în limba spaniola inseamnă „cauta”) in legatura cu fiecare cautare pe motorul amintit.
Ceea ce dovedește faptul ca în momentul acestor cautari laptopul respectiv era conectat de la un IP dintr-o tara unde se vorbeate limba spaniola.
In memoria laptopul-ui în istoricul browser-ului Chrome au fost identificate în perioada 12.06.2019 – 17.06.2019 mai multe cautari efectuate pe diferite site-uri prin care se poate urmări traseul unor colete.
A fost audiat inculpatul care nu a recunoscut fapta retinuta în sarcina sa, mentionand că este consumator de substante susceptibile să producă efecte psihoactive pe care si le-a procurat din mai multe surse, insă nu s-a ocupat de distribuirea acestora.
Inculpatul a aratat că si-a procurat astfel de substanțe de la alta persoana, dar nu a vandut ulterior substantele respective sau martorilor menționati în acuzația sa.
Dimpotriva, inculpatul a susținut că pe martori nu ii cunoaste, iar o alta persoana a fost cea care i-a vandut lui marfa și nu invers.
Cu privire la telefonul marca Iphone 6 descoperit la locuinta sa, inculpatul a aratat că l-a cumparat de pe site-ul de vanzări on line OLX de la o fată blonda.
In legatura cu datele identificate în memoria laptopului, inculpatul a precizat că este posibil cand a fost in vizita la locuinta sa sa fi cautat site-urile respective.
Mai mult, inculpatul a afirmat că el a fost plecat o bună perioadă de timp, astfel ca nu avea cum sa distribuie substante interzise în perioada mentionată.
Apararile inculpatului sunt infirmate de probele administrate in cauza care dovedesc imprejurarea ca inculpatul a procurat, manipulat și distribuit substante susceptibile sa produca efecte psihoactive pe piata de consumatori în perioada 2017 – 2018.
Cu toate ca inculpatul nu a recunoscut comiterea faptei, invocand ca el a fost plecat perioade mai lungi de timp și a fost internat în spital, aceste aspecte nu combat acuzatia penal care i se aduce.
Ci probeaza faptul ca, în anumite perioade de timp inculpatul nu a distribuit propriu-zis substante interzise, fara ca acest lucru sa duca la exonerarea sa de raspundere.
Relevant este faptul ca, deși era plecat inculpatul s-a preocupat de accesarea site-urilor care distribuiau canabinoizi sintetici sau catinone sintetice, după care o data revenit in tara a distribuit substantele respective.
De asemenea, este relevant faptul că inculpatul era in relatii apropiate cu cel care a aflat initial de la acesta site-urile pe care se comercializeaza substanțe interzise la un pret avantajos.
Inculpatul a negat inclusiv faptele evidente, cum ar fi modul în care a intrat în posesia telefonului mobil si s-a contrazis în depozitiile sale atunci cand a încercat sa incrimineze o alta persoana.
Acesta a fost audiat cu privire la sustinerile inculpatului ocazie cu care a precizat ca nu avea nici un motiv pentru care sa folosească laptopul inculpatului pentru a accesa site-urile respective, atata timp cat avea telefonul sau mobil cu acces la internet, pe care de altfel s-au și gasit urme ale cautarilor sale.
Perchezitia informatica reprezinta o activitate de acces și colectare a datelor digitale relevante în cadrul unei investigatii penale.
Aceasta implică perchezitionarea sistemelor informatice, dispozitivelor electronice și retelelor de comunicatii pentru a obtine dovezi în cazuri de infractiuni informatice.
Principala diferentă intre perchezitia informatica și alte tipuri de perchezitii consta în faptul că perchezitia informatica vizează accesul și obtinerea de probe digitale.
In timp ce, alte tipuri de perchezitii se concentrează pe obiecte fizice și documente în format non-digital.
Perchezitia informatica este utilizata pentru descoperirea si documentarea mai multor tipuri de infractiuni și investigatii penale, in raport de mediul digital în care se desfașoara activitatile infractionale.
Unele dintre principalele motive și infracțiuni pentru care se utilizeaza perchezitia informatica includ:
Infractiuni informatice: Aceasta include accesul neautorizat la sisteme informatice, frauda online, distributia de malware, phishing, atacuri cibernetice și infractiuni asimilate.
Criminalitatea organizată: Perchezitia informatica este folosita in investigatiile impotriva gruparilor infractionale organizate care utilizează tehnologia și internetul pentru a desfășura activitati ilegale, cum ar fi traficul de droguri, traficul de persoane sau spalarea banilor.
Pornografie infantila: Perchezitia informatica este esențială în investigatiile privind distributia și posesia de materiale pornografice cu minori, care sunt adesea realizate și distribuite prin intermediul internetului.
Terorism și extremism online: Perchezitia informatica joacă un rol important în combaterea propagandei teroriste și extremismului online, identificarea și urmarirea susținatorilor și recrutorilor online.
De menționat ca lista de mai sus este doar indicativa si că perchezitia informatica poate fi utilizata si in alte tipuri de infractiuni
Alte articole de acelasi autor
Infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice
Cum sunt reglementate infractiunile informatice in Codul penal
Cabinet de avocat Bucuresti Tudor Ion ofera consultatii infractiuni informatice.
Pentru a lua legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Cabinet Avocat Bucuresti
0724260393
Default content