Infractiunile contra sigurantei sistemelor informatice
O reglementare a infractiunilor contra sigurantei sistemelor informatice exista si inainte de aparitia noului Cod penal
Legea nr. 161/2003 art.42, 43,44,45 prevedea aceste infractiuni, fiind preluate din aceasta lege speciala de catre Codul penal in vigoare. Prin urmare, continutul constitutiv al acestor infractiuni a fost mentinut si de Legea nr. 187/2012
Mai multe persoane ar putea comite o astfel de infractiune si in special cele care au cunostinte in domeniu.
Practica instantelor a cunoscut chiar grupuri organizate de infractori care au actionat pentru a sustrage sume de bani sau a intra in posesia unor documente nedestinate publicitatii.
Romania reprezinta si ea o tinta in vederea savarsirii de astfel de infractiuni si a prevazut in Codul penal faptele care constituie astfel de infractiuni.
De asemenea, se are in vedere Directiva împotriva atacurilor sistemelor informatice din 2013 care trebuie să fie transpusa în Dreptul naţional.
Reglementarea actuala a infractiunilor contra sigurantei sistemelor informatice
Infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice sun prevazute in art.360-366 Cod penal.
-Accesul ilegal la un sistem informatic(art.360) consta in:
Accesul, fara drept, la un sistem informatic. Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita in scopul obtinerii de
date informatice este sanctionata cu o pedeapsa mai mare.
Daca fapta prevazuta in alin.(1) a fost savarsita cu privire la un
sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
– Interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice(art.361) consta in:
-Interceptarea, fara drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si interceptarea, fara drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic, ce contine date informatice care nu sunt publice.
–Alterarea integritatii datelor informatice(art.362)
Este fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
–Perturbarea functionarii sistemelor informatice, siguranta sistemelor informatice
Art.363 din codul penal dispune in acest sens.
Reprezinta fapta de a perturba grav, fara drept, functionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, stergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restrictionarea accesului la date informatice se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
-Transferul neautorizat de date informatice(art.364) Consta in transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice(art.365)
Reprezinta fapta persoanei care, fara drept, produce, importa, distribuie sau pune la dispozitie sub orice forma:
–dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate in scopul comiterii uneia dintre infractiunile prevazute in art. 360 – 364.
-parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau partial la un sistem informatic, in scopul savarsirii uneia din infractiunile prevazute in art. 360 – 364 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
– detinerea, fara drept, a unui dispozitiv, program informatic, parola, cod de acces sau alte date informatice dintre cele prevazute in alin.(1) in scopul savarsirii uneia din infractiunile prevazute in art. 360 – 364. se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
https://avocat-tudor.ro
0724260393