Anularea permisului de conducere si acumularea de 15 puncte de penalizare, cazuri si procedura

Table of Contents

Anularea permisului de conducere si acumularea de 15 puncte de penalizare, cazuri si procedura

Anularea permisului de conducere reprezinta o masura restrictiva aplicata de catre autoritatile rutiere pentru a sanctiona soferii care au acumulat 15 puncte de penalizare intr-un anumit interval de timp.

Aceasta masura se aplica in cazul incalcarii repetate si grave a regulilor de circulatie sau a conduitei imprudente in trafic.

Sistemul de puncte de penalizare este implementat pentru a asigura siguranta rutiera si pentru a responsabiliza soferii cu privire la respectarea regulilor de circulatie.

Fiecare abatere in trafic atrage un numar de puncte de penalizare, iar in functie de gravitatea incalcarii, punctele pot varia.

De exemplu, depasirea vitezei legale poate atrage un numar mai mic de puncte, in timp ce incalcarea regulilor privind prioritatea poate duce la acumularea unui numar mai mare de puncte.

Atunci cand un sofer atinge pragul de 15 puncte de penalizare intr-un anumit interval de timp, permisul sau de conducere este supus riscului de a fi anulat.

Aceasta inseamna ca soferul in cauza va fi nevoit sa predea fizic permisul de conducere autoritatilor rutiere si, pe o perioada determinata, i se va interzice sa conduca.

Decizia de a anula permisul de conducere este luata in urma evaluarii istoricului de conducere al soferului, si in general, se aplica in situatiile in care soferul a comis abateri grave in trafic sau a repetat aceleasi greseli de mai multe ori.

Scopul acestei masuri este de a preveni accidentele rutiere si de a proteja siguranta celorlalti participanti la trafic.

Recuperarea permisului

Un permis de conducere anulat poate fi recuperat dupa o perioada de suspendare.

Dar acest lucru implica respectarea unor conditii si trecerea unor teste sau examene suplimentare pentru a demonstra ca soferul si-a imbunatatit comportamentul in trafic si ca este pregatit sa conduca in mod responsabil.

In concluzie, acumularea a 15 puncte de penalizare intr-un interval de timp determinat poate duce la anularea permisului de conducere, o masura menita sa asigure siguranta in trafic si sa responsabilizeze soferii cu privire la respectarea regulilor rutiere.

Pentru a evita aceasta situatie, fiecare sofer ar trebui sa conduca cu atentie si sa respecte cu strictete regulile de circulatie pentru a preveni acumularea de puncte de penalizare.

Anularea permisului de conducere, aplicarea de sanctiuni contraventionale, acumularea de 15 puncte de penalizare, presupun o anumita procedura.

Se iau masuri tehnico-administrative, prevazute in Capiltolul VII din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Situatii in care se dispune anularea permisului de conducere

Art. 114 alin. (1) din OUG nr. 195//2002 prevede cazurile in care se dispune anularea permisului de conducere.

Titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune.

Trebuie ca, rezultatul sa fi fost uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Acestea sunt prevăzute in art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal.

Titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă o pedeapsa complementară.

Aceasta sa se refere la interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.

Permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.

Permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.

Cine dispune anularea permisului de conducere si care este procedura
In art.203 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 se prevede cine dispune anularea permisului de conducere.

Cazurile de anulare sunt cele prevăzute la art. 114 alin. (1) din OUGnr. 195/2002 mai sus aratate.

  • de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
  • de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.
  • sa fie pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv.
  • trebuie ca pentru fapta săvârşită legislaţia română sa preveda această măsură.
  • Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat.
  • respectiv, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
  • măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
  • in termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.

Cum se aplica punctele de penalizare

Daca pentru fapta săvârşită legea prevede şi aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligaţia să le înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite, în cel mult două zile lucrătoare de la data întocmirii acestuia, la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.

Punctele de penalizare se înscriu în evidenţa conducătorilor de autovehicule sau tramvaie de către serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta.

Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină, personal, la sediul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenţă, informaţii cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate.

Când instanţa competentă, prin hotărâre judecătorească rămasă irevocabilă, a dispus anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta radiază din evidenţă punctele de penalizare aplicate.

Care este procedura in cazul acumularii a 15 puncte de penalizare?

Art.209, Sectiunea a 3-a al Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 prevede procedura la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare.

Atributiile revin Serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul de autovehicul.

Ii comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data înregistrării în evidenţă a ultimelor puncte de penalizare, sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Precum şi obligaţia de a se prezenta la sediul poliţiei rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.

Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumulării celor 15 puncte de penalizare.

Insa până la data expirării termenului când avea obligaţia de a preda permisul de conducere. Sau, după caz, până la data predării permisului de conducere.

De cand opereaza suspendarea exercitarii dreptului de a conduce?

Aceasta operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere.

Sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin. (4) se anulează.

Se intalnesc situatii cand titularul permisului de conducere nu a primit comunicarea de la organul de politie.

Inr-un asemenea caz, titularul permisului de conducere va trebui sa faca aceasta dovada faptului ca nu a primit comunicarea..
Acest aspect a fost dezvoltat si intr-un alt articol.

Alte articole de acelasi autor
-INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE;
-INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII;
– DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;
– Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
– In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
– Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
– Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
– In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

https://.avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocatura Tudor Ion ofera servicii avocatiale privind infractiunile la regimul sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Pentru detalii luati legatura cu noi pe formularul de contact, prin telefon, e mail office@avocat-tudor.ro, sau click aici.

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web