Suspendarea demolaruii unei constructii
Table of Contents
ToggleAvocat Bucuresti litigii imobiliare: Suspendarea demolarii unei constructii
Suspendarea demolarii unei constructii este o procedura legala utilizata pentru a opri distrugerea unei cladiri.
Punerea in executare a unui act administrativ prin care se dispune desfiintarea unei constructii reprezinta una dintre cele mai dure masuri administrative ce se pot lua fata de o persoana fizica sau juridica.
Daca exista si un caz bine justificat, este legala si oportuna suspendarea efectelor respectivului act administrativ pana la ramanerea definitiva a hotararii prin care se solutioneaza actiunea privind anularea acestuia.
Aceasta masura poate fi invocata de un reclamant pentru motivele prevazute de lege.
Conform art. 15 alin. 1 din Legea 554/2004, suspendarea poate fi solicitata pentru a proteja anumite drepturi sau interese care pot fi afectate de demolare.
Articolul 15, alin. 1 din Legea 554/2004 reglementeaza suspendarea demolarii unei constructii.
Aceasta prevedere legala permite reclamantului sa solicite suspendarea atunci cand demolarea ameninta drepturile sau interesele acestuia.
De asemenea, art. 14 din Legea 554/2004 detaliaza circumstantele in care o astfel de suspendare poate fi ceruta, asigurand protectia drepturilor proprietarilor si ale altor parti interesate.
Suspendarea demolarii unei constructii poate fi solicitata din diverse motive, printre care:
Protectia drepturilor de proprietate: Daca demolarea incalca drepturile de proprietate ale reclamantului.
Lipsa autorizatiei: Demolarea fara autorizatie este un motiv pentru solicitarea suspendarii.
Interesul public: Cand demolarea poate afecta negativ interesul sau siguranta publica.
Litigii in curs: Suspendarile pot fi cerute daca exista dispute sau litigii in curs privind proprietatea.
Cand se va pune problema dispunerii unei masuri privind o constructie,cum ar fi demolarea acesteia, trebuie sa fie luati in considerare mai multi factori,.
Intre care mentionam urmatorii:
Prezinta importanta ca, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea constructiilor prevede referitor la constructiile civile, industriale, agricole sau de orice alta natura, ca acestea se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire.
Pentru a solicita suspendarea demolarii unei constructii, se urmeaza de obicei urmatorii pasi:
Depunerea unei cereri: reclamantul trebuie sa depuna o cerere la instanta competenta, expunand motivele pentru suspendare.
Prezentarea dovezilor: probele care sustin cererea trebuie sa fie prezentate impreuna cu cererea.
Evaluarea instantei: Instanta va evalua cererea si probele pentru a determina daca suspendarea este justificata.
Emiterea deciziei de suspendare: Daca instanta constata motive intemeiate, va emite hotararea de suspendare a demolarii.
Cand se acorda suspendarea demolarii unei constructii, activitatile de demolare trebuie sa inceteze imediat.
Aceasta suspendare ramane in vigoare pana cand instanta emite o decizie finala. Se asigura ca nu apar daune ireversibile in timpul solutionarii cazului.
In acelasi sens,sanctiunea desfiintarii/demolarii unei constructii nu se poate dispune fara sa existe o anumita limita de timp, mai ales daca a aceasta a fost tolerata de autoritati in tot acel interval de timp.
S-a apreciat in acest sens ca, timpul cat autoritatile nu au luat masuri, ci au tolerat constructia, trebuie sa fie “rezonabil”. Desigur ca, acest interval de timp,’rezonabil”, difera de la caz la caz si va fi apreciat de instanta de judecata in functie de circumstantele concrete ale cauzei.
Printr-o decizie recenta instanta a hotarat ca este indeplinita conditia necesitatii prevenirii unei pagube iminente in cazul solicitarii suspendarii unui act administrativ prin care s-a dispus demolarea unui edificiu.
Instanta a retinut ca desfiintarea unei constructii conduce la incetarea existentei materiale si juridice a acelui imobil.
O reconstruire a acesteia in aceiasi forma si cu aceleasi dimensiuni, in cazul in care se va dispune anularea actului administrativ atacat, va fi foarte dificila de realizat, implicand costuri semnificative.
In plus, desfiintarea ar urma sa fie facuta pe cheltuiala proprietarului.
1. Care sunt motivele pentru suspendarea demolarii unei constructii?
Motivele principale pentru suspendarea demolarii unei constructii includ protectia drepturilor de proprietate, lipsa autorizatiei necesare, potentiale efecte negative asupra interesului public si dispute in curs.
2. Cum pot solicita suspendarea demolarii unei constructii?
Pentru a solicita suspendarea demolarii unei constructii, trebuie sa depuneti o cerere la instanta competenta, sa prezentati dovezi de sustinere si sa demonstrati ca demolarea reprezinta o amenintare pentru drepturile sau interesele dumneavoastra.
3. Cat dureaza suspendarea demolarii unei constructii?
Durata suspendarii demolarii unei constructii depinde de decizia finala a instantei. Suspendarea ramane in vigoare pana cand instanta rezolva problema.
Pentru asistenta completa in litigii imobiliare si suspendarea demolarii unei constructii, contactati Cabinetul de Avocatura Tudor Ion. Expertiza noastra va poate ajuta sa navigati complexitatile legale in domeniul imobiliar.
Pentru detalii suplimentare contactati Cabinetul de avocatura Tudor Ion;
https://avocat-tudor.ro 072460393; avocat_tudorion@yahoo.com
Default content