Prin ce se deosebeste infractiunea de abuz de incredere de infractiunea de gestiune frauduloasa
In practica instantelor s-au intalnit cazuri in care,in baza unui contract,o persoana incredinteaza alteia un patrimoniu iar aceasta din urma ii produce pagube ca urmare a gestionarii frauduloase a patrimoniului respectiv.
De exemplu, i se incredinteaza un autoturism spre conservare iar faptuitorul il foloseste in inters propriu si il deterioreaza.
Intr-un astfel de caz se poate vorbi de savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa,aceasta fiind calificata ca o infractiune contra patrimoniului.
Infractiunea de gestiune fraudulosa este prevazuta in art.242 Cod penal care dispune ca gestiunea fraguduloasa consta in pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Când fapta prevăzută a fost săvârşită de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite în scopul de a dobândi un folos patrimonial se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
- Infractiunea de gestiune frauduloasa prezinta unele asemanari cu infractiunea de abuz de incredere,dar si anumite deosebiri.
Este cunoscut faptul ca infractiunea de abuz in serviciu este supusa unor modificari,inclusiv in ce priveste pragul valoric.
Cu toate acestea vom da unele exemple de asemanare cu infractiunea de gestiune frauduloasa:
-ambele sunt infractiuni contra patrimoniului.
-de asemenea,in cazul ambelor infractiuni prin actiunea faptuitorului se nesocoteste increderea celui care i-a incredintat bunurile.
Cele doua infractiuni prezinta insa si deosebiri.
-in cazul infractiunii de abuz de incredere faptuitorului i se incredinteaza un anumit bun sau bunuri determinate.
-in cazul infractiunii de gestiune frauduloasa faptuitorului i se incredinteaza o universalitate de de bunuri si drepturi.
Asadar,specific infractiunii de gestiune frauduloasa este faptul ca faptuitorului i se incredinteaza o universalitate de bunuri si drepturi ale unei persoane ori o parte din patrimoniul acesteia,insa ulterior,faptuitorul produce pagube ca urmare a administrarii si conservarii bunurilor incredintate. Cu alte cuvinte,desi avea obligatia,nu manifesta grija si atentia corespunzatoare in conservarea si administrarea bunurilor incredintate.
Un exemplu de universalitate incredintata ca gestiune este atunci cand se incredinteaza avutul unei persoane sau o parte din avutul acesteia.
Asadar,bunurile care fac obiectul gestiunii apartin altei persoane.
-in cazul infractiunii de abuz de incredere faptuitorul foloseste bunul pe nedrept,dispune,il insuseste ori refuza sa restituie bunul incredintat.
-in cazul gestiunii frauduloase insa, activitatea infractionala consta in orice actiune a faptuitorului care dauneaza sau este contra a ceea ce ii este ingaduit. Cu alte cuvinte,o nesocotire a obligatiilor in ce priveste administrarea si conservarea bunurilor incredintate.
Prin conservarea bunurilor se intelege paza si conservarea bunurilor in conditiile necesare pentru a nu fi deteriorate.
Se cuvine insa mentiunea ca,in situatia in care bunurile respective produc anumite venituri,cel caruia i s-a incredintat gestiunea va trebui sa ia si masuri corespunzatoare pentru ca sa nu se micsoreze veniturile.
Un exemplu in acest sens sunt imobilele care trebuie inchiriate.
Prin masuri de administrare a bunurilor se intelege atat activitatea de conservare cat si masuri de gospodarire a bunurilor in conformitate cu natura acestora.
- Alte articole de acelasi autor:
-In ce constau obligatiile proprietarilor persoane fizice si juridice de vehicule conform legislatiei rutiere;
-In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa;
– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
– In ce conditii se apreciaza ca o persoana comite infractiunea de violare vietii private;
– Ce trebuie sa stim despre infractiunile prevazute de Legea 31/1990 privind societatile comerciale;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala.
–INFRACTIUNILE CONTRA PATRIMONIULUI;
–UNELE REGLEMENTARI PRIVIND PERSOANA JURIDICA IN NOUL COD CIVIL(NCC).
-Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
Profesionalism,responsabilitate,confidentialitate fata de client.
0724260393