Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman
Dupa cum rezulta din titlu si din textul Conventiei, aceasta are ca obiect “apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale” si ca misiune “ sa ia primele masuri sa asigure garantarea efectiva a anumitor drepturi enuntate in Declaratia Universala”.
Potrivit art.57 din Conventie “oricare Inalta Parte Contractanta va furniza, la cerererea Secretarului General al Consiliului Europei, explicatiile cerute asupra felului in care dreptul sau intern asigura aplicarea efectiva a dispozitiilor acestei Conventii”.
Pe de alta parte art.60 prevede ca “nici o dispozitie din prezenta Conventie nu va fi interpretata ca limitand sau aducand atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale care ar putea fi recunoscute conform legilor oricarei Parti contractante sau oricarei alte conventii la care aceasta Parte contractanta este parte”.
Din aceste doua articole rezulta spiritul si finalitatea Conventiei, precum si raportul direct al acesteia cu dreptul intern al statelor care au ratificat-o.
Conventia face parte din dreptul nostru intern intrucat, potrivit art. 11(2) din Constitutia Romaniei, tratatele ratificate de Parlament, conform legii, fac parte din dreptul intern”.
Dar ea are si preeminenta, nu numai in virtutea principiului primatului dreptului international, ci si pentru ca aceasta este consacrata
intr-o norma constitutional, respectiv, art. 20 din Constitutie.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Tags: