Plata a jumatate din cuantumul amenzii la contraventii rutiere nu inseamna recunoasterea faprtei
Legea ofera contravenientului posibilitatea sa achite, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei sau, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ.
De mentionat faptul ca exista obligatia ca agentul constatator sa faca menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal .
- Achitarea a jumatate din amenda nu inseamna ca esti de acord cu sanctiunea
Faptul ca petentul a achitat jumatate din amenda nu inseamna ca a recunoscut fapta si nici poate reprezenta, un motiv de respingere a plângerii contravenţionale de catre instanta de judecata.
Ca avocat, am intalnit unele situatii în care petentul m-a intreabat daca nu cumva, dat fiind faptul ca iniţial a platit jumatate din cuantumul amenzii stabilite in procesul verbal de constatare si sanctionare mai prezinta credibilitate in instanta sustinerile sale de nevinovatie si daca nu cumva se interpreteaza ca a fost de acord cu sancţiunea.
Desigur ca, nu se poate da o asemenea interpretare, legea ii ofera aceasta posibilitate si este corect sa beneficiezi de ea.
Pe de alta parte, plata a jumatate din cuantumul amenzii poate reprezinta si o masura de preventie pentru situatia in care se respinge plangerea contraventionala si va trebui sa platesti amenda integral.
Aceasta cu atat mai mult cand ai unele indoieli cu privire la succes in demersurile facute in fata instantei.
- Cum se calculeaza termenul de 48 de ore
Termenele prevazute pe ore, asa cum este termenul de 48 de ore in cazul in speta, încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar daca termenul se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
In acelasi sens, art. 181alin. (2) CPC, prevede; „când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează”.
Beneficiarul amenzilor este bugetul de stat si pot fi achitate, prin mijloacede plată online, în conturile de la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.
Amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
- Cum se dovedeste plata amenzii
Este necesar ca, agentului constatator sa i se dea o copie de pe chitanta ori sa se expediaza prin poştă sau electronic, prin e-mail catre organul din care acesta face parte.
Plata amenzilor contravenţionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată se dovedeşte prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăţi, aceasta specificând data şi ora efectuării plăţii.
Ca urmare, intr-o astfel de imprejurare, nu mai subzista pentru plătitor obligatia sa predea o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăţi către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
Astfel, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul României şi indiferent dedestinaţia fondurilor la respectivele instituţii se poate achita amenda contravenţională de către orice persoană sancţionată contravenţional pe teritoriul ţării ,indiferent dacă este sau nu cetăţean român.
- Alte articole de acelasi autor:
0724260393