Cum sunt reglementate masurile preventive
Titlul V din Codul de procedura penala, are denumirea de “ Masurile preventive si alte masuri procesuale iar in Capitolul I sunt reglementate masurile preventive.
Chiar primul articol din acest capitol se definesc scopul si conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive acestea fiind urmatoarele:
-măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni.
-nicio măsură preventivă nu poate fi dispusă, confirmată, prelungită sau menţinută dacă există o cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale.
-orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia.
Măsurile preventive sunt: reţinerea;controlul judiciar; controlul judiciar pe cauţiune; arestul la domiciliu;arestarea preventivă.
Tot ca o dispozitie generala in ce privesate masurile preventive sunt si prevederile art. 203 din Codul de procedura penala cu privire la organul judiciar competent şi actul prin care se dispune asupra măsurilor preventive.
In acest sens se dispun urmatoarele:
– măsura preventivă prevăzută la 202 alin. (4) lit. a) poate fi luată faţă de suspect sau inculpat de către organul de cercetare penală sau de către procuror, numai în cursul urmăririi penale.
-măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. b) şi c) pot fi luate faţă de inculpat, în cursul urmăririi penale, de către procuror şi de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în procedura de cameră preliminară, de către judecătorul de cameră preliminară, iar în cursul judecăţii, de către instanţa de judecată.
-măsurile preventive prevăzute la art. 202 alin. (4) lit. d) şi e) pot fi luate faţă de inculpat, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în procedura de cameră preliminară, de către judecătorul de cameră preliminară, iar în cursul judecăţii, de către instanţa de judecată.
Organul de cercetare penală şi procurorul dispun asupra măsurilor preventive prin ordonanţă motivată. În cursul urmăririi penale şi al procedurii de cameră preliminară, cererile, propunerile, plângerile şi contestaţiile privitoare la măsurile preventive se soluţionează în camera de consiliu, prin încheiere motivată, care se pronunţă în camera de consiliu.În cursul judecăţii, instanţa de judecată se pronunţă asupra măsurilor preventive prin încheiere motivată. Încheierile pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară sau de instanţa de judecată se comunică inculpatului şi procurorului care au lipsit de la pronunţare.
Masurile preventive reprezinta institutii procesual penale cu caracter de constrangere, pe care organele judiciare le pot lua fata de invinuit sau inculpat, in vederea unei bune desfasurari a procesului penal si a atingerii scopului acestuia.
In literatura de specialitate s-a aratat ca masurile preventive se iau pentru ca invinuitul sau inculpatul sa fie impiedicat sa intreprinda anumite activitati care s-ar putea rasfrange negativ asupra desfasurarii procesului penal, sau asupra atingerii scopului acestuia. In acelasi sens, legea procesual penala prevede si ca masurile preventive au drept scop asigurarea bunei desfasurari a procesului penal ori impiedicarea invinuitului sau inculpatului de a se sustrage de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei.
Arestarea preventiva poate fi luata in cazul savarsirii unei infractiuni numai in ipotezele limitativ,prevazute de art. 148 lit. a-f, astfel ca este o masura de exceptie, aspect care rezulta si din art.49 aliin. 1din Constitutie.
Arestarea preventiva este o masura procesuala preventiva privativa de libertate, care consta in lipsirea de libertate a unei persoane in cazurile si cu procedura prevazuta de lege, inainte de solutionarea definitiva a unei cauze penale pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarire penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei.
In ce priveste “cazurile si procedura prevazuta de lege” se intelege atat reglementarile nationale cat si reglementarile internationale la care tara noastra este parte si care, prin ratificare au devenit parte a dreptului intern.
Codul de procedura penala, in materia masurilor preventive a suferit o serie de modificari importante in ultimii ani, care se impuneau pentru instituirea unor garantii eficiente ale respectarii principiului libertatii persoanei, ca regula de baza a procesului penal precum si in vederea armonizarii legislatiei noastre cu cea europeana si cu conventiile internationale la care tara noastra a aderat.
www.avocat-tudor.ro
Av. Tudor Ion
0724260393