In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa
Ca avocat, am intalnit situatii in care inculpatii judecati pe latura civila a unui proces penal erau obligati de instanta sa repare prejudiciul fata de partea civila(victima) cu toate ca nici nu au cunoscut-o, obligatia respectiva fiind stabilita insa in mod solidar. Aceasta situatie era contestata de inculpatii obligati la repararea prejudiciului, mai ales ca acestia erau in numar foarte mare, nu se cunosteau si faptele acestora erau diferite.
Pentru a dispune o astfel de solutie instanta a avut in vedere ca prin faptele inculpatilor a fost prejudiciata aceeasi parte civila,astfel ca se presupunea situatia in care mai multe persoane pot sa fie obligate sa contribuie la repararea unui prejudiciu cand faptul generator de daune este rezultatul unei activităţi concurente.
In acest sens, cu privire la raspunderea solidara, s-a facut aplicarea art. 1382 Cod civil in care se arata ca cei care raspund pentru o fapta prejudiciabila sunt tinuti solidar la reparatie fata de cel prejudiciat.
Aceasta este regula in materia răspunderii civile, ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite, dacă delictul este imputabil mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar pentru despăgubire.
Aceasta dispozitie se aplica insa numai când paguba rezultă din unul şi acelaşi fapt prejudiciabil, săvârşit de mai multe persoane care au acţionat în baza unei înţelegeri.
Cu toate ca in situatia in care în care fapta ce a condus la crearea prejudiciului este o infracţiune si regula este ca răspunderea pentru pagubele produse prin infracţiune se stabileşte conform regulilor dreptului civil, sunt situatii in care responsabilitatea se imparte.
Astfel, conform unei decizii a instantei supreme, prezinta importanta pentru stabilirea prejudiciului in cazul răspunderii solidare daca la producerea faptului generator de daune a concurat activitatea, intenţionată sau din culpă, a mai multor persoane.
De asemenea, in literatura juridica s-a aratat ca, dacă paguba rezultă din fapte deosebite, iar între făptuitori nu a existat o înţelegere, responsabilitatea se împarte, încât autorul fiecărui delict va fi obligat numai la repararea prejudiciului cauzat prin propriul fapt juridic ilicit.
In acest sens, intr-o speţă s-a decis ca, nu rezultă din probe existenţa unei înţelegeri între părţi, în temeiul căreia toţi să fi participat la distrugerea culturilor şi instalaţiilor de pe un teren dat în folosinţa reclamanţilor, încât, drept consecinţă, răspunderea fiecărui pârât trebuia să fie limitată la daunele produse pe porţiunea de teren pe care a ocupat-o.
Tot cu privire la acest subiect, in literatura de specialitate s-a aratat si ca dispozitiile legale referitoare la raspundere civila delictuala solidara trebuie raportate la situatia in care prejudiciul suferit de victima are o pluralitate de cauze, respectiv, comiterea mai multor fapte ilicite de catre coautori, complici, tainuitori si prin care victima fost prejudiciata.
Fiecare faptuitor are insa posibilitatea de a invoca contributia sa efectiva la producerea daunei, in raport de care urmeaza sa fie stabilita intinderea reparatiei.
- Raporturile dintre debitori
Intre cei care raspund solidar, sarcina reparatiei se imparte proroportional in masura in care fiecare a participat la cauzarea prejudiciului ori potrivit cu intentia sau cu gravitatea culpei fiecaruia, daca aceasta participare nu poate fi stabilita. In cazul in care nici astfel nu se poate imparti sarcina reparatiei, fiecare va contribui in mod egal la repararea prejudiciului.
- Dreptul de regres
Cel care raspunde pentru fapta altuia se poate intoarce impotriva aceluia care a cauzat prejudiciul, cu exceptia cazului in care acesta din urma nu este raspunzator pentru prejudiciul cauzat.
Cand cel care raspunde pentru fapta altuia este statul, Ministerul Finantelor Publice se va intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara, impotriva aceluia care a cauzat prejudiciul, in masura in care acesta din urma este raspunzator, potrivit legii speciale, pentru producerea acelui prejudiciu.
Daca prejudiciul a fost cauzat de mai multe persoane, cel care, fiind raspunzator pentru fapta uneia dintre ele, a platit despagubirea se poate intoarce si impotriva celorlalte persoane care au contribuit la cauzarea prejudiciului sau, daca va fi cazul, impotriva celor care raspund pentru acestea. In toate cazurile, regresul va fi limitat la ceea ce depaseste partea ce revine persoanei pentru care se raspunde si nu poate depasi partea de despagubire ce revine fiecareia dintre persoanele impotriva carora se exercita regresul.
In toate cazurile, cel care exercita regresul nu poate recupera partea din despagubire care corespunde propriei sale contributii la cauzarea prejudiciului.
- Intinderea reparatiei.
Prejudiciul se repara integral, daca prin lege nu se prevede altfel.
Se vor putea acorda despagubiri si pentru un prejudiciu viitor daca producerea lui este neindoielnica.
Despagubirea trebuie sa cuprinda pierderea suferita de cel prejudiciat, castigul pe care in conditii obisnuite el ar fi putut sa il realizeze si de care a fost lipsit, precum si cheltuielile pe care le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
Daca fapta ilicita a determinat si pierderea sansei de a obtine un avantaj sau de a evita o paguba, reparatia va fi proportionala cu probabilitatea obtinerii avantajului ori, dupa caz, a evitarii pagubei, tinand cont de imprejurari si de situatia concreta a victimei.
- Formele reparatiei
Repararea prejudiciului se face in natura, prin restabilirea situatiei anterioare, iar daca aceasta nu este cu putinta ori daca victima nu este interesata de reparatia in natura, prin plata unei despagubiri, stabilita prin acordul partilor sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca.
La stabilirea despagubirii se va avea in vedere, daca prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.
Daca prejudiciul are un caracter de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice.
In cazul prejudiciului viitor, despagubirea, indiferent de forma in care s-a acordat, va putea fi sporita, redusa sau suprimata, daca, dupa stabilirea ei, prejudiciul s-a marit, s-a micsorat ori a incetat.
- Alte articole de acelasi autor:
-Sistemul de comercializare in Franciza;
-Ce motive pot fi considerate temeinice pentru incredintarea copilului minor;
–Ce reguli de circulatie trebuie sa respectam pe autostrada;
– Revocarea administratorului societatii comerciale.
0724260393