Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale, poate constitui, in anumite conditii, infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005.
S-a cautat si un raspuns la intrebarea, de cand exista evaziune fiscala.
In literatura juridica un raspuns a fost in sensul ca, de cand au fost introduse primele reguli fiscale. Aceasta datorita contradictiei dintre dorinta oamenilor de a-si pastra plusvaloarea creata prin afacerile lor si stat. Statul are nevoie de bani pentru cheltuielile bugetare.
Este adevarat ca, fiecare dintren noi se straduieste sa acumuleze cat mai multi bani pentru un trai decent si o situatie materiala cat mai buna.
Veniturile realizate sunt insa diminuate de stat care percepe o serie de impozite si taxe.
Table of Contents
ToggleAsa cum am aratat, atunci cand in mod intentionat o persoana fizica sau juridica se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale, fapta poate constitui infractiunea de evaziune fiscala, reglementata de Legea nr.241/2005.
Dupa cum se va arata in continuare, trebuie sa se dovedeasca intrunirea anumitor conditii, pentru ca fapta sa constituie infractiune.
Astfel,conform art.9 lit.b) din Legea 241/2005, constituie infracţiune de evaziune fiscală fapta săvârşita în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
Actul material consta in omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.
Pornind de la definitia data de legiuitor infractiunii prevazute de art.9 lit.b)
din Legea nr.241/2005 este necesar sa cunostem semnificatia termenilor folositi. Astfel stim daca fapta constituie aceasta infractiune.
1.notiunea de indeplinirea obligatiilor fiscale.
Obligatiile fiscale incriminate in acest text de lege se regasesc in dispozitiile art.2 alin.)1 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii.
Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii. Dar si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute la art. 1.
În acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara. De asemeni, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata. Pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
Modalitatea de comitere este omiterea evidentierii. Trebuie dovedit insa ca a existat intentia contribuabilului de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Daca nu a existat intentia, fapta nu constituie infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.
Omisiunea poate consta in situatia in care documentul nu este intocmit, dar si cand, desi este intocmit nu sunt evidentiate operatiunile economice efectuate.
Mai trebuie avut in vedere ca fapta nu constituie infractiune daca scopul nu a fost sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Atunci cand nu se produce un prejudiciu bugetului consolidat al statului si intentia de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale nu este dovedita, fapta nu poate fi considerata infractiune.
Cand insa documentul este intocmit si cuprinde operatiunile efectuate dar nu este depus la organul fiscal fapta constituie alta infractiune decat cea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005.
Se intelege, obligatia de consemnare a operatiunilor economic-financiare in documente justificative si evidentierea lor in contabilitate.
Documentele legale sunt cele prevazute in art.2 lit.c) din Legea nr.241/2005. Documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;
3.notiunea de operatiune comerciala
In literatura de specialitate s-a aratat ca, operatiunea comerciala este o activitate economica desfasurata de contribuabil si care,potrivit art.6 alin.(1) din Legea 82/1991,in momentul efectuarii ei se consemneaza in documente justificative care sta la baza inregistrarii operatiunii in contabilitate.
Conform altei definitii date in literatura de specialitate, prin operatiuni economice se inteleg operatiunile generatoare de obligatii fiscale.
Daca nu sunt indeplite conditiile mai sus aratate fapta nu poate constitui infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de drept penal, luati legatura cu noi aparasand click aici sau email office@avocat -tudor.ro
Default content