Evaluarea si asistenta consumatorului de droguri cercetat penal

Table of Contents

Consumatorul de droguri

 Evaluarea consumatorului de droguri si includerea in programe de asistenta este prevazuta de lege in unele cazuri.

Consumatorul de droguri care este cercetat de procuror si nu a savarsit alte infractiuni are interes uneori sa  coopereze.

Daca situatia o impune, isi poate da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Ce prevede legislatia

Legea 143/2000 nu sanctioneaza consumul in sine de droguri. In unele cazuri, consumatorii de droguri ajung sa fie condamnati pentru alte fapte, ilicite, dar in legatura cu aceasta.

De exemplu, detinerea, vanzarea ,oferirea sau procurarea de droguri sunt pedepsite de Legea 143/2000.

Dupa cum se cuoaste, consumul de droguri pe o perioada mai indelungata presupune probleme de natura medicala.

Problemele de natura medicala

Din acest motiv,legiutorul roman a avut in vedere in primul rand solutionarea medicala a unor astfel de probleme, nicidecum o pedeapsa,cum ar fi cea cu inchisoarea.

In acest scop, persoana care detine ilicit droguri pentru consum propriu poate fi inclusa cu acordul sau intr-un program de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Astfel,art.27 din Legea nr.143/2000 se refera la masuri impotriva consumului illicit de droguri.

Prevede despre consumul de droguri aflate sub control naţional,ca acesta este interzis fara prescriptie medicala pe teritoriul României.

Includerea in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri

Cu toate acestea, in lege se prevede si ca persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control naţional poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document. Potrivit regulamentului pentru aplicarea dispoziţiilor legii.

Tot in acelasi scop,in art.19,referitor la sancţionarea traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional. Prevede cazul in 
care un consumator este condamnat la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea unei alte infracţiuni decât cele prevăzute la art. 4.

Instanţa poate dispune includerea acestuia într-un program terapeutic derulat în sistemul penitenciar.

Evaluarea consumatorului de droguri

Art. 191 prevede ca,in cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog.

Scopul este includerea acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

După primirea raportului de evaluare, întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. In baza expertizei medico-legale în termen de 5 zile, procurorul dispune, cu acordul învinuitului sau inculpatului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Dacă împotriva învinuitului sau inculpatului s-a luat măsura arestării preventive. Aceasta poate fi revocată sau înlocuită cu altă măsură preventivă.

În toate cazurile, urmărirea penală este continuată potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.

Ce se intampla daca respecta programul de asistenta a persoanelor consumatoare

Art. 19 ind.2, se refera la situatia cand până în momentul pronunţării hotărârii, inculpatul respectă protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Instanţa de judecată poate să nu aplice nici o pedeapsă acestuia sau să amâne aplicarea pedepsei.

Cazul în care amână aplicarea pedepse, instanţa stabileşte în cuprinsul hotărârii data la care urmează să se pronunţe asupra pedepsei.

Interval de timp care nu poate fi mai mare de 2 ani, corelat cu durata programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Intervalul de timp dintre momentul pronunţării hotărârii şi data stabilită de instanţă, potrivit alin. (2), constituie perioadă de probă pentru inculpat.

Pentru învinuitul sau inculpatul care refuză includerea într-un
program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Se aplică dispoziţiile Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Eventualele masuri coercitive

Aceasta masura se justifica prin faptul ca un consumator de droguri poate prezenta pericol pentru societate.

Fiind dependent de droguri si pentru ca nu are intentia sa se trateze, poate savarsi o infractiune prevazuta de Codul penal sau de legile speciale. Cum ar fi cea prevazuta de Legea nr.143/2000. Astfel ca legea impune o masura de siguranta, coercitiva pentru a fi obligat la tratament medical sau chiar internare medicala.

Legea mai prevede si situatia cand inculpatul nu respectă programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Instanţa poate să amâne încă o dată aplicarea pedepsei, pentru acelaşi termen, şi reincluderea în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri sau să aplice pedeapsa prevăzută de lege.

Alte articole de acelasi autor:
Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Contaceaza-ne aici

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web