Table of Contents
ToggleEvaluarea consumatorului de droguri si includerea in programe de asistenta este prevazuta de lege in unele cazuri.
Consumatorul de droguri care este cercetat de procuror si nu a savarsit alte infractiuni are interes uneori sa coopereze.
Daca situatia o impune, isi poate da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
Legea 143/2000 nu sanctioneaza consumul in sine de droguri. In unele cazuri, consumatorii de droguri ajung sa fie condamnati pentru alte fapte, ilicite, dar in legatura cu aceasta.
De exemplu, detinerea, vanzarea ,oferirea sau procurarea de droguri sunt pedepsite de Legea 143/2000.
Dupa cum se cuoaste, consumul de droguri pe o perioada mai indelungata presupune probleme de natura medicala.
Din acest motiv,legiutorul roman a avut in vedere in primul rand solutionarea medicala a unor astfel de probleme, nicidecum o pedeapsa,cum ar fi cea cu inchisoarea.
In acest scop, persoana care detine ilicit droguri pentru consum propriu poate fi inclusa cu acordul sau intr-un program de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
Astfel,art.27 din Legea nr.143/2000 se refera la masuri impotriva consumului illicit de droguri.
Prevede despre consumul de droguri aflate sub control naţional,ca acesta este interzis fara prescriptie medicala pe teritoriul României.
Cu toate acestea, in lege se prevede si ca persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control naţional poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document. Potrivit regulamentului pentru aplicarea dispoziţiilor legii.
Tot in acelasi scop,in art.19,referitor la sancţionarea traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional. Prevede cazul in
care un consumator este condamnat la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea unei alte infracţiuni decât cele prevăzute la art. 4.
Instanţa poate dispune includerea acestuia într-un program terapeutic derulat în sistemul penitenciar.
Art. 191 prevede ca,in cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog.
Scopul este includerea acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
După primirea raportului de evaluare, întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. In baza expertizei medico-legale în termen de 5 zile, procurorul dispune, cu acordul învinuitului sau inculpatului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Dacă împotriva învinuitului sau inculpatului s-a luat măsura arestării preventive. Aceasta poate fi revocată sau înlocuită cu altă măsură preventivă.
În toate cazurile, urmărirea penală este continuată potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.
Art. 19 ind.2, se refera la situatia cand până în momentul pronunţării hotărârii, inculpatul respectă protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Instanţa de judecată poate să nu aplice nici o pedeapsă acestuia sau să amâne aplicarea pedepsei.
Cazul în care amână aplicarea pedepse, instanţa stabileşte în cuprinsul hotărârii data la care urmează să se pronunţe asupra pedepsei.
Interval de timp care nu poate fi mai mare de 2 ani, corelat cu durata programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Intervalul de timp dintre momentul pronunţării hotărârii şi data stabilită de instanţă, potrivit alin. (2), constituie perioadă de probă pentru inculpat.
Pentru învinuitul sau inculpatul care refuză includerea într-un
program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Se aplică dispoziţiile Codului penal şi ale Codului de procedură penală.
Aceasta masura se justifica prin faptul ca un consumator de droguri poate prezenta pericol pentru societate.
Fiind dependent de droguri si pentru ca nu are intentia sa se trateze, poate savarsi o infractiune prevazuta de Codul penal sau de legile speciale. Cum ar fi cea prevazuta de Legea nr.143/2000. Astfel ca legea impune o masura de siguranta, coercitiva pentru a fi obligat la tratament medical sau chiar internare medicala.
Legea mai prevede si situatia cand inculpatul nu respectă programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Instanţa poate să amâne încă o dată aplicarea pedepsei, pentru acelaşi termen, şi reincluderea în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri sau să aplice pedeapsa prevăzută de lege.
Default content