Pentru ce motive raportul de inspectie fiscala poate fi anulat de instanta

Raportul de inspectie fiscala intocmit la urmarirea penala poate fi desfiintat de instanta pentru motivele prevazute de lege.

Evaziunea fiscala este prevazuta ca infractiune in Legea 241/2005. Cand exista o astfel de sesizare, A.N.A.F dispune sa se efectueze o inspectie fiscala. Daca stabileste ca este evaziune fiscala sesizeaza organul de cercetare penala. Totodata, se constituie parte civila cu suma constata ca fiind obligatie fiscala datorata.

Table of Contents

Raportul de inspectie fiscala de la la urmarirea penala este incomplet
Procurorul dispune efectuarea unui raport de constatare. Obiectivul este determinarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, raportul fiind efectuat de catre un inspector antifrauda.

Raportul de inspectie fiscala efectuat de ANAF. poate stabili un prejudiciu mai mare decat cel real. De multe ori partile nu sunt convocate si nu exista apararea acestora.

Se intalnesc cazuri in care raportul inspectorului antifrauda nu a constatat valoarea reala a prejudiciului. Cu toate ca s-a mentionat ca a fost intocmit cu respectarea regulilor privind rigoarea si impartialitatea in analiza aspectelor evaluate pe perioada efectuarii constatarii. Sau, ca este facut pe baze stiintifice si prin valorificarea cunostintelor de specialitate.

Motivele pentru care rapoartele de inspectie fiscala ar putea sa fie obiective

Raportul de inspectie fiscala intocmit de inspectorii ANAF precum si rapoartele inspectorilor antifrauda pot stabili date eronate. Aceste rapoarte pentru ca nu sunt efectuate de persoane neutre.

Persoanele numite din partea ANAF si a Parchetului pot fi corecte la cercetarea evaziunii fiscale. Nu poate fi insa exclusa subiectivitatea datorita apartanenta la cele doua institutii. De exemplu, ANAF se constituie parte civila , dar solicita si despagubiri.

Din aceste motve, o persoana cercetata pentru infractiunea de evaziune fiscala poate considera ca prejudiciul stabilit prin aceste rapoarte nu corespunde realitatii. Ar trebui sa solicite efectuarea unei expertize.

Cu ce va poate ajuta un expert la cercetarea evaziunii fiscale

Va fi desemnat un expert, iar cel in cauza va avea posibilitatea sa-si probeze mai bine apararea. Poate beneficia de un expert consilier, specialist , sa propuna obiective adecvate spetei si care sa conduca la stabilirea realitatii.

Studiu de caz evaziune fiscala achitare in urma rapoartelor de inspectie fiscala

Speta urmatoare confirma cele afirmate mai sus. inculpatul a fost achitat pe motiv ca expertiza judiciară are valoare probatorie superioară față de constatările efectuate de inspectorul antifraudă .

Prin rechizitoriul Parchetului inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prev. de art.9 alin.1 lit.b din Legea 241/2005.
Inculpatul în calitate de administrator de fapt și responsabil cu operațiunile financiare în cadrul unei societati comerciale a oferit servicii de masă și cazare. Nu a neînregistrat mai multe facturi în evidențele contabile. A creat un prejudiciu la bugetul consolidat al statului care trebuia colectat, declarat și virat la bugetul statului, Reprezenta impozit pe profit bugetului statului.

Care a fost pozitia partilor fata de raportul de inspectie fiscala

Partea vătămată Direcția Regională a Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză.

Inculpatul în declarația dată în fața instanței nu a recunoscut comiterea infracțiunii reținute în sarcina sa. Inculpatul a îndeplinit calitatea de administrator în cadrul societatii comerciale. Era responsabil și cu operațiunile financiare în cadrul societăți, a oferit servicii de masă și cazare fiind emise facturi fiscale.
Inculpatului i se impută neînregistrarea acestor facturi în evidențele contabile ale societății comerciale..
Legat de aceste omisiuni ,în cauză a fost administrata proba cu raportul de expertiză contabilă.
A fost depus la dosar raportul de expertiză și completare la același raport.

De ce a retinut instanta raportul de expertiza si a inlaturat pe cel al inspectorului antifrauda

Datorită managementului necorespunzător societății comerciale i-a fost retrasă codul valid de TVA. In vederea gestionării corespunzătoare a acestei situații societatea nu mai trebuia să emită facturi cu TVA și să întocmească lunar declarația 311.
Din constatările expertului toate facturile emise în perioada de referință au fost evidențiate în contabilitatea societatii.la venituri curente .

Sunt deosebiri intre concluziile raportului de constatare întocmit de inspectorul antifraudă si cel de expertiza. La întocmirea primului s-a avut în vederea doar înscrisurile aflate la dosarul penal și interogarea evidențelor fiscale computerizate. Raportul de expertiză conține constatări mult mai ample, Are o analiză strictă în privința omisiuni imputate inculpatului ca element material al infracțiunii de evaziune fiscală.
Raportul de constatare concluzionează la modul general neînregistrarea operațiunilor economice desfășurate.
Expertiza judiciară are valoare probatorie superioară față de constatările efectuate de inspectorul antifraudă .

Ce a retinut instanta despre evaziunea fiscala

Pentru aceste motive va înlătura din materialul probator raportul de constatare.
În sarcina inculpatului se va reține săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de evaziune fiscală. Consta in omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate .
Cum din principala probă administrată rezultă că facturile detaliate și care au format obiectul acuzației au fost înregistrate în contabilitatea societății se impune achitarea inculpatului.
În privința temeiului de achitare va reține forma continuată a infracțiunii de asemenea vom reține existența culpei inculpatului. Cu privirea la emiterea în perioada retrageri codului valid de TVA de facturi cu TVA activitate care nu constituie infracțiune.

Solutia instantei despre evaziunea fiscala
In baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit.b C.proc pen dispune achitarea inculpatului de sub acuza nfracțiunii de evaziune fiscală. Prevazuta de art.9 alin.1 lit.b din legea 241/2005 cu aplicarea art.41 alin.2 C.pen din 1969.
Întrucât partea vătămată Direcția Regională a Finanțelor Publice prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice s-a constituit părți civile în cauză, urmează ca instanța, să se pronunțe și asupra acțiunii civile.
Referitor la aceasta, instanța va reține temeiul achitării respectiv că fapta inculpatului nu constituie infracțiune. Nefiind infracțiune nu sunt îndeplinite condițiile angajări răspunderi civile delictuale pentru acest motiv va respinge cererea părți civile .
Având în vedere soluția de achitare plata cheltuielilor judiciare va rămâne în sarcina statului .

Alte articole de acelasi autor

In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practica instantelor

Alte articole de acelasi autor

-In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practicainstantelor;

-Cum procedeaza instanta daca parintii firesti refuza adoptia copilului;
–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie
minicinoasa;

Alte articole 

-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si
efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri
falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie
acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
https://avocat-tudor.ro
0724260393

Cabintul de avocat Tudor Ion ofera servicii complete in drept penal.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro.

Contacteaza-ne acum

    servere vps servere dedicate gazduire web