Daca documentele contabile sunt distruse in mod neprevazut cum procedezi sa nu constituie evaziune fiscala

Documentele contabile distruse in mod neprevazut trebuie reconstituite si anuntat organul competent.

Desigur ca, asemenea evenimete sunt posibile in viata unei socoetati comerciale.

Ce prevede legea despre documentele contabile distruse in mod neprevazut

Intr-un articolul anterior am aratat ce prevede art.9 lit.b) din Legea 241/2005 privind infracţiunea de evaziune fiscală.

Fapta săvârşita în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale constand in omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Pentru a cunoaste mai bine in ce consta infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005 am prezentat si semnificatia termenilor folositi in definitia infractiunii.

Prezentam in continuare un caz in care s-a constatat savarsirea infractiunii prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005. In acest caz este vorba si de faptul ca nu a fost respectata obligatia de consemnare a operatiunilor economico-financiare in documente justificative si evidentierea lor in contabilitate.

Studiu de caz privind distrugerea documentelor contabile in mod neprevazut

Astfel, intr-un dosar avand ca obiect aceasta infractiune, instanta de fond a retinut ca la societatea administrata de inculpat s-a dasfasurat o verificare financiar-contabila.

S-a constatat ca societatea nu a intocmit sau reconstituit evidenta contabila , nu s-au depus la organul fiscal competent declaratiile obligatorii de impozite si taxe, bilanturile contabile si balantele. Aceste obligatii sunt insa prevazute de Legea nr.82/1991.

Inculpatul a recunoscut aspectele retinute in actul de control al Ministerului Finantelor Publice, ca a efectuat operatiuni comerciale dar a sustinut ca arhivele(evidentele contabile) au fost distruse in mod accidental in urma unor inundatii.

Ce a declarat inculpatul despre documentele contabile distruse in mod neprevazut

A declarat ca ulterior distrugerii in proportii de 100% a evidentelor contabile nu a sesizat organul fiscal competent si nu a procedat la reconstituirea documentelor.

De asemenea, in aparare a mai invocat si existenta cazului fortuit. In sensul ca nu-i este imputabila fapta prevazuta de legea penala al carei rezultat e consecinta unei imprejurari care nu putea fi prevazuta.
Precizam ca si Codul penal se refera la cazul fortuit, acesta fiind o cauza de neimputabilitate si are continutul mai sus aratat.

Ce a retinut instanta despre documentele contabile distruse in mod neprevazut

Instanta a apreciat ca fiind simple aparari de circumstanta sustinerile inculpatului cu privire la distrugerea accidentala a documentelor contabile. 

Ca declaratiile martorilor nu sunt suficiente pentru sustinerea apararii inculpatului. A mai constatat ca in cauza au fost efectuate operatiuni comerciale. Dar acestea nu au fost evdentiate in documentele legale, aspect recunoscut si de inculpat in fata instantei.

In ce priveste apararea inculpatului in sensul retinerii dispozitiilor privind cazul fortuit.

Pentru a fi incident cazul fortuit, prevederea imprejurarii care a determinat producerea rezultatului(distrugerea documentelor contabile) trebuie sa fie imposibila. Anume, sa nu fi putut fi prevazuta de orice persoana,oricat de diligenta ar fi fost. Pe de alta parte,documentele contabile sa nu mai poata fi reconstituite.

Cea retinut instanta despre cazul fortuit

In cauza de fata inculpatul nu a dovedit ca a fost in imposibiltate de a prevedea Din actele dosarului a rezultat ca dupa inundatia care a avut loc la sediul societatii,controlul a fost efectuat la doi ani dupa acest eveniment. inculpatul avea posibilitatea sa faca o reconstituire a documentelor.

La controlul efectuat inculpatul nu a prezentat insa documente reonstituite si chiar inculpatul a recunoscut ca dupa producerea evenimentului nu a anuntat organele in drept,crezand ca poate reconstitui singur arhiva.

A constatat vinovatia inculpatului si l-a obligat la plata prejudiciului catre ANAF.

Ce a invocat in apel despre documentele contabile distruse in mod neprevazut

Inculpatul a declarat apel impotriva acestei hotarari. A solicitat pe acelasi temei achitarea pentru infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.242/2005.

Apelul a fost respins pe motiv ca hotararea instantei de fond este legla si temeinica.

Alte articole de acelasi autor

-De ce raspund pentru malpraxis medical unitatile sanitare si pentru fapta personalului medical;
-Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de
cercetare a abaterii disciplinare;
DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;
–Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;
–Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in tatal biologic intervine in solutionarea cererii.
– Avocat civil Bucuresti;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de drept penal. Luati legatura cu noi apasand  click aici sau la email office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web