Amenintarea, conditiile in care constituie infractiune

Table of Contents

Amenintarea, conditiile in care constituie infractiune

Cabinetul nostru de avocat din Bucuresti a fost intrebat deseori despre amenintare, conditiile in care constituie o fapta penala.

Raspunsul este ca, in general, amenintarea exprima manifestarea intentiei unei persoane de a savarsi o fapta, un rau impotriva cuiva.

Orice persoana isi doreste sa fie respectata si sa nu fie amenintata cu producerea unui rau.

Sa nu fie intimidata ori sa se teama de producerea unor consecinte pagubitoare datorita cuvintelor, faptelor ori gesturilor cuiva.

Pentru ca amenitarea sa fie pedepsita ca fapta penala trebuie indeplinite anumite conditii.

De exemplu, periculozitatea si starea de temere , de alarmare. Acestea restrang posibilitatea persoanei amenintate sa-si manifeste vointa in legatura cu actele pe care sa le indeplineasca.

Amenintarea, prevederi in Constitutie si literatura de specialitate

In literatura de specialitate amenintarea a fost definita ca un fapt periculos ce atenteaza la starea psihica a persoanei.

Ii creaza o stare de alarmare, de temere, de ingrijorare pentru sine, pentru soarta si sanatatea unei persoane apropiate.

Impiedica pe cel apropiat sa aiba o comportare fireasca, normala in cadrul relatiilor sociale.

Dreptul la libertate psihica face parte din categoria drepturilor si libertatilor fundamentale. Este garantat in art.22 din  Constitutie.

Denumirea marginala este “Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”. Acesta prevede ca dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degrada.

Cum este reglementata infractiunea de amenintare in legea penala
Pentru a nu se comite astfel de acte, legiuitorul a apreciat ca amenintarea constituie o fapta penala in anumite conditii.

Reglementarea infractiunii de amenintare se gaseste in art.206 din Codul penal. Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane.

Fapta sa fie de natură să îi producă o stare de temere. Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Dar, fară ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Modalitatile in care se poate realiza amenintarea, ca infractiune
Prin amenintare, in sensul legii penale se intelege exprimarea intentiei de a-i face rau cuiva. Scopul este de a-l intimida, insuflandu-i temerea consecintelor ce se vor produce.

Ca modalitati de realizare, amenintarea se poate realiza prin:gesturi, cuvinte, fapte,semne simbolice.

Cerintele pentru existenta infractiunii de amenintare

1. amenintarea sa aiba ca obiect savarsirea unei infractiuni sau altei fapte pagubitoare.
2. sa fie indreptata impotriva persoanei amenintate sau a altei persoane apropiate acesteia.
3. sa fie de natura sa provoace persoanei amenintate o stare de temere.
4. sa aiba caracter injust. Nu va constitui infractiune amenintarea cu realizarea unui drept, prin folosirea unei cai legale. Chiar daca aceasta ar expune pe cel amenintat la anumite consecinte pagubitoare.
5.sa fie realizabila intr-un viitor nu prea indepartat.

Studiu de caz despre infractiunea de amenintare

In rechizitoriu s-a retinut ca iculpatul a lovit cu pumnii şi picioarele persoana vătămată in bar.

I-a cauzat leziuni corporale pentru care au necesitat 7-8 zile îngirijiri medicale, fără spitalizare. L-a ameninţat cu acte de violenţă şi cu incendierea locuinţei.

Din materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele.

În jurul orei 22:30, G.I. se afla în bar împreună cu mai multe persoane. In bar a intrat inculpatul G.C., (vărul acestuia) însoţit de o persoană necunoscută.

Pe fondul unor discuţii purtate în contradictoriu, acesta l-a lovit cu pumnii şi picioarele pe persoana vătămată G.I.

A ameninţat-o cu acte de violenţă şi că-i va da foc locuinţei.

Ce a retinut instanta despre infractiunea de amenintare
Persoana vătămată a necesitat pentru vindecare 7-8 zile îngrijiri medicale, fără spitalizare.

Conform certificatului medico legal, diagnosticul este traumatism cranio –facial prin agresiune, 
Prezent în instanţă , inculpatul nu a dorit să dea declaraţie.

S-a prevalat de dreptul prevăzut de art.83 lit.a Cod proc penală.
Martorii au confirmat săvârşirea infracţiunilor.
Faptele au fost dovedite şi prin sesizarea, declaraţiile şi certificatul medico-legal ale persoanei vătămate . De asemeni, declaraţiile martorilor , declaraţii luate în calitate de suspect şi de inculpat.

Faptele inculpatului G.C., care a lovit, ameninţat cu acte de violenţă şi incendierea locuinţei pe persoana vătămată G.I. Realizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi amenitate.

Intrebari frecvente de spre amenintare cand constituie infractiune

Exemplu 1: Amenințări verbale într-o dispută aprinsă

Situație: În timpul unei dispute aprinse, una dintre părți amenință că va face rău fizic celeilalte.

Răspuns: În legislația română, amenințările verbale de a cauza rău fizic pot constitui o infracțiune dacă acestea pun persoana amenințată într-o stare de teamă continuă. Intenția din spatele amenințării și capacitatea percepută de a o realiza sunt factori cheie. Acțiunile legale pot include depunerea unei plângeri penale pentru comportament amenințător.

Exemplu 2: Amenințări cu distrugerea proprietății

Situație: O persoană amenință că va distruge proprietatea alteia ca formă de represalii.

Răspuns : Amenințările de a distruge proprietatea sunt, de asemenea, tratate cu seriozitate în legislația română. Acest tip de amenințare poate duce la acuzații penale dacă există dovezi că amenințarea ar putea fi realizată realist, instaurând o teamă sau anxietate autentică în victima.

Exemplu 3: Mesaje amenințătoare prin rețelele sociale

Situație: O persoană trimite mesaje amenințătoare prin platformele de socializare, avertizând asupra unui rău fizic sau a consecințelor severe.

Răspuns: Cu creșterea comunicațiilor digitale, amenințările făcute online sunt tratate cu aceeași severitate ca și cele făcute în persoană. Aceste amenințări pot fi sanctionate în justiție dacă provoacă o frică reală sau fac parte dintr-un model de hărțuire, putând duce la acuzații de urmărire sau hărțuire.

Dacă ați fost amenințat sau vă simțiți în pericol, este esențial să căutați protecție legală. Nu așteptați ca situația să escaladeze. Contactați astăzi biroul nostru de avocatură pentru a discuta confidențial situația dvs. cu un profesionist care vă poate ghida prin opțiunile legale disponibile pentru a vă proteja pe dvs. și drepturile dvs.

Articole de acelasi autor

https://avocat-tudor.ro/santajul-deosebire-de-amenintare-cand-ambele-presupun-o-stare-de-temere/

https://avocat-tudor.ro/ultrajul-nu-a-existat-cu-toate-ca-inculpatul-l-a-lovit-cu-pumnul-in-fata-pe-politistul-care-trebuia-sa-incheie-un-proces-verbal/

Responsabilitate, pofesionalism,

confidentialitate fata de client.

https://avocat-tudor.ro

0724260393

 

Contacteaza-ne acum!

    servere vps servere dedicate gazduire web